KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Temmuz 2026 Cuma
°C

Yüzen hastaneler geliyor

Olası depremde sağlık hizmetleri daha kolay verilecek

Yüzen hastaneler geliyor
16 EYLÜL 2008 SALI 12:34
0
1139
0
AA aa
Türk Kızılayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, olası depremde sağlık hizmetinin kolay ve hızlı verilebilmesi amacıyla Ukrayna'dan yüzen hastane alıyor.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali,  Türkiye'nin deprem kuşağında bir ülke olduğu için olası afete karşı hazırlık yaptıklarını, afetlerde en önemli hizmetlerden birinin sağlık olduğunu söyledi.

Afet dönemlerinde arama kurtarma çalışmaları sonrasında yaralılara yapılacak ilk müdahalenin ve hastaların en yakın merkezlere sevkinin hayati önem taşıdığını ifade eden Küçükali, depremde hastanelerin kullanılamaz hale gelebileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti.
Küçükali, depremlerde hastanelerin çoğunun artçıların da etkisiyle önemli hasar gördüğünü hatırlatarak, “Hastalar, hastanede kalmak istemiyorlar. Hekimler de psikolojik olarak ameliyat yapmakta imtina ediyorlar. Çünkü, hastayı ameliyat ederken artçılar olabiliyor, bu da hata yapmalarına neden olabiliyor” dedi.

Türk Kızılayı olarak insan sağlığını her şeyin üstünde tuttuklarını vurgulayan Küçükali, afet dönemlerinde kolay, hızlı ve güvenli sağlık hizmetinin verilmesinin yollarını araştırdıklarını, bu kapsamda denizde ikamet eden, yüksek kapasiteli bir hastane projesi hazırladıklarını bildirdi.

1999 DEPREMİNDE İSTENMEMİŞTİ

17 Ağustos 1999 depreminde o zamanın Sağlık Bakanı Osman Durmuş "Yabancılara tek bir hasta bile vermem" diyerek, ABD Deniz Kuvvetlerine ait yüzer hastaneyi istememişti.

100 YIL ÖMÜRLÜ

Ukrayna'da römorkörle her yere çekilebilen altı beton, motorsuz ve yüzen oteller yapıldığını öğrendiklerini anlatan Küçükali, şunları kaydetti:

“Otel amaçlı yapılan gemilerin, hastaneye dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğini araştırdık ve olabilirliğini öğrendik.

Projemizi Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım'a ilettim. Bakanımız, 1999'daki büyük depremde İDO'nun genel müdürüydü. O dönemde İDO'nun gemileriyle Yalova'dan İstanbul'a çok ciddi taşıma yapmıştı. Ben, bu projeden bahsettiğimde, 'Ben de böyle bir proje yapılması için İDO'da bir mühendis arkadaşımızı görevlendirdim. Bunu hemen projelendirin' dedi. Ben de hemen İDO Genel Müdürümüzle konuştum ve konuyla ilgilenen mühendis ve Denizcilik Müsteşarımız ile bu beton üzerine yapılmış otelleri hastaneye çevirebilir miyiz diye bir Ar-Ge çalışması yaptık ve Türkiye'ye böyle bir hizmeti getirebilmek için kolları sıvadık.”

Yüzen hastanenin yaklaşık 100 yıl ömrünün bulunduğunu belirten Küçükali, projenin gerçekleşmesiyle olası bir afet halinde kolay, hızlı, güvenli ve kaliteli bir sağlık hizmeti verebilmenin huzurunu yaşayacaklarını söyledi.

“RÖMORKÖRLE HER YERE ÇEKİLEBİLECEK”

Küçükali, yüzen hastanenin en önemli özelliğinin, “afet dönemlerinde ihtiyaç duyulan bölgeye en yakın limana römorkörle çekilip demirleyerek hızlı bir şekilde hizmet verilebilmesi” olduğunu dile getirdi.

Hastanenin başlıca özelliklerini, “İçine ambulans girebilecek, helikopter pisti olacak, 5 büyük ameliyathanesi bulunacak ve yüksek kapasitede yatak sayısı olacak” diye sıralayan Küçükali, hastanenin olağanüstü haller dışında normal günlerde de hizmet vereceğini kaydetti.
Küçükali, gelişmiş bir hastanede olması gereken her şeyin yüzen hastanede olacağını belirterek, “Galoş odası bile olacak. Uydu aracılığıyla koordinasyon merkezleriyle bağlantı da sağlanacak” dedi.

“LİMANIN BELİRLENMESİNİ BEKLİYORUZ”

Projenin hayata geçirilmesi için Temmuzda Ukrayna'ya gittiklerini anlatan Küçükali, “Ön görüşmeleri yapılarak anlaşma sağlandı. Ancak yüzen hastanenin Türkiye'ye getirilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hastanenin demirleyeceği limanı belirlemesi bekleniyor” diye konuştu.

Küçükali, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın, yüzen hastanenin demirleyebileceği liman için çalışma yaptığını, limanın belirlenmesinden sonra gerekli işlemlerin tamamlanarak en kısa sürede yüzen hastanenin Türkiye'ye getirileceğini kaydetti.



habertürk
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.07.2026
11:53
Zazaca`ya katkı sunan öğrencilere anlamlı teşekkür
Zazaca'ya katkı sunan öğrencilere anlamlı teşekkür
Genç ilçesinde Zazaca öğretmeni İsmail Yıldız öncülüğünde kurulan ve 'Tij' adlı kliple beğeni toplayan Grup Estare öğrencileri, Genç Murat Etüt Merkezi'nde düzenlenen programda ağırlandı. Öğrencilere Zazaca'nın yaşatılmasına sundukları katkılardan dolayı çeşitli hediyeler takdim edilirken, pasta kesilerek başarıları kutlandı.
10.07.2026
11:52
Bingöl`de 115 milyon liralık İŞGEM yatırımı için imzalar atıldı
Bingöl'de 115 milyon liralık İŞGEM yatırımı için imzalar atıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Çalışan ve Üreten Gençler Programı kapsamında Bingöl'de hayata geçirilecek İŞGEM 2. Etap Projesi için protokol imzalandı. Yaklaşık 115 milyon lira bütçeli projeyle kente 13 yeni üretim atölyesi kazandırılması ve istihdamın artırılması hedefleniyor.
09.07.2026
18:42
Yeşilay Bingöl`den çocuklara Bağımlılıkla Mücadele Odaklı Yaz Okulu
Yeşilay Bingöl'den çocuklara Bağımlılıkla Mücadele Odaklı Yaz Okulu
Yeşilay Bingöl Şubesi tarafından, Gençlik Merkezi iş birliğiyle 8-11 yaş grubundaki çocuklara yönelik düzenlenen 3 günlük yaz okulunda; spor, kültür, sanat ve eğitim etkinlikleriyle çocukların hem kişisel gelişimleri desteklendi hem de bağımlılıklara karşı farkındalık kazanmaları hedeflendi.
09.07.2026
18:26
Emiroğlu: Emekli de çiftçi de geçinemiyor
Emiroğlu: Emekli de çiftçi de geçinemiyor
HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emiroğlu, Bingöl'de düzenlediği basın toplantısında ekonomi, emekli maaşları, tarım destekleri, engelli bireylerin yaşadığı sorunlar ve 'Terörsüz Türkiye' sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
09.07.2026
17:22
Tır ve otomobil çarpıştı: 2 yaralı
Tır ve otomobil çarpıştı: 2 yaralı
Bingöl'de tır ve otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.
09.07.2026
12:58
Bingöl`de ikinci ürün mesaisi başladı
Bingöl'de ikinci ürün mesaisi başladı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde ilk hasadı tamamlayan çiftçiler, ikinci ürün olarak silajlık mısır ekimi için tarlalarda hazırlıklara başladı. Üreticiler, verimli geçen sezonun ardından ikinci mahsulden de umutlu.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın