KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

Yök atamalarına aym fren koydu

Anayasa Mahkemesi, yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi dışındaki kadrolara atanabilmek için ÖSYM tarafından merkezi sınav yapılmasına öngören yasanın, ''sınavlara katılabilecekler''i YÖK'ün çıkaracağı yönetmeliğe bırakan hükmünü iptal etti...

Yök atamalarına aym fren koydu
06 KASIM 2009 CUMA 09:00
0
1213
0
AA aa
CHP, 5538 sayılı Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesi ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 35. maddesi ile 2 Eylül 1983 günlü, 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen Ek Madde 8'in iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi istemiyle dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi bugün yaptığı toplantıda söz konusu başvuruyu karara bağladı.

Buna göre, Yüksek Mahkeme, 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'ye eklenen Ek Madde 8'in, birinci ve ikinci tümcelerini Anayasa'ya aykırı bulmadı ve iptal istemini reddetti.

Anayasa Mahkemesi, dava konusu ek maddenin üçüncü tümcesinde yer alan ''... sınavlara katılabilecekler ...'' sözcüklerini Anayasa'ya aykırı buldu ve iptaline karar verdi.

Yüksek Mahkeme, iptalin, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 6 ay sonra yürürlüğü girmesini de kararlaştırdı.

İptal edilen sözcüklerin de yer aldığı 78 sayılı Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin ek madde 8'i şöyle:

''Ekli cetvelde yer alan öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına; açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak merkezi sınavda 100 puan üzerinden en az 70 puan almak ve bu sınavı müteakip yükseköğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavında başarılı olmak şarttır. Ancak, doktorasını tamamlamış bulunanlar için merkezi sınava, Tıpta Uzmanlık Tüzüğü hükümlerine göre uzmanlık eğitimine alınanlar için merkezi sınav ve giriş sınavlarına katılma şartı aranmaz. Merkezi sınav ile giriş sınavlarının yapılması, sınavlara katılabilecekler ve diğer hususlara ilişkin esas ve usûller Yükseköğretim Kurulunca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.''

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.07.2026
14:09
Bingöl`de Yaz Kur`an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları başladı. Kurs ziyaretinde bulunan İl Müftü Vekili Bayram Öztürk, çocukların kurslarda yalnızca dini bilgi edinmeyeceğini, aynı zamanda güzel ahlak, paylaşma, sevgi, saygı ve kardeşlik değerlerini de yaşayarak öğreneceklerini söyledi.
06.07.2026
12:46
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 26 Haziran-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde, kaçak sigara, tarihi eser niteliğinde değerlendirilen yüzükler ve çok sayıda kök kenevir ele geçirildi.
06.07.2026
12:38
Drift ve makas atanların ehliyeti iptal edilecek
Drift ve makas atanların ehliyeti iptal edilecek
TBMM'ye sunulan torba kanun teklifinde, aday sürücülere yönelik trafik cezalarının ağırlaştırılması öngörülüyor. Teklif yasalaşırsa drift yapan, makas atan ve geçiş üstünlüğü bulunan araçlara yol vermeyen aday sürücülerin ehliyetleri kalıcı olarak iptal edilecek.
05.07.2026
22:39
Çotla Yaylası`nda Festival Coşkusu
Çotla Yaylası'nda Festival Coşkusu
Bingöl'ün Genç ilçesindeki Çotla Yaylası, yıllar sonra düzenlenen Çotla Festivali ile binlerce kişiyi bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinliklerde halaylar çekildi, yöresel kültür yaşatıldı, birlik, beraberlik ve huzur mesajları öne çıktı.
05.07.2026
22:38
DEM Parti`den Cafran`a `dayanışma` ziyareti!
DEM Parti'den Cafran'a 'dayanışma' ziyareti!
Köylülerin görüş, talep ve önerilerini dinleyen Milletvekili Hülakü ve beraberindeki heyet, ormanların ekonomik çıkarlar uğruna tahrip edilmesine karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.
05.07.2026
22:32
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: `Tij` Yayında
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: 'Tij' Yayında
Bingöl'ün Genç ilçesinde Zazaca öğretmeni İsmail Yıldız öncülüğünde kurulan ve ortaokul öğrencilerinden oluşan Grup Estare, yeni klip çalışması 'Tij' (Güneş) ile dinleyicilerin karşısına çıktı. Daha önce yayımladıkları 'Estari Tari' adlı eserle dikkat çeken grup, ikinci projelerinde de Zazaca'nın yaşatılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın