KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Ağustos 2026 Çarşamba
°C

Yaylada tıbbı aromatik bitki hasadı eğitimi

ATB öncülüğünde TAGEM sponsorluğunda yürütülen proje çerçevesinde aromatik bitki toplayan köylüler, bilinçli hasatla ilgili bilgilendirildi

Yaylada tıbbı aromatik bitki hasadı eğitimi
13 AĞUSTOS 2010 CUMA 09:00
0
1887
0
AA aa

Antalya Ticaret Borsası (ATB)öncülüğünde, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) sponsorluğunda yürütülen proje çerçevesinde aromatik bitki toplayan köylüler, bilinçli hasat ve hasat sonrası yapılacak işlemlerle ilgili bilgilendirildi.

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde, TAGEM sponsorluğunda yürütülen Kekik, Defne ve Adaçayında Hasat ve Hasat Sonrası İşlemlerdeki Verimlilik Kaybını Önleme Projesi çerçevesinde başlatılan eğitim programı, Gazipaşa'nın Yeniköy Kaş yaylasında yapıldı.

Daha önce Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde köylülere eğitim veren proje ekibi, bu kez yaylada, geçimini kekik, adaçayı, defne gibi doğadan topladığı bitkilerle sağlayan köylüleri, bilinçli hasat ve hasat sonrası yapılacak işlemlerle ilgili bilgilendirdi.

Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kenan Turgut ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Saadet Tuğrul Ay, yayladaki köylülere kekik hasadı ve ürünü kurutma yöntemleriyle ilgili yerinde bilgi verdi.

Yayla sakinlerine doğru bildikleri yanlışları anlatan Prof. Dr. Kenan Turgut, yapılan en büyük yanlışın, bitkiyi uygun bir bölgeden kesmek yerine kökleyerek toplamak olduğunu söyledi.

60 MİLYON DOLARLIK İHRACAT HACMİ

Türkiye'de yaklaşık 60 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşan tıbbi ve aromatik bitkilerde, hasat ve hasat sonrası işlemler sırasındaki hatalar nedeniyle potansiyel gelirin yarıya yakınının kaybedildiğini belirten Turgut, ''Bu bitkilerin içerdiği yağların hasat sırasında ve hasat sonrası uygulamalar sırasında kaybolmaması, ihracat piyasalarının sürekliliği açısından da çok önemli'' dedi.

 Kenan Turgut, doğal ortamda yetişen bu bitkilerden gelecek yıllarda da ürün alabilmek için yanlış uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayarak, toplama yöntemleri yüzünden bazı bölgelerde bitki varlığının tehdit altında olduğu uyarısında bulundu.

Bölgede yetişen farklı çeşit tıbbi ve aromatik bitkilerden örnekler alan Kenan Turgut ve Saadet Tuğrul Ay, bu örnekleri laboratuvar ortamında inceleyerek bölgeye göre uyumluluk gösteren bu bitkilerin yapısını da ortaya çıkarmayı amaçlıyor.

AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.08.2026
16:08
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
Afşin, TOKİ Başkan Yardımcısı Oldu
TOKİ İhale Dairesi Başkanlığı görevini uzun yıllar sürdüren Bingöllü hemşehrimiz Abdulvahap Afşin, yayımlanan yeni atama kararıyla Toplu Konut İdaresi Başkan Yardımcılığı görevine getirildi.
18.08.2026
16:07
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürü değişti!
Bingöl İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev değişikliğine gidildi. Geçtiğimiz yıl göreve getirilen Mehmet Fatih Aktay'ın yerine, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ödeme Daire Başkanı Hikmet Güneş atandı. Güneş, Bingöl'deki görevine başladı.
18.08.2026
16:06
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Araç Bahçeye Uçtu: 1 Yaralı
Bingöl'ün Genç ilçesinde kontrolden çıkan otomobil yol kenarındaki bahçeye uçtu. Kazada araçta bulunan Abdülhakim Tuğal hafif yaralandı.
18.08.2026
16:05
Bayram`a TMOK`ta Önemli Görev
Bayram'a TMOK'ta Önemli Görev
Bingöl Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Alican Bayram, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bünyesindeki Olimpik Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Komisyonu üyeliğine atandı. Bayram, TMOK bünyesindeki kurul ve komisyonlarda Bingöl Üniversitesi ve Bingöl'ü temsilen görev alan ilk akademisyen oldu.
18.08.2026
16:04
Bingöl`de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Bingöl'de kaza! Otomobil ters döndü: 3 yaralı
Yaralılar, olay yerinde yapılan ilk müdahalelerin ardından ambulanslarla hastaneye kaldırıldı.
18.08.2026
16:03
Bingöl Üniversitesi YKS`de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
Bingöl Üniversitesi YKS'de Yüzde 99,20 Doluluk Oranına Ulaştı
2026 YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Bingöl Üniversitesi'nin 3 bin 783 kişilik lisans ve ön lisans kontenjanının 3 bin 760'ı doldu. Üniversitenin genel doluluk oranı yüzde 99,20 olurken, ön lisans programlarında yüzde 100 doluluk sağlandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın