KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mart 2025 Pazar
°C

Yeni yılda sevdiklerimizle sağlıklı yaşama yürüyoruz

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılını fiziksel aktivite yılı ilan ettiğini söyledi.

Yeni yılda sevdiklerimizle sağlıklı yaşama yürüyoruz
30 ARALIK 2013 PAZARTESİ 07:52
0
1318
0
AA aa

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, ‘Yeni yılda sevdiklerimizle sağlıklı yaşama yürüyoruz' etkinliği kapsamında açıklamalarda bulundu.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Söyiler: “Sağlık bakanlığımız, görülme sıklığı artan; kalp damar hastalığı, diyabet, obezite ve bazı kanser türleri gibi kronik hastalıkların tedavisi için ve sağlıklı bireylerin bu gibi kronik hastalıklardan korunması ve halkımızı fiziksel aktiviteye teşvik etmek amaçlı 2014 yılını fiziksel aktivite yılı ilan etmiştir. Gerçekleştirilen ‘Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması' yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71,9'unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. Bu yaklaşık her 4 kişiden 3'ünün hareketsiz yaşadığı anlamına gelir ve her geçen gün yukarıda belirttiğimiz hastalıkların görülme sıklığının nedenini açıklar. Özellikle günümüzde çocukluk çağında başlayan sedanter (hareketsiz) yaşam ileriki yaşlarda kalıcı problemlere neden olur. Yoğun ders çalışma temposu, bilgisayar oyunları, uzun süre televizyon izleme gibi alışkanlıklar çocuklarımızda hem obezite görülme sıklığını arttırır hem de kolesterol, kalp rahatsızlığı ve bazı kanser türlerinin de çok erken yaşlarda ortaya çıkmasına sebep olur. Bu hastalıklardan korunmak için çocuklarımızı daha çok hareket etmeye teşvik etmeli, futbol, basketbol, voleybol gibi saha sporlarına özendirilmeli, sokak oyunlarını (saklambaç, ebe, yakan top vb.) oynamaları teşvik edilmedir” dedi.

‘Çocukluk çağında başlayan sedanter (hareketsiz) yaşam yetişkin dönemde de devam eder. Bunu engellemek haftada 5 gün 30 dakika hafif tempoda yürümek gerekir' diyen Dr. Söyiler: “Gün içinde gidilecek kısa mesafeler için araç kullanmamak, uzun mesafeler içinse otobüs ya da arabadan bir durak önce inerek yürümek, asansör yerine merdivenleri kullanmak, televizyon izlerken uzaktan kumada kullanmamak sedanter (hareketsiz) yaşamdan çıkıp hareketli ve sağlıklı bir yaşama başlamak için yapılması gerekenlerdir. Yürüyüş tüm yaş grupları için uygulaması en kolay ve en ucuz fiziksel aktivitedir. Tek başınıza yürümek istemiyorsanız arkadaşlarınızı da sizinle birlikte yürümesi için teşvik edebilirsiniz, yürüyüşü ailece yapabilirsiniz. Yeni yılda tüm Türkiye halkı olarak hareketli yaşamı desteklemek ve bir yerden başlamak lazım diyerek 29 Aralık Pazar günü şehir stadyumunda Sağlık Bakanlığımızın teşvikiyle yapılan yürüyüş ile 2014 yılı yürüyüş yılı ilan edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Dr. Söyiler: Fiziksel aktivite kronik hastalıklardan korunmanın yani sıra vücudumuzu sosyal ve fiziksel anlamda zinde tutmanın anahtarıdır. Fiziksel aktivitenin vücuda yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

Kas kuvvetinin korunması ve arttırılması,

Vücut düzgünlüğü ve postürün korunması,

Kalp ritminin düzenlenmesi, damar direncini azaltarak kan basıncının düzenlenmesi

Yüksek kan kolesterol ve trigliserit düzeylerini etkileyerek damar hastalıkları riskini azaltması

Düzenli fiziksel aktivite ile insülin aktivitesinin kontrolü ve kan şekerinin düzenlenmesi,

Enerji gereksinimini yağları yakarak karşılama alışkanlığı getirerek metabolizmayı hızlandırmak ve kilo alımının önlenmesi,

Kendini iyi hissetmesini sağlaması ve mutluluklar oluşturması, yorgunluğun azalması,

Depresyon ve kaygı bozukluğu riskini azaltması,

Denge ve düzeltme reaksiyonlarının gelişmesi ile yaşlılıkta sık görülen düşmelerin önlenmesi.”  

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.03.2025
07:49
6 Şubat depremleri ABD tarafından elektromanyetik silahla mı gerçekleştirildi?
6 Şubat depremleri ABD tarafından elektromanyetik silahla mı gerçekleştirildi?
ABD'li üç bilim insanı 50 bin kişinin hayatını kaybettiği 6 Şubat depremlerinin, fay hatlarını tetikleyen bir elektromanyetik silah nedeniyle oluştuğu iddiasıyla ABD'yi 'savaş suçu işlemekten' Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne verdi.
15.03.2025
07:34
37 bin yeni sağlık personeli alınacak
37 bin yeni sağlık personeli alınacak
Sağlık Çalışanları ile İftar Programı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, müjdeyi verdi. Erdoğan 2025 yılında sağlıkta 37 bin hekim dışı personelin istihdam edileceğini açıkladı.
15.03.2025
07:33
Baysal`dan Bakırhan tepkisi!
Baysal'dan Bakırhan tepkisi! 'Açık bir provokasyondur'
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'ın 'Kürdistanlılar' hitabına tepki gösteren BİŞHAK Başkanı Vahap Baysal: 'Bu ifadeler birlik ve beraberliğine karşı yapılan açık bir provokasyondur' dedi.
15.03.2025
07:31
Anşin:
Anşin: 'Maaşlar yetersiz, amir baskısı en büyük endişe!'
Türk Sağlık-Sen olarak 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde sağlık camiasının sosyo-ekonomik durumlarını tespit etmek amacıyla internet üzerinden bir anket çalışması gerçekleştirdiklerini belirten Türk Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Sadık Anşin; 'Sağlık çalışanlarının maaşları yetersiz, amir baskısı en büyük endişeleri' dedi. Anşin, anketin detaylarını ise şöyle sıraladı;
15.03.2025
07:28
Bingöl`de bir ayda 20 bin 998 çağrıdan 6 bini vakaya dönüştü
Bingöl'de bir ayda 20 bin 998 çağrıdan 6 bini vakaya dönüştü
Bingöl'de şubat ayında 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan 20 bin 998 çağrıdan 6 bin 15'inin vakaya dönüştüğü kaydedildi. Vakaya dönüşmeyen gereksiz çağrı adedi ise 11 bin 209 olarak açıklandı.
15.03.2025
07:27
IPARD projelerinde kadın eli
IPARD projelerinde kadın eli
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, IPARD III kapsamında 'arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve paketlenmesi' tedbirinden kadınların yöneticisi olduğu 9 adet projenin sözleşmeye hak kazandığını söyledi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın