Sosyal medya fenomeni ve tiyatro sanatçısı Abdullah Caf, Zazaca eski eserlere yeni tarz müzikle hayat verdi. Single çalışması olarak hazırlanan çalışmada 7 tane Zazaca, 2 tane de Kürtçe esere yer veren Caf: 'Zazaca eserleri orijinal söz bağından koparmadan aranje anlamında zenginlik katarak yeni bir format oluşturduk. İlgiyle izleneceğini umuyorum' yorumunda bulundu.
Bingöl'ün unutulmayan halk ozanı merhum Rençber Aziz'in hayatını ve Zazaca eserlerini tiyatro perdesine taşıyan sosyal medya fenomeni ve tiyatro sanatçısı Abdullah Caf, bu kez de UNESCO'nun kaybolma tehlikesi yaşayan diller listesinde yer alan Zazaca için harekete geçti.
İlk Zazaca mashup olma özelliği taşıyan single çalışmasında Zazaca eski eserleri modern müzikle harmanlayıp yepyeni bir tarz oluşturan Caf, bu tarz sayesinde Zazaca bilen bilmeyen herkesin bu eserlere kulak kabartacağını ve bu vesileyle Zazaca'ya ilginin özellikle batı illerinde ve Avrupa'da daha da artacağı inancında.
Caf: “Zazaca için bir şeyler yapmak zorunda hissettim kendimi”
Kendisini asla müzisyen olarak nitelendirmediğini ifade eden Abdullah Caf, “Ben bir müzisyen değilim. Fakat kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya olan anadilimiz Zazaca için bir şeyler yapmak zorunda hissettim kendimi. Zazaca için çok şey söylenip hiçbir şey yapılmaması ve dilimizin giderek dezenformasyona uğraması bu çalışmanın ortaya çıkmasında etkili oldu. Son derece profesyonel ve alanında uzman bir ekiple İstanbul'dan Bingöl'ün dağlarına uzanan bir hikâyeyle bu eseri hazırladık. Zazaca eserleri orijinal söz bağından koparmadan aranje anlamında zenginlik katarak yeni bir format oluşturduk. Eminim ki, bu eser sadece yerelle sınırlı kalmayacak. Özellikle Avrupa'da yaşayan Zazaların buna sahip çıkacağına canı gönülden inanıyorum. Bu eseri hazırlarken ilk andan itibaren bana desteğini esirgemeyen başta sevgili eşim olmak üzere proje ekibime, aileme ve tüm Bingöllü hemşerilerime teşekkür ediyorum” dedi.
Zazaca/kırdki hergün biraz daha unutulmaya, yok olmaya doğru gitmektedir. Bunun çokça nedenleri vardır. Dilin sevilmesi , konuşulması ve dile dikkat çekilmesinin en önemli etkenlerinden biri de müziktir. Abdullah Caf 'ın coğrafyanın birçok noktasındaki görsel fonlarıyla harmanlayarak hazırladığı bu zazaca potporiyi çok değerli buluyorum. Bu önemli katkılarından dolayı tebrik ederim.
Keşke sadece zazaca söyleseydiniz çünkü kürtçeden nefret ediyorum zaza olan zazaca söyler bu konuda Sait ALTUN abiyi takdir ediyorum yinede güzel olmuş...
@Misafir Kullanıcı Yani ırkçıyım diyorsun bu sözün karşılığı suçtur yargılanmaktır bilgin olsun. Ne ne yaptı bu Kürtler size anlamış deyilim Kürtlere olan kininizi. Allah'a inancın varsa bu sözleri söylemezdim kürdü yaratan Allah zazayıda yaratan Allah akibetin iyi deyil..!
Bingöl İl Müftülüğü ve TDV Bingöl Şubesi, YKS süresince sınav merkezlerinde bekleyen aday yakınlarına mobil ikram aracıyla çeşitli ikramlarda bulunarak sınav heyecanına ortak oldu.
20.06.2026
17:43
AK Parti Bingöl Gençlik Kolları'ndan YKS Günü İkram Desteği
YKS'nin ilk oturumunda sınav merkezleri önünde stant kuran AK Parti Bingöl Gençlik Kolları, adaylara ve ailelerine çeşitli ikramlarda bulundu. Gençlik Kolları Başkanı Aslan, sınav heyecanını adaylar ve aileleriyle birlikte paylaşmak istediklerini belirtti.
20.06.2026
00:31
'TOKİ konutlarının teslimi kira piyasasını rahatlatacaktır'
Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, Şeyh Ahmet mevkiinde yapımı tamamlanan yaklaşık 800 konutluk TOKİ projesinin teslim edilmesi çağrısında bulunarak, sürecin kira piyasasını rahatlatacağını söyledi.
19.06.2026
23:56
Bingöl Balı İçin Ortak Adım
Avrupa Birliği coğrafi işaret tesciline sahip Bingöl Balı'nın kalite standartlarının korunması ve marka değerinin güçlendirilmesi amacıyla Bingöl Valiliği'nde önemli bir iş birliği protokolüne imza atıldı.
19.06.2026
23:40
Bingöl Üniversitesi Halayda Türkiye İkincisi Oldu
Bingöl Üniversitesi Halk Oyunları Ekibi, Antalya'da düzenlenen Ünilig Halk Dansları Türkiye Şampiyonası'nda önemli bir başarıya imza attı. Halaylar kategorisinde yarışan ekip, Türkiye ikinciliğini elde etti.
19.06.2026
23:38
Bingöl'de 45 günde tamamlanan cami ibadete açıldı
Bingöl merkeze bağlı Erentepe Köyü'nde hayırseverlerin desteğiyle 45 gün gibi kısa bir sürede inşa edilen cami, yoğun katılımlı bir programla hizmete sunuldu.
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın