KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Temmuz 2026 Salı
°C

Yök kürtçe bölüm kararını erteledi

YÖK Genel Kurulu Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması talebini değerlendirilmek üzere 10 Eylül'e erteledi...

Yök kürtçe bölüm kararını erteledi
28 AĞUSTOS 2009 CUMA 08:49
0
1288
0
AA aa
Edinilen bilgiye göre, toplantıda görüşülmesi planlanan Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılması talebi ''toplantı gündeminin yoğunluğu ve daha detaylı değerlendirilmek'' üzere 10 Eylül 2009 tarihine ertelendi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bugün YÖK Genel Kurulu'nda görüşülmesi beklenen ancak 10 Eylül 2009 tarihine ertelenen Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açılmasına ilişkin olarak, ''Bu konunun çok yanları var. Oldukça önemli bir konu, hassas konu. Bilimsel olarak da dikkat edilmesi gereken yerleri var'' dedi.

YÖK Genel Kurulunun, Özcan başkanlığında sabah saatlerinde başlayan toplantısı sona erdi.

YÖK'ten ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yusuf Ziya Özcan, ''Toplantıda, Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün açılıp açılmayacağının görüşülüp görüşülmediğinin'' sorulması üzerine ''vakitlerinin yetmediğini'' söyledi.

''Daha derinlemesine bir inceleme mi gerekiyor?'' sorusu üzerine Özcan, şunları kaydetti:

''Gerekiyor. Bu konunun çok yanları var. Oldukça önemli bir konu, hassas konu. Bilimsel olarak da dikkat edilmesi gereken yerleri var. Öğretim üyesi temininden kimlerin buraya gideceğine, müfredatın ne olacağına kadar oldukça şeyler çıktı. Hocalarımız çok detaylı bir şekilde eğildiler meseleye, ama vakit yetmedi, gündem çok yoğundu. Onun için dedik ki 'daha geniş bir zamana bırakalım.' Zaten 10 Eylül de çok yakın bir zaman.''

Bir gazetecinin ''Bölüm mü, yoksa anabilim dalı kurulmasını mı değerlendirdiniz?'' sorusuna Özcan, ''Hepsini değerlendirdik. Neler olabileceğini, hepsini ortaya koyduk, 'enstitümü olacak, merkez mi olacak, anabilim dalımı olacak, bölüm mü olacak' diye... Hocalarımızın farklı görüşleri vardı, onun için tartışmalar da bitmedi, tamamlayamadık, onun için 10 Eylüle bıraktık'' yanıtını verdi.

''Bir uzlaşma oldu mu?'' sorusunu da Özcan, ''Uzlaşma olacak kadar bile gitmedik. Yani herkesin daha söyleyecek bir şeyi vardı. Keşke oraya gelebilseydik'' diye yanıtladı.

''İstanbul Üniversitesi bünyesindeki Kürdoloji Araştırma Merkezi'nin faaliyete geçmediğinin'' söylenmesi üzerine Özcan, ''Yakında işler herhalde. Onu rektörüne sorun. Niye işlemiyor?'' dedi.

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İzzet Özgenç de  ''Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürt Dili ve Edebiyatı ana bilim dalı açılmasına ilişkin Yürütme Kurulunun bir kararının olup olmadığının'' sorulması üzerine, böyle bir kararın Yürütme Kurulunda alınmadığını söyledi.

Özgenç, bölüm açılmasına ilişkin Yürütme Kurulunun karar aldığını ancak bundan önce YÖK Genel Kurulu'nda bir görüş belirlenmesi gerektiğini kaydetti.



AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
06.07.2026
17:33
Bingöl`de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl'de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda seyir halindeyken henüz bilinmeyen bir nedenle alev alan hafif ticari araç, itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen kullanılamaz hale geldi. Araçta bulunan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
06.07.2026
14:09
Bingöl`de Yaz Kur`an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları başladı. Kurs ziyaretinde bulunan İl Müftü Vekili Bayram Öztürk, çocukların kurslarda yalnızca dini bilgi edinmeyeceğini, aynı zamanda güzel ahlak, paylaşma, sevgi, saygı ve kardeşlik değerlerini de yaşayarak öğreneceklerini söyledi.
06.07.2026
12:46
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 26 Haziran-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde, kaçak sigara, tarihi eser niteliğinde değerlendirilen yüzükler ve çok sayıda kök kenevir ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın