KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Haziran 2026 Cuma
°C

Yargıtay'dan Emsal Emeklilik Kararı: SSK Primi Fazla Olan Vatandaş Haklı Bulundu

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, SSK prim günü daha fazla olmasına rağmen 'son 7 yıl' kuralı gerekçe gösterilerek Bağ-Kur'dan emekli edilen vatandaş lehine emsal niteliğinde karar verdi. Kararın, benzer durumda bulunan milyonlarca sigortalıyı ilgilendirdiği değerlendiriliyor.

Yargıtay`dan Emsal Emeklilik Kararı: SSK Primi Fazla Olan Vatandaş Haklı Bulundu
26 MAYIS 2026 SALI 14:38
0
1179
0
AA aa

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, emeklilik statüsü nedeniyle yaşanan mağduriyetlere ilişkin dikkat çeken bir karara imza attı. SSK kapsamında emeklilik şartlarını taşımasına rağmen, çalışma hayatının son 7 yılındaki prim dağılımı gerekçe gösterilerek Bağ-Kur statüsünden emekli edilen vatandaşın açtığı davada yüksek mahkeme, sigortalıyı haklı buldu.

Kararın, benzer durumda bulunan çok sayıda sigortalı açısından emsal niteliği taşıdığı ifade ediliyor.

SSK Şartlarını Sağladı, Bağ-Kur'dan Emekli Edildi

Dava dosyasına göre vatandaşın toplamda 6 bin 730 gün SSK, 450 gün Emekli Sandığı ve 2 bin 92 gün Bağ-Kur primi bulunuyordu.

Ancak ilgili kurum, çalışma hayatının son 7 yılındaki Bağ-Kur prim günlerinin fazla olmasını gerekçe göstererek emeklilik işlemini Bağ-Kur kapsamında değerlendirdi. Bu durumun daha geç emekliliğe ve daha düşük maaşa neden olduğunu savunan vatandaş, konuyu yargıya taşıdı.

Davacı, SSK kapsamında aranan “25 yıllık sigortalılık süresi” ve “5 bin prim günü” şartlarını fazlasıyla karşıladığını belirterek hak kaybına uğradığını ileri sürdü.

Yerel Mahkeme ve İstinaf Vatandaşı Haklı Buldu

Davaya bakan İlk Derece Mahkemesi, emekli vatandaşın talebini yerinde buldu. Mahkeme, davacının yalnızca SSK kapsamındaki hizmet süreleri dikkate alınarak emekli edilmesi gerektiğine hükmetti.

Dosya daha sonra İstinaf Mahkemesi'ne taşındı. Bölge Adliye Mahkemesi de yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bularak onadı.

Ancak dosyanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozarak dosyayı yeniden görüşülmek üzere alt mahkemeye gönderdi.

Direnme Kararı Sonrası Son Sözü Genel Kurul Söyledi

Dosyayı yeniden ele alan yerel mahkeme ise ilk kararında direnerek vatandaşın mağduriyet yaşadığı yönündeki hükmünü korudu.

Bunun üzerine dosya bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu gündemine taşındı. Genel Kurul yaptığı değerlendirme sonucunda yerel mahkemenin direnme kararını hukuka uygun buldu ve sigortalı vatandaş lehine kesin nitelikte karar verdi.

Kurul, dava dilekçesindeki talepler, hizmet süreleri ve yasal düzenlemeleri birlikte değerlendirerek vatandaşın hak kaybına uğradığı kanaatine vardı.

Milyonlarca Sigortalıyı İlgilendiriyor

Uzmanlar, kararın özellikle farklı sigorta kollarında primi bulunan ve emeklilik statüsü nedeniyle mağduriyet yaşadığını düşünen vatandaşlar açısından önemli bir emsal oluşturabileceğini belirtiyor.

Kararın ardından benzer durumda olan çok sayıda sigortalının yeniden başvuru ya da dava yoluna gidebileceği değerlendiriliyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.06.2026
17:57
Bingöl`de toplu taşımaya zam! Son 2 Yılda Dördüncü Tarife Artışı
Bingöl'de toplu taşımaya zam! Son 2 Yılda Dördüncü Tarife Artışı
Temmuz 2024'ten bu yana dört kez zam alan şehir içi minibüs ücretleri yeniden artırıldı. Bugünden itibaren tam bilet 28 TL'ye, öğrenci bileti ise 21 TL'ye yükseldi.
11.06.2026
17:24
Zikte SÜRKAP: Hedefimiz sadece ailemize değil, toplumun geneline dokunmak
Zikte SÜRKAP: Hedefimiz sadece ailemize değil, toplumun geneline dokunmak
Zikte Sürdürülebilir Kalkınma Platformu (Zikte SÜRKAP) Başkanı Mehmet Atalay, aile bağlarını güçlendirmeyi amaçlarken eğitim, kültür, sanat ve sosyal projelerle toplumun tamamına katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi. Atalay, 'Soyut söylemlerle değil, somut adımlarla ilerlemek istiyoruz' dedi.
11.06.2026
13:14
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde serinlemek için gölete giren 13 yaşındaki Metin Çağlayan'dan haber alınamayınca ailesi arkadaşlarına ulaştı. Korktukları için saatlerce sessiz kalan çocukların itirafı üzerine başlatılan arama çalışmalarında Metin'in cansız bedenine ulaşıldı.
10.06.2026
22:05
Hatısaru:
Hatısaru: 'Kamu, Kimsenin Arka Bahçesi Değildir'
Kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin siyasi bağlantılarını öne çıkararak ayrıcalıklı davranışlar sergilediği yönündeki iddialara sert çıkan Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, kendilerini iktidar partisinin koruması altında görerek diğer çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan ve kurum içerisinde ayrıcalıklı bir konum sergileyen personellerle ilgili kurum amirlerine tarafsızlık çağrısı yaptı.
10.06.2026
21:31
12Bingölspor taraftarı tepkili!
12Bingölspor taraftarı tepkili! 'Yalnız bırakırsanız, yalnız kalırsınız!'
12 Bingölspor taraftarları, 2. Lig'e yükselen yeşil beyazlı takımın yalnız ve sahipsiz bırakılmasına tepki için yürüdü! Siyasetçilere, bürokratlara ve iş dünyasına seslenen taraftarlar, 'Bugün 12Bingölspor'u yalnız bırakırsanız yarın yalnız kalırsınız' mesajı verdi.
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın