KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Haziran 2026 Salı
°C

30 yıldır bitirilemiyor!

Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı köyler için 30 yıl önce başlanılan ve bir türlü bitirilemeyen sulama kanalını yapan yüklenici firmanın standartlara göre yapmadığı iddia ediliyor.

30 yıldır bitirilemiyor!
05 MAYIS 2016 PERŞEMBE 03:51
0
3010
0
AA aa

 Adaklı ilçesine bağlı köylerde 30 yıldır hasretle beklenen sulama kanalı, bir türlü bitirilemiyor. Yeterince denetlemeyen DSİ yetkililerinin ihmali devam ederken, yüklenici firmanın da teknik şartnameye uygun çalışmadığı ileri sürülüyor.

Sulama kanalı yapılırken, dökülen betonun ise toprağın üstüne rastgele atılıyor, beton mikserleri yerine kepçe kullanılıyor, beton atımı sırasında işbaşında olması gereken teknik eleman ise işin başında bulunmadığı ileri sürülüyor.

30 yıldır bitirilemeyen sulama kanalının bu şekilde yapılması halinde birkaç yıl bile dayanmayacağı belirtiliyor. 2 milyona ihale edilen sulama kanalı projesinin bitmesi halinde Adaklı bölgesinde sulu tarımda büyük fayda sağlanacak.  Yapımına 1980'li yıllarda başlanan Adaklı merkez, Yeşiltepe (Pulur), Döşlüce (Sığank), Akbinek, Çeribaşı ve Bağlarpınar (Temran) köylerinin arazilerini sulamak amacıyla planlanan ve ihale edilen sulama kanalı 30 yıl geçmesine rağmen bir türlü bitirilemedi. Üç defa ihale edildi, ciddi paralar ödendi ancak bir türlü istenen su Adaklı Bağlarpınar köyü arazisine ulaşamadı. Ancak 30 yıldır beklenen ve DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Bingöl 94. DSİ Şube Müdürlüğü tarafından ihale edilen Adaklı Kiğı Sulama Kanalı inşaatının şartnameye göre yapılmadığı ortaya çıktı.

BİNGÖL'DE C 25 TEN AŞAĞI BETON KULLANILMIYOR

Hazır Beton santralinin kalite sistemleri: Şartnameye göre C 20 hazır beton kullanılması zorunlu olduğu işte, elden yapılmasının istenen kaliteye kesinlikle ulaşamayacağını vurgulayan Bingöl merkezdeki bir beton firması, çalışma sitemini şu şekil anlattı:“Bingöl genelinde C 25 ‘ten aşağı çalışmadıklarını belirten beton firması, “istenilen kalite derecesini tutturmak için, ince kum, kalın mıcır, ince mıcır,  taş tozu, çimento ve suyunu gramajla belirliyoruz. El ile C 20, 25 kalitesini tutturmak mümkün değil, biz Bingöl genelinde C 25 Ten aşağı kullanmıyoruz. C 20 çok geride kaldı. Artık C 30'ları isteyenler var.” dedi.

ŞARTNAMEYE GÖRE HAZIR BETON VE MİKSERLE BETON DÖKÜLMESİ GEREKİRKEN KEPÇE İLE DÖKÜLÜYOR

Kullanılan betonun kepçe ile kazan içinde hazırlanarak yapılması, şartnameye göre teknik personelin bulunmadığı inşaat alanında şartnameye göre sulama kanalının yapılmadığı fotoğraflarla görülüyor. Kamu adına yapılan bir işin doğru yapılıp yapılmadığı haber konusudur. Kamu kaynaklarının kötü kullanımını engellemek amacıyla görüntü ve fotoğraflarla araç ve beton araçlarının şartnameye uygun olmadığı görülüyor. Şartnameye göre hazır beton ve Mikserle Beton dökülmesi gerekirken Kepçe ile dökülüyor.

ADAKLI İL GENEL MECLİS ÜYESİ ÖZDEMİR: “SULAMA KANALI YAPIMINDA İHMALLER VAR”

Sulama kanalının şartnameye uygun yapılmadığı iddiası üzerine sulama kanalının yapımı devam eden yere intikal eden Adaklı İl Genel Meclis üyesi Ziya Özdemir, Adaklı merkez mahalle muhtarı Metin Karakaya yapımı devam eden sulama kanalı ile ilgili açıklamada bulundu.

Özdemir, sulama kanalının standartlarına uygun yapılmadığı ile ilgili kendilerine vatandaşların şikâyet etmeleri üzerine yapımı devam eden sulama kanalını Adaklı merkez mahalle muhtarı Metin Karakaya ile birlikte yerinde izlediklerini belirterek şunları söyledi:  “Bazı ihmalleri bizatihi gördüm. “Beton dökümü sırasında idare teşkilatının betonu kontrol eden teknik personeli iş başında olmadan beton dökülemez” şartnamede bulunan bu maddenin yerine getirilmediğini gördüm. Beton dökülüyor ama bu betonu kontrol eden teknik personeli iş başında yoktu. Ayrıca beton tamamen toprak zemine döküldüğünü gördüm bu yanlış bir uygulamadır. Bir süre sonra bu toprak çöker ve kanal bozulur. Şartnamede; “Beton dökümüne başlamadan önce döküm yeri temizlenecek ve kalıplar yağlanacaktır. Beton vibratörle standartlara uygun olarak sıkıştırılacaktır. Kalıpsız yüzeylere mastar çekilerek yüzeyin düzgünlüğü sağlanacaktır” bu uygulamada olmadan betonun rastgele toprak yüzeye döküldüğüne şahit oldum. Bunu yanlış buluyorum. Yetkililerin bunun üzerine gitmesi gerekir. Ben bu bölgenin yani Adaklı ilçesinin İl Genel Meclis üyesiyim halka en güzel şekilde hizmet etmek için varım. Sulama kanalının yapımında ihmaller var ve bununla alakalı olarak, halktan şikâyetler geliyor. Bu konuda yetkili olan DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Bingöl 94. DSİ Şube Müdürlüğü tarafından ihale edilen Adaklı Kiğı Sulama Kanalı inşaatının şartnameye göre yapılıp yapılmadığı konusunda kendilerinin teknik elemanlarıyla takip etmesi lazım.” Şeklinde konuştu.

YÜKLENİCİ FİRMA YETKİLİSİ YAPTIKLARINI SAVUNDU

Şartnamede kullanılacak betonun TS belgeli hazır beton santrallerinden temin edilmesi şartına uygun yapılmadığı iddiasını”; cevaplayan firma çalışanı Ahmet Baynal, “Şartnamede böyle bi şey yok" diyerek cevap verdi. Şartnamenin 13. sayfasında yer alan “Beton dökümü sırasında idare teşkilatının betonu kontrol eden teknik personeli iş başında olmadan beton dökülemez” şartını ile ilgili olarak, yetkili Baynal, “Sorumlu teknik eleman haftada iki gün geliyor, adam tektir, her gün başımızda duramaz” diye cevap verdi. (İLKHA)

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2026
00:09
Berdibek`in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu:
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl`de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl`ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi`nde temsil etti
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç`te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:04
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın