'Türkiye, uçurumun eşiğinden döndü'
İngiltere'nin yüksek tirajlı gazetelerinden The Independent, ürkiye'nin, Lüksemburg zirvesinden kısa bir süre önce Avrupa Birliği ile yaşadığı gerilimi, "Türkiye uçurumun eşiğinden döndü" başlığıyla duyurdu.
13 HAZİRAN 2006 SALI 09:30 |
0 |
1026 |
0 |
|
AA |
aa |
|
Fiilî Müzakerelere resmen başlayan Türkiye'nin, Lüksemburg zirvesinden kısa bir süre önce Avrupa Birliği ile yaşadığı gerilim, İngiliz basınında geniş yer buldu.
Ülkenin yüksek tirajlı gazetelerinden The Independent, konuyu, "Türkiye uçurumun eşiğinden döndü" başlığıyla duyurdu. Independent, iki taraf arasında yaşanan şiddetli tartışmalardan sonra Güney Kıbrıs'ın veto tehdidini son anda geri çekerek Türkiye'ye 35 maddeden oluşan müzakere yolunu açtığını duyurdu. Gazete bununla birlikte, Türkiye'yi sonbaharda daha büyük tartışmaların beklediği şeklindeki yorumları sayfalarına taşıdı.
Dünkü tartışmalarda Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye'den kendi ülkelerini hukuken tanımalarını ve limanlarını açmalarını talep ettiklerini yazan Independent, sorunun güçlükle halledilmesinden sonra ise Abdullah Gül'ün "Bu tür işlerin aşağısı, yukarısı, zorlukları doğaldır. Önemli olan sonuca varmaktır." diyerek, var olan problemleri hiçe saydığı yorumunu yaptı.
Sorunun şimdilik halledildiğini ve Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine resmen başladığını belirten gazete, ancak Türkiye'yi önümüzdeki aylarda zor günlerin beklediğine dikkat çekti. Avrupa Birliği'nin sonbahar aylarında limanları Rum Kesimi'ne açması için Türkiye'ye baskı yapacağını yazan gazete, bunun ancak Başbakan Recep Tayyib Erdoğan'ın da her defasında belirttiği gibi Kıbrıs'a uygulanan ekonomik izolasyonların kaldırılmasıyla mümkün olabileceği görüşüne yer verdi.
Avrupalı diplomatların Türkiye'de reform sürecinin yavaşlamasıyla ilgili görüşlerine de yer veren Independent, dünkü tartışmaların ileride görüşmelerin askıya alınmasına neden olabileceğini ve bunun da sürece yeni bir karamsarlık eklediğini yazdı.
Güney Kıbrıs'ın iki yıl önce Nisan ayında Birleşmiş Milletler öncülüğünde adada yapılan referandumu reddettiğini aktaran Independent, Kıbrıs'lı Türklerin referanduma evet dediğini de hatırlattı.
(Cihan)
|
01.07.2026 12:17
 |
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Türkiye birinciliği |
TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması Türkiye Finali'nde Bingöl'den katılan proje Türkiye birincisi oldu. Yapay zekâ ve insansız hava araçlarını kutup araştırmalarıyla buluşturan proje, öğrencilerine Türk Antarktika Bilim Seferi'ne katılma yolunu da açabilir. |
|
01.07.2026 08:54
 |
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda! |
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak. |
|
01.07.2026 08:25
 |
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı' |
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu. |
|
01.07.2026 08:23
 |
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi'ne ziyaret |
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım öncülüğündeki ApiTURroute ekibi, Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret etti. Ziyarette arıcılık ve apiturizmi alanında yürütülen çalışmalar ile olası iş birlikleri değerlendirildi. |
|
01.07.2026 08:22
 |
Bingöl'de aynı gün iki mevsim! |
Bingöl'de objektiflere yansıyan ilginç görüntüler, kentin farklı rakımlarında aynı gün hem kışın hem de yazın yaşandığını ortaya koydu. Yüksek kesimlerde karla mücadele sürerken, daha alçak bölgelerde sıcaktan bunalan inekler su birikintisine girerek serinledi. |
|
01.07.2026 08:20
 |
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı |
Bingöl'ün Genç ilçesinde seyir halindeki tırın lastiklerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü. |
|
|