KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Temmuz 2026 Cuma
°C

Ülser bakterisi 60 bin yıllık

Ağrılı mide ülserlerine yol açan bakteri ile insanın ilişkisinin 60 bin yıl eskiye dayandığı belirlendi.

Ülser bakterisi 60 bin yıllık
08 ŞUBAT 2007 PERŞEMBE 09:09
0
1194
0
AA aa
LONDRA - Ülsere yol açan ve “Helicobacter” olarak bilinen bakterinin izini süren bilimciler, bugünkü insanın 60 bin yıl önce Afrika'dan dünyaya yayılması sırasında, bakterinin de insanların sindirim sistemi içerisinde yayılmış olduğunu belirledi.




Cambridge üniversitesinden Dr. Francois Balloux, insanın ve Helicobakter'in binlerce yıldır birlikte geliştiklerini, başlangıçta belirli insan gruplarıyla sınırlı bakterinin, giderek yaygınlaştığını belirtti.

Balloux, “bu bakterinin yol açtığı enfeksiyonun çok eski dönemlere, hatta Afrika'dan göç dönemlerine dayandığına artık tamamen eminiz” dedi.

Bu bakterinin insanla ilişkilerini belirlemek amacıyla yapılan uluslararası araştırmalarda İngiltere, Almanya, ABD, Fransa, Güney Afrika ve İsveç'ten bilimciler yer aldı. Bu araştırmalarda hem bakterinin, hem de insanın DNA'ları incelenerek sonuçlara varıldı. Araştırmalar sırasında, bakterinin dünyaya nasıl yayıldığının anlaşılmasını sağlayacak bilgisayar simülasyonlarından da yararlanıldı.

Bu bakteri günümüzde, dünyadaki insan nüfusunun yarısından çoğunda bulunuyor. Bakteri her insanda ülsere yol açmayabiliyor, farklı mide sorunlarına neden olabiliyor. Bakteri, antibiyotik tedavisiyle ortadan kaldırılabiliyor.

Çalışmaya katılan bilimcilere göre bu araştırmalar insandaki ülser sorununun kökenlerinin anlaşılmasını sağlamakla kalmıyor aynı zamanda insanın göç haritasının çıkarılması konusunda da yeni olanaklar sunuyor.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.07.2026
17:31
Üçgül balı Bingöl`de hasat edildi
Üçgül balı Bingöl'de hasat edildi
Yağışlı havalar nedeniyle bu yıl bollaşan üçgül çiçeği balının hasadının gerçekleştirildiğini belirterek, tüketicilere üçgül balını gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri tavsiyesinde bulunan Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı, kaliteli üçgül balının değerinin altında tüccarlara kaptırılmaması çağrısında bulundu.
16.07.2026
16:41
Baraç;
Baraç; '21. yüzyılda bu yollar bu hâlde bırakılamaz'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Solhan'a bağlı Elmalı–Mutluca grup yolu ile bağlantılı mezra yollarının durumuna tepki göstererek, bölge halkının özellikle yağışlı ve kış aylarında ulaşımda ciddi mağduriyet yaşadığını söyledi.
16.07.2026
15:54
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Yurtdışına gitmek amacıyla evinden ayrıldıktan sonra Yunanistan'da görüldüğü belirtilen Bingöllü Taner Balat'tan yaklaşık 9 aydır haber alınamıyor. Ailesi oğullarından gelecek bir haberi beklerken, Bingöl Barosu da Taner Balat'ın akıbetinin araştırılması ve diplomatik süreçlerin etkin şekilde yürütülmesi için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurdu.
16.07.2026
15:12
Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü oldu
Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü oldu
Millî Eğitim Bakanlığı atama kararnamesiyle 12 ilin milli eğitim müdürü değişti. Kararnameyle Bingöl İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü olarak atandı.
16.07.2026
15:08
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alacak
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlık bünyesinde 1.874 personel alımı için sürecin başlatılacağını açıkladı. Başvuru takvimi ve alım yapılacak kadrolara ilişkin detaylar resmi ilanla duyurulacak.
16.07.2026
14:32
Bingöl`de topluma dönüşe gönüllü destek
Bingöl'de topluma dönüşe gönüllü destek
Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından yürütülen gönüllülük çalışmaları kapsamında farklı meslek gruplarından gönüllüler, bilgi ve tecrübelerini yükümlülerle paylaşarak rehabilitasyon süreçlerine katkı sunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın