2001 yılındaki mali krizden sonraki gelişmelerden etkilendiğini dile getiren Wolfowitz "Biz, Dünya Bankası olarak Türkiye'nin kalkınma faaliyetlerine destek olmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
TÜRKİYE'nin ekonomik kalkınma hikayesini önemli bir başarı öyküsü olarak tanımlayan Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz, güçlü ekonomisiyle bölgedeki ülkelere çok iyi bir örnek olduğunu ifade etti. Wolfowitz, Türkiye'nin bölgesinde istikrar ve gelişmeye katkıda bulunan çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, "Biz, Dünya Bankası olarak Türkiye ile ortak çalışmaktan ve Türkiye'nin kalkınma faaliyetlerine destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" diye konuştu.
ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELDİ: Türkiye'yi ilk ziyaretinden bu yana 30 yılı aşkın bir süre geçtiğini kaydeden Wolfowitz, Türkiye'ye birçok defa geldiğini, ancak Dünya Bankası Başkanı olarak bunun ilk ziyareti olduğunu söyledi. Türkiye'nin çok zorlu süreçlerden geçtiğini anlatan Wolfowitz, şöyle devam etti: "Türkiye'nin özellikle 2001 yılındaki mali krizden sonraki gelişmeler ve zorlukların üstesinden gelişi çok etkileyiciydi. Türkiye'nin bu kriz sonrası toparlanma dönemi pek çok kritere bağlıydı. Uygulanan ekonomik politikalar, makro ekonomik istikrar, yapısal reformlar, bütün bunların neticesinde dış yatırımların Türkiye'ye yoğun bir şekilde kayması özellikle son 2 yılda gözlendi. Bu makro ekonomik istikrarı muhafaza edebilmek tabii ki ekonomik ve yapısal tedbirlere devam edilmesiyle olacaktır. Ama bundan daha da önemlisi, Türkiye'nin daha fazla iyi nitelikli iş yaratabilmesidir. Özellikle artan sayıdaki kadın ve genç nüfusa uygun şekilde yapabilmesi önemlidir. Tecrübeler gösteriyor ki böylesine fazla ve nitelikli iş yaratmanın en önemli gerekliliklerinden bir tanesi özel sektördür. Türkiye'de kuvvetli bir özel sektör mevcut. Özellikle son dönemlerde alınmış olan tedbirler ve ekonomik reformlarla bu güçlenme devam ediyor."
AB'YE FAYDA SAĞLAYACAK: Türkiye'nin Avrupa ile Asya arasında son derece kritik bir bölgede bulunduğunu ve Türkiye'nin AB perspektifinin de bu konuma ilave bir katkı sağladığını ifade eden Wolfowitz, "Hem benim, hem Dünya Bankasının görüşü odur ki, bu üyelikten Türkiye kadar AB de fayda sağlayacak" dedi. Wolfowitz, Türkiye'nin bölgesinde istikrar ve gelişmeye katkıda bulunan çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayarak, aynı şeyi gelecekte AB için de sağlayacağını ifade etti. "Biz, Dünya Bankası olarak Türkiye ile ortak çalışmaktan ve Türkiye'nin kalkınma faaliyetlerine destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" diyen Wolfowitz, nasıl destek vereceklerini görmek için burada bulunduklarını bildirdi. Wolfowitz, özellikle Türkiye'nin eşit fırsat yaratma çabasında ülke nüfusunun en yoksul kesiminin ekonomik büyümeden bütün imkanlarıyla faydalanabilmesi için yaptığı çabaları desteklemek istediklerini sözlerine ekledi.
hürriyet