KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Şubat 2025 Çarşamba
°C

Türkiye'nin kene haritası

Riskli bölgeler neresi? Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı harita için tıklayın

Türkiye`nin kene haritası
25 HAZİRAN 2008 ÇARŞAMBA 10:51
0
1124
0
AA aa
Sağlık Bakanlığı kene ısırmasıyla oluşan, öldürücü Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının risk haritasını çıkardı. Bakanlık, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının 2002 yılından itibaren Türkiye'de özellikle bahar ve yaz aylarında görüldüğünü belirterek, vakaların çoğunlukla Orta Anadolu ve Orta Karadeniz bölgesinde yoğunlaştığı, hastaların çok büyük bir bölümünün ise, kırsal alanda yaşadığı, tarım ve hayvancılıkla uğraştığı bildirildi.


Hastalık virüsünü taşıyan Hyalomma türü kenelerin uygun yaşam alanlarına paralel olarak riskin arttığı bölgelerden söz etmenin mümkün olduğunu kaydeden Sağlık Bakanlığı, hazırladığı risk haritası ile, 2002 yılından bu tarafa Türkiye'de tespit edilen KKKA insan vakalarının sürekli ikamet adreslerini koordinatlarına göre işaretledi.



RİSK HARİTASINDA KELKİT VADİSİ BAŞTA

Risk haritasında, hastalığın Kelkit vadisi başta olmak üzere Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum Yozgat, Kastamonu ve Çankırı illerinde yoğunlaştığı, diğer birkaç ilde ise tek vaka olarak çıktığı belirlendi.

ANİ BAŞLAYAN ATEŞ, BAŞ AĞRISI VE HALSİZLİĞE DİKKAT

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının, insanlarda ani başlayan ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik ve belirgin iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtti. Bakanlık ayrıca hastalarda bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi yakınmaların da görülebildiğini ifade ederek, daha sonradan bu belirtilere vücudun çeşitli yerlerinde görülen kanamaların da eşlik edebileceğini bildirdi.

YAPILMASI GEREKENLER

Kişisel korunmanın önemine işaret eden Sağlık Bakanlığı bu bağlamda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“-Kişisel korunma önlemleri kapsamında hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında gerekli korunma önlemleri alınmalıdır.
-Hayvan barınakları veya kenelerin yaşayabileceği alanlarda bulunulması durumunda, vücut belirli aralıklarla kene yönünden muayene edilmeli; yapışan keneler bir cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup çıkarılmalıdır.
-Korunma amaçlı olarak giysilere uygulanabilen, repellent olarak bilinen kene kovucular/öldürücüler ve cilde uygulanabilen kene kovucular dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır.”

ANKA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.02.2025
13:27
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı başlıyor
İŞKUR Gençlik Programı, üniversite öğrencilerine iş gücü deneyimi kazandırmak ve gelir desteği sağlamak amacıyla başlatıldı. Öğrenciler, haftada 3 gün çalışma fırsatıyla günlük 1083 lira ödeme alacak. Program, gençlerin istihdam piyasasına daha hazırlıklı girmelerini hedefliyor.
05.02.2025
12:20
Çitlekçi`den 30 kişiye 30 TOGG kampanyası başladı...
Çitlekçi'den 30 kişiye 30 TOGG kampanyası başladı...
Türkiye'nin sevilen markası Çitlekçi'nin 30'uncu yılında 30 TOGG kampanyası başladı. 3 Şubat- 31 Mayıs 2025 tarihleri arasında Çitlekçi Mağazacılıktan en az 500 TL alışveriş yapan 30 şanslı kişi, Türkiye'nin gururu son model TOGG'ların sahibi olma fırsatı yakalayacak.
05.02.2025
11:09
Otomobil ilanlarında yeni uygulama başladı
Otomobil ilanlarında yeni uygulama başladı
Ticaret Bakanlığınca taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden 'yetki doğrulaması' uygulaması bugün itibarıyla devreye alınırken, 1 Nisan'a kadar tanınan geçiş sürecinin ardından yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmelerince elektronik platformlara ilan girilemeyecek.
05.02.2025
10:55
'Aile Yılında' Ailelere ve Aileler İçin Çalışanlara Sahip Çıkılmalı'
Türk Sağlık-Sen Bingöl Şube Başkanı Sadık Anşin, 2025 yılının devlet tarafından 'Aile Yılı' olarak ilan edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, aileyi koruyan ve güçlendiren düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
05.02.2025
10:54
Bingöl Umut Kervanı`ndan 329 aileye yardım
Bingöl Umut Kervanı'ndan 329 aileye yardım
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği (Bingöl Umut Kervanı Derneği), 2025 Ocak ayında 329 aileye 631 bin 685 TL değerinde ayni ve nakdi yardımında bulundu. Yardım derneği Gazze'ye de 681 bin 685 TL nakdi yardımda bulundu.
05.02.2025
10:24
Bingöl`de 6 tüfek ele geçirildi
Bingöl'de 6 tüfek ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 6 adet tüfek ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın