KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Nisan 2025 Salı
°C

Tunceli zazaca için akademisyen ithal etti!

Tunceli kökenli Alman vatandaşı 3 öğretim üyesi, Tunceli Üniversitesi Zaza Dilleri ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapacak.

Tunceli zazaca için akademisyen ithal etti!
28 AĞUSTOS 2012 SALI 06:24
0
1671
0
AA aa

 Okullarda Kürtçe'nin seçmeli ders olmasının ardından, şimdi de Tunceli Üniversitesi bünyesinde Zaza Dilleri ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı kuruldu.

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, büyük çabalarla kurduğu bölümde öğretim üyeliği yapabilecek kimseyi bulamadı.

Boztuğ, Türkiye'de Zaza dilleri konusunda doktora yapmış öğretim üyesi olmadığından rotayı Almanya'ya çevirdi. Alman vatandaşlığına geçmiş Tunceli kökenli Zülfü Selcan, Şengül Şenol ve İlyas Arslan ile görüşen Rektör Boztuğ, öğretim üyelerini Türkiye'ye gelerekTunceli'de görev yapmaya ikna etti.

DÜN GİDENLER BUGÜN DÖNÜYOR

Tunceli'nin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin, terör olaylarıyla anıldığını dile getiren Rektör Boztuğ, bu bölgelerde demokrasinin, hukukun, insan haklarının evrenselleşmesine dair güzel hadiselerin de yaşandığına dikkat çekti. Devletin geçtiğimiz yıllarda Türkiye'yi terk etmek zorunda kalan birisine bugün ‘gel Tunceli'de öğretim üyesi ol' demesinin önemli olduğunu dile getiren Rektör Boztuğ, “Devlet artıkgel üniversitede öğretim üyesi ol diyerek bu kardeşlerimizi istihdamedebiliyor. Bu çok önemli bir gelişmedir” dedi.

FARKLILIKLAR ZENGİNLİĞİMİZ

Öğretim üyelerinin Türkiye'nin problemli dönemlerinde Almanya'ya gittiklerini anlatan Rektör Boztuğ, “Ben kendilerine Türkiye'deki hukuk, demokrasi ve insan hakları konularında yaşanan gelişmeleri anlattım. Farklılıkların artık bölünme, ayrışma nedeni değil bir zenginlik olarak algılandığını söyledim.

TRT'nin Kürtçe yayın yapan bir televizyon kanalı bulunduğunu ifade ettim. Onlar da gelmeyi kabul ettiler” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'DE DEĞİŞİM SEVİNDİRİCİ

Tunceli'de göreve başlayacak öğretim üyelerinden Zülfü Selcan, Türkiye'de yaşanan değişim ve demokratikleşmenin çok sevindirici olduğunu kaydetti.

Selcan, bunu bir demokratikleşme adımı olarak gördüğünü dile getirdi. “Ülkedeki huzursuzlukların nedeni yasaklardır. Bu yasaklar bölge insanını rahatsız ediyor. Zaza dilini konuşan 3-5milyon insan var. Bu insanların beklentisine cevap verilmiş oluyor.

Devletin kendi halkının dilini tanıması ve bunu üniversite düzeyinde öğrencilere okutması mutluluk verici ve gelinen noktayı göstermesi adına çok önemlidir” dedi. Selcan atılan demokratikleşme adımlarının desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. 1964 yılında Türkiye'den ayrıldığını belirten Selcan, Rektör Boztuğ'un bu çabalarını cesur ve ilerici bir adım olarak değerlendirdi. Almanya'da birçok dilde eğitim hakkı tanındığını ifade eden Selcan, Türkiye'nin Almanya'yı bu konuda örnek almasını istedi.

ŞİMDİLİK 4 ÜNİVERSİTEDE VAR

Bölgede Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı kuruldu. Bu Ana Bilim Dalı'nda hem Kurmanç hem de Zaza lehçesinde yüksek lisans çalışmaları yapılıyor. Bu EnsitütüMilli Eğitim Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde hem Kurmançca hem de Zazaca öğretmeni yetiştiriyor. Ayrıca, Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde dört yıllık lisans eğitimi veren Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü bulunuyor. Muş Alparslan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümü kuruldu. Bingöl Üniversitesi'nde Yaşayan Diller Enstitüsü açıldı ve bu enstitüde Zaza Dili ve Edebiyatı ile Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri kuruldu. Tezli ve tezsiz yüksek lisans çalışmaları başlatıldı. Bingöl Üniversitesi'ndeki bu enstitüde de Kürtçe ve Zazaca öğretmeni yetiştiriliyor.

YÖK'TEN İZİN ALINDI

Boztuğ, YÖK'ten gerekli izinlerin alındığını ve öğretim üyelerinin üniversitede yabancı uyruklu görevlendirme kapsamında bu dönem göreve başlayacaklarını ifade etti. Boztuğ, ek kontenjanla öğrenci alımı için YÖK'le gerekli görüşmelerin yapılarak bu yıl 30-40 öğrenci alınmasının planlandığını vurguladı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
21.04.2025
23:56
Bingöl`de kenevir ekmeye çalışırken yakalandılar!
Bingöl'de kenevir ekmeye çalışırken yakalandılar!
Bingöl Polisinden Narko Operasyon! 5 şahıs, karton bardak içerisine tohumlandırdıkları Hint kenevirlerini ekmeye çalışırken yakalandı.
21.04.2025
23:39
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz`dan Türksat 6A değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan Türksat 6A değerlendirmesi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 'Yüksek veri iletim kapasitesi, geniş kapsama alanı ve gelişmiş teknolojik altyapısıyla Türksat 6A, sadece haberleşme alanında değil, savunmadan afet yönetimine, yayıncılıktan veri güvenliğine kadar pek çok stratejik alanda Türkiye'ye büyük kazanımlar sağlayacaktır' ifadesini kullandı.
21.04.2025
23:20
Bingöl`de Yelıng Lezzetleri Yarıştı
Bingöl'de Yelıng Lezzetleri Yarıştı
Turizm Haftası kapsamında Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Çiris Otuyla (Yelıng) yapılmış yiyeceklerin yarıştığı organizasyonda kursiyerler hünerlerini sergiledi. Yelng'den neler yapılabildiği de bu sayede görülmüş oldu.
21.04.2025
23:18
Göltepesi`nde elektrik çilesi
Göltepesi'nde elektrik çilesi
Bir buçuk yıldır sıkıntılarının artarak devam ettiğini öne süren köy sakinleri; 'Elektronik cihazlarımız zarar görüyor, kesintilere çok geç müdahale ediliyor. Ayrıca faturalar zamanında kesilip abonelere ulaştırılmadığı için ödemeler de gecikiyor ve cezalı duruma düşüyoruz'
20.04.2025
22:03
Bingöl`de kaza! 1 yaralı
Bingöl'de kaza! 1 yaralı
Bingöl'de panelvanın çarptığı motosiklet sürücüsü yaralandı.
20.04.2025
18:25
Şampiyonlukta son viraj! 12Bingölspor dörtledi!
Şampiyonlukta son viraj! 12Bingölspor dörtledi!
BAL temsilcimiz 12Bingölspor, bu hafta konuk olduğu Erganispor karşısında 1-4'lük skorla liderliğini koruyup şampiyonluk için son viraja girdi. Gelecek haftaki maçı kazanmamız halinde şampiyonluk meşaleleri yakılıp kutlamalara başlanacak!
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın