KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Eylül 2024 Perşembe
°C

Üniversitelerden başörtüsüne özgürlük

Siyasetçiler türban sorununun çözümü konusunda tartışmalarını sürdürürken bazı üniversiteler sorunu fiilen çözdü, yasak uygulanmaz oldu. Bingöl Üniversitesi'nde okuyan kız öğrenciler başörtüleriyle derse girebiliyorlar.

Üniversitelerden başörtüsüne özgürlük
11 EKİM 2010 PAZARTESİ 01:56
0
3624
0
AA aa

Başörtüsü konusunda üniversitelerin tümü aynı çizgiye henüz gelmese de yakında bu durumun da ortadan kalkacağı sanılıyor. Siyasetçiler türban sorununun çözümü konusunda gergin tartışmalarını sürdürürken bazı üniversiteler sorunu fiilen çözdü, yasak uygulanmaz oldu. İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'ne türbanlı öğrenciler başlarını açmadan giriyor ve ders dinleyebiliyor. Türkiye'deki üniversitelerin pek çoğunda olduğu gibi Bingöl Üniversitesi'nde de kız öğrencilerin kampuse türbanlı girilmesi konusunda sorun yok. Bazı üniversitelerde dersliklerin kapısı da türbana açık. Ancak yasağın devam ettiği üniversiteler de var.

İstanbul Üniversitesi'nden Marmara Üniversitesi'ne kadar birçok üniversite bu yıl ilk kez ‘türban'lı öğrencilerine kapılarını açtı. Geçen yıllarda türbanlılar, üniversite kapılarında bulunan kabinlerde ya başlarını açıyor ya da peruk takarak okula girebiliyordu. 2010-2011 eğitim yılındaysa türbanlı öğrenciler çoğu üniversiteye başları örtülü şekilde girebiliyor, dersleri dinleyebiliyor. İstanbul'da Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi'nde de kampuse türbanlı öğrenciler alınıyor, derslere girmek konusunda ise farklı uygulamalar bulunuyor. Türkiye genelinde ise genellikle batıdaki diğer kentlerde yasağın devam ettiği doğuda ise türban serbestisinin oluştuğu görülüyor.

Öğrenciler Umutlu
Eskiden okul bahçesine bile giremeyen türbanlı öğrenciler artık üniversite sınırları içerisinde dolaşabiliyor, derse girebiliyor. Öğrenciler ise bu değişimin devamı konusunda oldukça umutlular... Ancak öğrencilerin çoğu bunun hakkında konuşmanın erken olduğunu dile getiriyor. İsimlerini vererek konuşmada tedirginlik yaşıyorlar.

Peki Başörtüsü Konusunda Siyasiler Neler Düşünüyor?
Üniversitelerde başörtüsünün serbest olmasına birçok siyasi destek veriyor. Farklı siyasi çizgilerde bulunan birçok siyasi partinin lideri başörtüsü konusunda hemfikir. İşte siyasilerin başörtüsü konusundaki fikirleri.

Başbakan: Kim Samimi Kim Samimi Değil Bu Ortaya Çıksın
Ana muhalefetin lideri referandum esnasında olumlu bir yaklaşım ortaya koydu. Ama şimdi farklı gelişmeler var. Eğer bu konuda ana muhalefet partisi kararlıysa hemen arkadaşlara talimat verelim diyen Başbakan Erdoğan şunları kaydetti:  “Eğer bu konuda yasal bir zemin gerekiyorsa o zaman hemen adımı atalım. Gerekli olan neyse bitirelim. Kim samimi, kim samimi değil bu ortaya çıksın. Bu konunun ‘'Ben inancım nedeniyle başımı örtüyorum'' diyenlerle ilgili cumhuriyetin en önemli kurumu Diyanet'tir. Diyanet bu konuda çalışmasını yapar. Ben bunu Genel Başkan'a da söyledim. Eğer bunun dışında bir çalışma yaptırmak isterseniz yaptırın. Biz havuz oluşturalım ve bu konu gündemden gitsin. Bu sorunu ortadan kaldırmak için iki üç maddelik küçük bir değişiklik yeterli. Hiç boşuna bunu uzatıp, çözülemez görmeyelim. Bu konuda yetkili mercii Diyanet İşleri Başkanlığı'dır. Bu mesele artık gündemden kalksın. Yavrularımız artık huzur bulsun. Anneler, babalar rahat bir nefes alsın.

Şahin: Herkes İstediği Kıyafette Özgür Olsun
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, başörtüsü konusuyla ilgili olarak değerlendirmede bulundu. Şahin, 'Bir insan hangi kılık kıyafetin içinde kendisini rahat hissediyorsa, özgür hissediyorsa bırakın o rahatlık içerisinde olsun.' dedi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Türkiye daha şeffaf, daha hesap verebilir bir ülke haline geldi, daha da gelmesi için çalışmalar yapılıyor. O bakımdan Türkiye'de hiçbir faili meçhul cinayet açıkta kalmamalı, mutlaka bunların üzerine ciddiyetle gidilmeli'' dedi.

Bahçeli'den Başörtüsü İçin Açık Destek
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, üniversite öğrencilerinin kılık kıyafet nedeniyle eğitimden mahrum bırakılmasının düşünülemeyeceğini, AK Parti ve CHP'nin samimi olmaları durumunda bu sorunun kalıcı çözüme kavuşturulması için geniş tabanlı mutabakat zemini oluşturulması çabalarına partisinin tam destek ve katkı vermeye hazır olduğunu belirtti. ''Yükseköğretim kurumlarında başörtüsü sorunu siyasi istismar aracı ve inanç temelinde bir kamplaşmanın malzemesi haline getirilmiştir'' görüşünü ifade eden Bahçeli, bu sorunun toplumsal huzursuzluk ve gerginlik kaynağı olmayı sürdürdüğünü belirtti.

Kılıçdaroğlu: Başörtüsü Sorunu Var!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsü sorununu çözeceği sözünün hatırlatılması üzerine, "Türkiye'de başörtüsü sorunu var. Buna ilgisiz kalamayız" dedi. Kılıçdaroğlu: "Türkiye'de bir sorun var mı? Evet, bir başörtüsü sorunu var. Bu soruna karşı biz ilgisiz kalabilir miyiz? Hayır. Sen siyasetçisin, varsa bir sorun çözeceksin. Yani o insanımız ister inancı nedeniyle ister sosyal nedenlerle ister geleneksel nedenlerle ister aileden gördüğü şekliyle giyinebilir. Kimse kılık kıyafeti dolayısıyla sorgulanmıyor da zaten. Sorgulanmamalı da. Biz olaya siyasi açıdan bakmıyoruz, hak ve özgürlükler açısından bakıyoruz." dedi.

BDP'den Meclise Başörtüsü Teklifi
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ''üniversitelerde süren başörtüsü tartışmalarına son verme'' gerekçesiyle kanun teklifi verdi. Teklif, mevcut kanundaki ''Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir'' ibaresini, ''Yükseköğretim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir. Farklı düşüncelere baskı yapılamaz, yüksek öğretim hakkı engellenemez'' şeklinde değiştiriyor.

Arınç: “Geçmişte Partilerin Başörtüsü Yasağına Karşı Çıkmaları, Anayasal Bir Suç Olarak Kabul Edilmiştir”
Bülent Arınç: “Ak Parti ve geçmişte diğer partilerin başörtüsü yasağına karşı çıkmaları, anayasal bir suç olarak kabul edilmiştir ve laikliğe aykırı eylemlerin odağı olmakla partiler suçlanmıştır.' dedi. Arınç,  1998'e gelinceye kadar üniversitelerde de öğrencilerin kıyafetleriyle ilgili bir yasaklama ve kısıtlama olmadığını belirterek, ''98'de YÖK Başkanının yazdığı yazıyla üniversitelerde kıyafet yasaklamaları görülmüştür.” dedi.

Topçu'dan Başörtü Yasağı İçin Net Tavır
BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu, başörtüsü tartışmalarına ilişkin, ''Çocuklarımıza karşı çağ dışı, ideolojik, bağnaz bir uygulama var. Bunun önüne geçmek, bunu kaldırmak lazım'' dedi. Türkiye'nin bu sorunu aşması gerektiğini vurgulayan Topçu, ''Çocuklarımıza karşı çağ dışı, ideolojik, bağnaz bir uygulama var. Bunun önüne geçmek, bunu kaldırmak lazım. İleri demokrasi yaşayan ülkeler böyle çağ dışılıklara meydan vermiyor. Çocuklarımız milyarlarca dolar ödeyerek onun bunun üniversitelerinde okuyor. Bu aynı zamanda insan hakları ile de çelişkili bir durum'' diye konuştu.

Şener: Kıyafet Yasağı Gençlerimize Saldırı
Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener, ''Üniversitelerde kılık kıyafet yasaklarının, başörtüsü veya türban yasağının, gençlerimizin kişiliğine bir saldırı, bir saygısızlık olduğunu düşünüyorum'' dedi. Üniversitelerin açılmasıyla başörtüsü tartışmalarının tekrar gündeme getirildiğini belirten Şener, ''Hayatım boyunca insanımızın ve özellikle gençlerimizin özgürce kendilerini ifade etmeleri için ne lazımsa onun yapılaması gerektiğine inandım. Üniversitelerde kılık kıyafet yasaklarının, başörtüsü veya türban yasağının, gençlerimizin kişiliğine bir saldırı, bir saygısızlık olduğunu düşünüyorum'' diye konuştu.

Diyanet'ten Başörtüsü İçin Son Söz
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulunun Müslüman kadınların başlarını örtmesinin ya da örtmemesinin kendi tercihleri olduğunu belirterek dindeki yerini açıkladı. Bardakoğlu: ''Din özgürlüklerini geliştirmek bizim ecdadımızdan aldığımız bir gelenektir. Kendimize ve dinimize saygının bir gereğidir. Bırakalım bu topraklarda insanlar nasıl istiyorsa, neye inanıyorsa, nasıl yaşamak istiyorsa kendi özgür iradeleriyle tercihte bulunsunlar. Kimse kimseyi baskı altına almasın. Artık mahalle baskısının tarihe karıştığını görmek istiyoruz. Mahalle baskısını, bir insanın bir insana hiçbir yönde baskı yapmasını onaylayamayız. Çağımız bireysel özgürlüklerin geliştiği bir çağdır. Yeter ki, toplumsal huzurumuz, birliğimiz, dirliğimiz bozulmasın.'' dedi.

Türban Yasağının Uygulandığı Üniversiteler
Türban yasağında sert tavrını koruyan üniversitelerin sayısı serbest olanlardan fazla: Muğla, Uşak, Çanakkale Onsekiz Mart, Antalya Akdeniz, Zonguldak Karaelmas, Karabük, Düzce, Aksaray, Karaman Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi, Rize Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Edirne Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Ordu Üniversitesi, Çorum Hitit Üniversitesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Çağ Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi.

Bingöl'de Tam Özgürlük
Bingöl Ünivesitesi, Hakkâri Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Siirt Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Gaziantep Zirve Üniversitesi, Gaziantep Gazikent Üniversitesi'nde başörtüsü serbest.

‘Öğretim Üyesi İzin Verirse Hiç Sorun Yok'
Türbanın, kampuste serbest, derslerde yasak olduğu üniversiteler halen çoğunluğu oluşturuyor. Bu üniversiteler şöyle:
Adana Çukurova Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Yalova Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesi, Bitlis Eren Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Gümüşhane Üniversitesi, Bayburt Üniversitesi, Batman Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Tunceli Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Niğde Üniversitesi, Kilis 7 Mart Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Erzurum Atatatürk Üniversites, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Ardahan Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi, Kars Kafkas Üniversitesi, Muş Alparslan Üniversitesi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Bilecik Üniversitesi.

Minibüs Çözümü
Konya Selçuk Üniversitesi: Kampusa giriyorlar. Çünkü kampus içi tramvay ve minibüs hattı var. Ama fakülte girişlerinde çıkarıyorlar. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi: Türbanlı öğrenciler kampusa girebiliyor. Öğretim üyeleri izin verirse derse türbanla girebiliyorlar. Gaziantep Üniversitesi: Bazı fakültelerde derslere türbanlı girilmesine izin verilirken, bazılarında yasak var.  İstanbul'daki İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi'nde derslere türbanlı girilebiliyor. İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi'nde kampusa giriş serbest. Ankara'da ODTÜ, Hacettepe, Ankara ve Gazi Üniversitesi'nde de durum aynı. Bilkent'te kampusa giriş serbest. Dersliklere girip girememe konusunda fakültelerin uygulamalarının değişik olduğu kaydediliyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.09.2024
14:31
Bakan Işıkhan paylaştı: Artık SGK tarafından karşılanacak
Bakan Işıkhan paylaştı: Artık SGK tarafından karşılanacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 19 Eylül Gaziler Günü'nde gazilere müjdeli bir haber verdi. Işıkhan gazilerin ihtiyaç duyduğu akülü tekerlekli sandalyelerin SGK tarafından karşılanacağını ifade etti.
19.09.2024
12:06
Bingöl`de tarihi eser ve uyuşturucu ele geçirildi! 23 gözaltı!
Bingöl'de tarihi eser ve uyuşturucu ele geçirildi! 23 gözaltı!
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen 3 aylık teknik ve projeli bir takip sonucu düzenlenen operasyonda 23 kişi gözaltına alındı. Tarihi eser ve uyuşturucu el geçirilen operasyon sonrası gözaltına alınanlardan 6'sı tutuklandı, bir kişiye ev hapsi verildi.
19.09.2024
11:42
SÜTAŞ`tan Bingöl Üniversitesi`ne ziyaret ve iş birliği görüşmeleri
SÜTAŞ'tan Bingöl Üniversitesi'ne ziyaret ve iş birliği görüşmeleri
Ziyaret sırasında, Yeni Nesil Üniversite Vizyonu çerçevesinde tarım ve hayvancılık alanında silikon vadisinin kurulmasına yönelik çalışmalar ele alındı.
19.09.2024
11:14
AK Parti düğmeye basıyor: vekiller rapor verecek
AK Parti düğmeye basıyor: vekiller rapor verecek
AK Parti'de dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan halkın şikayetlerini bizzat milletvekillerinden dinleyecek. Erdoğan yeni yasama dönemi öncesinde milletvekilleriyle bir araya gelecek ve saha raporları isteyecek.
18.09.2024
17:41
Bingöl İş-Kur, 40 personel alınacağını duyurdu
Bingöl İş-Kur, 40 personel alınacağını duyurdu
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde istihdam edilmek üzere İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 40 personel alınacağını duyurdu. Başvuru tarih ve koşulları ise şöyle;
18.09.2024
17:24
Erbakan:
Erbakan: 'Millî Görüş belediyeciliği demek önce ahlak ve maneviyat demektir'
Bingöl'ün Genç İlçesi'ne gelen Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan: 'Millî Görüş belediyeciliği demek önce ahlak ve maneviyat demektir. Millî Görüş belediyesinde zaten seçimde de söylediğimiz gibi, ahlaklı belediyecilikte rüşvet, yolsuzluk ve suiistimal olmaz. Bunların hepsi Allah'ın izniyle tarihe karışmıştır' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın