KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Mart 2025 Salı
°C

Yetiştiriciye saf koç desteği

Bingöl’de Halk Elinde Hayvan Islahı Projesi kapsamında 152 yetiştiriciye, 516 koç saf ırk koç dağıtıldı. Başvuruları kabul edilen diğer hak sahipleriyle birlikte hayvancılığa 7 milyon TL hibe desteği sağlanmış olacak.

Yetiştiriciye saf koç desteği
04 ŞUBAT 2015 ÇARŞAMBA 06:15
0
1672
0
AA aa

Doğu Anadolu Projesi (DAP), Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Konya Ovası Projesi (KOP) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki illerde damızlık, koç, boğa ve teke alımında yüzde 80, yeni kurulacak hayvancılık işletmelerinde yüzde 50 hibe desteği programı kapsamında, Bingöl İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği tarafından damızlık koç dağıtım töreni düzenlendi.

Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan'ın katılımıyla merkez Dik Köyü'nde düzenlenen programda 152 yetiştiriciye, 516 koç saf ırk koç dağıtıldı.

Törende açılış konuşması yapan Bingöl İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür vekili Vahap Şimşek, program kapsamında TÜRKVET kayıtlarına göre işletmesi aktif olan yetiştiricilere büyükbaş için en az 10, en çok 49 baş anaç kapasiteli; küçükbaş için en az 100, en çok 200 baş anaç kapasiteli yeni ahır ve ağıl yapımı, tadilatı ile kapasitelere uygun damızlık boğa, koç, teke alımına hibe destek yüzde 50, damızlık boğa, koç ve teke alımında yüzde 80 hibe desteği uygulandığını söyledi.

2014 yılı Proje kapsamında Müdürlüğe ve İlçe müdürlüklerine yapılan 956 adet Koç, 463 adet boğa, 147 adet teke ve 29 adet ahır başvurusunun tamamının Bakanlığımızca bakanlık tarafından onaylandığını kaydeden Şimşek, Bingöl'de 485 bin 777 adet küçükbaş, 112 bin 428 büyükbaş hayvan bulunduğunu söyledi.

Dağıtım töreni öncesi açıklamalarda bulunan Vali Taşyapan, küçükbaş hayvancılığın eskiden Anadolu'da yaygın olduğunu ve bereket olarak adlandırıldığını söyledi.

Yetiştiricilere hitaben açıklamasına devam eden Taşyapan, “sizler değerli bir iş yapıyorsunuz devletimizde mümkün olduğunca sizlere destek olmaya çalışıyor. Bu koç, teke projesi de bunun için geliştirildi. Projedeki maksadımız, hayvanları ıslah etmek, daha iyi daha cinsini yetiştirmek. Maden bu işte yazda, kışta gecede, gündüzde mücadele ediyorsunuz daha iyi kazanmak, daha iyi hayvana sahip olmak 100 TL'ye satacağınıza 125 TL'ye satmak sizin karınıza olan bir iştir” dedi.

TOPLAMDA BİN KOÇ DAĞITILACAK

2014-2018 yılları arasında uygulanacak proje kapsamında Bine yakın koç dağıtılacağını ifade eden Taşyapan, “Bakanlık tarafından başvurular kabul edildi ama bunları biranda temin etmek mümkün değil şuanda 516 tanesini dağıtacağız. Geri kalanları da hak sahipleri alacaklar. Bunun yüzde 80'ini devletimiz, yüzde 20'sini siz karşılıyorsunuz. Ahır yapımında ise yüzde 50'sini devletimiz, yüzde 50'sini ise siz karşılıyorsunuz. Dolasıyla çok güzel imkanlar bunlar. Şuana kadar devletimizin vereceği destek 7 milyona varıyor. Bu küçümsenecek bir rakam değil, hayırlı uğurlu olsun diyorum” diye konuştu.

“IRKLARI DAHA VERİMLİ HALE GETİRİYORUZ”

Bingöl İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Ali Kaysadu ise, Ülkede bir ilki başardıklarını ifade ederek, “Elimizde bulunan ırkları daha saflaştırmak, daha verimi yüksek hale getirmek için bütün ıslah projelerinden seleksiyon yaparak, bugün erkek koç damızlık elde ettik. Bugün 152 kişiye 516 koç dağıtıyoruz. 3 bin üyemiz var, yaklaşık 9 bin ihtiyacımız var hala. Biz bunu peyder pey, iki sene içerisinde elde edip, bütün üyelerimize yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından, 152 hak sahibine 516 koç törenle verilirken, Vali Taşyapan, yaklaşık 8 ay boyunca koçların bakımını üstlenen çobanları, altınla ödüllendirdi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.03.2025
15:46
Bingöl`de `Deprem ve İnsan` paneli
Bingöl'de 'Deprem ve İnsan' paneli
Bingöl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek 'Deprem ve İnsan Paneli'nde, deprem öncesi ve sonrası alınması gereken tedbirler ele alınacak.
04.03.2025
15:19
Bingöl`de 12 adrese eş zamanlı baskın! 5 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de 12 adrese eş zamanlı baskın! 5 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de 'Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak ve Uyuşturucu Madde İmal ve Ticareti' suçunu işleyen 5 şüpheli tutuklandı.
04.03.2025
15:17
Karlıova`da Mart kapıdan baktırdı….
Karlıova'da Mart kapıdan baktırdı….
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde dün aksamdan itibaren etkili olan kar yağışı, hayatı adeta durma noktasına getirdi. Çatılardan kar birikintilerinin düştüğü ilçede eğitime bir gün ara verilirken, belediye ekipleri kar birikintilerini temizlemek için çalışma başlattı.
04.03.2025
15:17
Becerekli:
Becerekli: 'Yardımlarınızda aracı olmaya talibiz'
Ramazan vesilesiyle yapılacak yardımlarda engelli bireylerin göz ardı edilmemesini isteyen Altı Nokta Körler Derneği Bingöl Şube Başkanı Hidayet Becerekli; 'Emanetlerinizi ihtiyaç sahibi ailelerimize en şeffaf şekilde ulaştırmayı kendimize bir borç biliyoruz'
04.03.2025
03:30
Bingöl Belediyesi`nden günlük 2 bin kişiye iftar yemeği
Bingöl Belediyesi'nden günlük 2 bin kişiye iftar yemeği
Ramazan ayı boyunca Bingöl Belediyesi yemekhanesinde günde 2 bin kişiye 4 çeşit yemekten oluşan iftar menüsü ikram edilecek.
04.03.2025
03:29
Bingöl`ün genç yetenekleri ödülleri topladı
Bingöl'ün genç yetenekleri ödülleri topladı
Bingöl'den liseli gençler toplam 12 alanda yapılan yarışmada 6 birincilik, 2 ikincilik, 4 üçüncülük elde etti. Danışman Öğretmen Çelikkaya; 'Bu başarı, Bingöl'ün eğitim alanında bölgesel rekor kırmasına zemin hazırlarken, aynı zamanda genç zihinlerin bilimsel araştırma ve teknolojik inovasyona olan inancını da pekiştiriyor' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın