KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Temmuz 2025 Salı
°C

Zazaca Psikoloji Dergisi 'PSYCHE: MEZG' Çıktı!

Zazaca'da Psikoloji ve Özel Eğitim literatürü oluşturmayı hedefleyen eğitimci ve psikologlar, derginin ilk sayısında Otizm, Down Sendromu, Anksiyete, Şizofreni gibi konularda makale ve çevirilere yer verdiler.

Zazaca Psikoloji Dergisi `PSYCHE: MEZG` Çıktı!
22 ŞUBAT 2021 PAZARTESİ 15:52
6
6016
2
AA aa

Zazaca üzerine yürütülen kitap, dergi ve çeşitli akademik çalışmalar her geçen gün yoğunlaşırken, yeni eserlerin kazandırılması alanında da önemli gelişmeler yaşanıyor.

Bir grup eğitimci ve psikolog tarafından 2020 yılı başlarından itibaren hazırlıklarına başlanan Zazaca Psikoloji Dergisi “Psyche: Mezg”, baskısı tamamlanarak 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü'nde piyasaya sunuldu.

“İlk sayıda Otizm, Down Sendromu, Anksiyete, Şizofreni gibi konular var”

Zazaca'da Psikoloji ve Özel Eğitim literatürü oluşturmayı hedefleyen eğitimci ve psikologlar, derginin ilk sayısında Otizm, Down Sendromu, Anksiyete, Şizofreni gibi konularda sadece makale ve çevirilere yer verildiğini, gelecek sayılarda psikoloji alanında farklı yazılara da yer vermeyi hedeflediklerini belirttiler.

“Zazaca yazanlar önceki zamanlarda neden Zazaca yazdığını izah etme zorunluluğu hissetmişler”

Ehmedê Xasî'den bu yana Zazaca yazanların, önceki zamanlarda yaygın olmadığı halde neden Zazaca yazma gereği duyduklarını izah etme zorunluluğu hissettiklerini ifade eden editörler, bu zorunluluğun sebebini şöyle açıklıyor: “Çünkü Zazaca yazın uzunca bir süre yenilikçi bir tavır gibi mevcut duruma itiraz gibi görülmüş. Ama bugün yazının artık Zazalar arasında gelenek halini aldığını, durumun kendisi haline geldiğini görüyoruz. Hem bölgesel olarak farklı ağızlarla hem de standardize edilmiş yazı diliyle dergiler/kitaplar yayımlanıyor.”

Zazaca bilen ve ana diline ilgili olan yediden yetmişe herkesin Zazaca yazmaya başladığı, Zazaca'nın hemen her platformda kullanıldığı bu dönemde literatürel olarak da çok güzel eserlerle karşılaşmaya başladıklarını aktaran editörler: “Psikolog ve özel eğitim öğretmeni arkadaşlar olarak biz de kendi alanımız da bu işi periyodik ve kalıcı olarak sürdürmeyi ve uzun vadede çalışmalar yapmayı hedefliyoruz” ifadelerini paylaştılar.

Yazı yollamak isteyen herkesin belirtilen sosyal medya hesaplarından ve mail adresinden kendilerine ulaşabileceklerini de sözlerine eklediler:

Twitter hesabımız: @MezgPsyche

İnstagram: @mezgpyche

Gmail: psychemezg@gmail.com

Haber: Ahmet Hakan Vergi

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81391)
24 Şubat 2021 Çarşamba 02:45
Rojnameye Çoligiz semede zazaki yew xebat bikero zaf beno wes.Ayezi in guri keni dest yin ternib
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81382)
23 Şubat 2021 Salı 17:02
Ina xebata newe xeyrın bo!
14.07.2025
22:25
Serdest Burkay, Vakıfbank`tan İstifa Etti
Serdest Burkay, Vakıfbank'tan İstifa Etti
VakıfBank'ta önemli görevlerde bulunan ve son olarak Ankara Ticari Müdürü olarak görev yapan Serdest (Sabır) Burkay, görevinden istifa etti.
14.07.2025
22:06
Bingöl Jandarmaya ekipman desteği
Bingöl Jandarmaya ekipman desteği
Bingöl'de afetlere müdahale kapasitesini arttırma ve yaygınlaştırma çalışmaları çerçevesinde jandarma ekiplerine arama ve kurtarma ekipmanları teslim edildi.
14.07.2025
21:59
Seven:
Seven: 'Tarihte Yeni Bir Sayfa Açılmıştır'
AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven, 'Türkiye; uzun, acılı, sancılı, gözyaşlarıyla dolu bir sayfayı dün itibariyle kapatmaya başlamıştır. Bugün, yeni bir gündür. Bugün, tarihte yeni bir sayfa açılmıştır'
14.07.2025
21:40
`15 Temmuz bir gece değil, bir bilinçtir`
'15 Temmuz bir gece değil, bir bilinçtir'
15 Temmuz hain darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı önünde vurulan Gazi Onur Asutay, o günü anlattı ve ekledi: 'Vatan sağ olsun, biz o gece sadece kendimizi değil, geleceğimizi savunduk.'
14.07.2025
21:21
Cam kırığı yangına neden oldu
Cam kırığı yangına neden oldu
Bingöl'ün Kığı ilçesinde çıkan örtü yangını ekiplerin müdahalesi ile söndürüldü. Yangına, can kırığının neden olduğu öğrenildi.
14.07.2025
12:07
Bingöllü sporcular masatenisinde finale yükseldiler
Bingöllü sporcular masatenisinde finale yükseldiler
Muş'ta düzenlenen ANALİG grup müsabakalarında rakiplerine şans tanımayarak birincilikleri elde eden Bingöllü sporcular, Çorum'da düzenlenecek Türkiye Şampiyonası'na katılmaya hak kazandılar.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın