KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Mart 2025 Çarşamba
°C

Tüm örgütlü yapılar muhatap alınmalı

Hür Dava Partisi Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı ve Bingöl Kalem Der Başkanı İbrahim Dağılma, Akil İnsanlar Heyeti'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi raporunun olumlu görmekle beraber yetersiz olduğunu ve kalıcı bir çözüm için bölgedeki tüm örgütlü yapıların muhatap alınması gerektiğini söylediler.

Tüm örgütlü yapılar muhatap alınmalı
05 TEMMUZ 2013 CUMA 06:58
0
1344
0
AA aa

Sivil toplum kuruluşları ve siyasiler, Akil İnsanlar Heyeti'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesiyle ilgili Başbakan'a sundukları rapor hakkında görüşlerini dile getirdiler.

Akil İnsanlar Heyeti'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi raporunu olumlu gören Hür Dava Partisi Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı ve Bingöl Kalem Der Başkanı İbrahim Dağılma, ancak raporun eksik olduğunu ifade ettiler.

"RAPORUN OLUMLU KISIMLARI HAYATA GEÇİRİLMELİ"

HÜDA PAR Bingöl İl Başkanı Hamdullah Tasalı, raporun kamuoyunda eksik ve olumlu yönlerinin bilinmesi gerektiğine işaret ederek: “Daha geniş araştırmalar ve görüşmeler yapılıp, eksik kalan taraflarının giderilmesi ve özverili çalışmalar başlatılmalıdır. Raporun olumlu görülen kısımlarına sahip çıkılmalıdır, hayata geçirilmelidir, yasal bir zemin ve statüye kavuşturulmalıdır" dedi.

SUSA, BAŞBAĞLAR VE SİVAS OLAYLARI

Raporun eksik kısımlarını dile getiren Tasalı: “Süreç içeriğinin kamuoyuna kapalı kalması, Kürt sorunu ve PKK sorununun beraber ele alınması, görüşmelerin tek taraflı sürmesi, sadece PKK ve türevlerinin muhatap alınması, katılımın ve temsiliyetin dar bir alanda kalması, mütedeyyin insanların muhatap alınmaması gibi konulardır. Ki bu eksiklikler raporda dile getirilmektedir. Susa, Başbağlar ve Sivas olaylarında mağdur olanların mağduriyetleri devam ediyor. Bakın bu günlerde derin yapıların ateşlediği Sivas olaylarında alakası olmayan mütedeyyin insanların onlarca yıl hapislerde ve mahkemelerde süren mağduriyetleri var ve bunlarla görüşülmemiş… Susa Camii katliamı, Başbağlar katliamı, Sündüs katliamı ve Eruh katliamlarının mağdurlarıyla görüşülmemiştir. Olayların faillerinin bulunmaması ve haklarında henüz hiçbir yargı sürecinin başlatılmaması, yine Yüksekova'da Şehid edilen Muztazaf Der'in başkan yardımcısı Ubeydullah Durna dosyası gibi dosyalar var… Fail yok, soruşturma yok, Roboski katliamı failli belli… Ama… Faillerinin bulunmaması ve dosyaların askeri yargıya havale edilmesi, yine 2000 yılında devlet tarafından mağdur edilen ailelerden, devletin tazminat istemesi, bunlar gibi daha nice haksızlığın ulu orta yerde durması, haklarında hiçbir soruşturma ve kovuşturmanın olmaması üzüntü vericidir. Bu ve benzer mağduriyetler derhal giderilmelidir. Vicdanlar rahat edilmelidir."

"BÖLGEDEKİ TÜM ÖRGÜTLÜ YAPILAR MUHATAP ALINMALI"

‘Silahların susturulması için devletin PKK ile masaya oturması doğal olanıdır' diyen Tasalı: “Tabi ki devlet silahların susması için elinde silah bulunduranlar ile görüşmelidir. Devletin PKK'yi tüm Kürtlerin temsilcisi olarak görmesi ve sadece onunla oturup, Kürt sorunun çözmesi, altında çıkılmaz karmaşık bir hal doğuracaktır. Bundan kaçınması gerekir. Ancak Silahların susması sonrası şayet Kürtlerin sorunları için bir çözüm söz konusu edilecekse ki edilmelidir; bunun hali için örgütlü tüm Kürtlerin muhatap alınması gerekir" dedi.

Raporda belirtildiği gibi bölgede PKK'nin dışında örgütlü bir yapı olan Hizbullah gerçeğinin de var olduğuna dikkat çeken Tasalı: “Bunun yanında Mustazaflar gerçeği vardır. Başkaca STK'lar, tarikatlar, siyasi oluşumlar var. Bölgede var olan tüm örgütlü yapıların muhatap alınması gerekir. Aksi halde süreç sağlıklı yürümez ve sonuç alınmaz. Hatta yeni zülüm ve mağduriyetlere yol açacaktır. Bölgede PKK, BDP ve onların dışında başkaca örgütlü yapılar mevcuttur. Otuz yılı aşkındır, mütedeyyin bölge halkı hem devletin, hem de PKK'nin zulmüne uğramıştır. Bölgenin mütedeyyin insanları göz ardı edilmemeli, muhatap alınmalı, talepleri dinlenmeli ve yerine getirilmelidir. Bu ülkede yaşayan bütün etnik halkların siyasi ve kültürel hakları verilmelidir. Eşit vatandaş statüsü sağlanmalıdır. Bu coğrafyada yaşayan halklar Müslüman'dır ve kardeştirler. Onların arasında ayrımcılık yapmak, çatışma çıkarmak, zülümdür, adaletsizliktir. Müslüman halkların birçok ortak yönleri mevcuttur. Bunlar ayrışmayı değil, birlikteliği gerektiren değerlerdir. Birliktelik olacaksa insanı ve İslami bir düzlemde gerçekleştirilmelidir. Devlet erki ve hükümet bunu göz ardı etmemelidir" şeklinde konuştu.

CHP'Lİ ŞAHİN MENGÜ'YE TEPKİ!

CHP'li Şahin Mengü'nün Akil İnsanlar Raporun da bahse konu olan iki güzide insan Şeyh Said ve Bediüüzzamn'ın iade-i itibarlar ile alakalı, onlar için "Haindir" demesi esef verici olduğunu belirten Tasalı: “Bu iki mazlum insan ülkesine ve halkına en yüksek düzeyde hizmet etmiş ve halkının erdemli ve onurlu bir hayat sürmeleri için hayatlarını feda etmişlerdir. Eğer bu 'hainlik' ise bu ülkede 'hain' olmayan yoktur" diye konuştu.

"HİZBULLAH VE MUSTAZAFLAR İLK KEZ CİDDİ MANADA RAPORA YANSIDIĞINI GÖRÜYORUZ"

Hizbullah'ın ve Mustazaflar hareketinin ilk kez ciddi manada bir rapora yansıdığını gördüklerini belirten Bingöl Kalem Der Başkanı İbrahim Dağılma: “Bu raporda özelikle bölgedeki Mustazaflar'a vurgu yapılmakta, bu gücün görülmesi gerektiğine, bu gücün bilinmesi gerektiğine değinilmiş olmasına rağmen hala bazı çevrelerde ve özelikle İslami çevrelerde hükümette bazı çekinceler görüyoruz. Özelikle Hizbullah ve Mustazaflar'ın sürece dâhil edilip edilmesi konusunda bir sıkıntı var. Özelikler hükümet noktasında endişesi olanlar bu harekete kulak versinler. Bu hareketin çalışmalarına baksınlar. Bu hareketi gerçekten ciddi bir noktada göz önünde tutsunlar. Bunu yaptıkları takdirde Allah'ın izniyle Mustazaflar'ın çalışmaları, gerçekten ihlaslı bir noktada olduğunu ve tamamen bu toplumun huzurunu sağlayan bir noktada olduğunu görecekler" diye konuştu. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.03.2025
07:40
Bingöl`de 9 Şehit Yakınına Devlet Övünç Madalyası, Rozet ve Beratı
Bingöl'de 9 Şehit Yakınına Devlet Övünç Madalyası, Rozet ve Beratı
Bingöl Valisi Usta: 'Bu madalyalar, vatan uğruna canlarını feda eden şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin fedakârlığının bir nişanesidir. Şehitlerimizin emanetleri olan ailelerimizin her zaman yanında olacağız' dedi.
19.03.2025
07:38
Bingöl`de hayırsever iş insanı borç defterlerini sıfırladı
Bingöl'de hayırsever iş insanı borç defterlerini sıfırladı
Önceki yıllarda Bingöl merkez ve Genç İlçesi'nde binlerce Ramazan kolisi dağıtan ve bakkallardaki borç defterlerini satın alan hayırsever iş insanı, bu Ramazan ayında da geleneği bozmadı. Yardımların önemli bir kısmını muhtarlar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Ateş, yaptıklarıyla büyük taktir topladı.
19.03.2025
07:38
Bingöl`de ‘Çanakkale ve Şehitlik` konulu resim sergisi
Bingöl'de 'Çanakkale ve Şehitlik' konulu resim sergisi
Bingöl Valisi Usta: 'Öğrencilerimizin emek vererek hazırladığı eserler, Çanakkale ruhunu ve vatan uğruna verilen fedakârlıkları en güzel şekilde yansıtıyor.'
19.03.2025
07:37
Bingöl`de aranan 3 şüpheli yakalandı
Bingöl'de aranan 3 şüpheli yakalandı
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada, çeşitli suçlardan araması bulunan 3 şüpheli yakalandı.
19.03.2025
07:36
Ödüller sahiplerini buldu
Ödüller sahiplerini buldu
18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü kapsamında düzenlenen okullar arası şiir, resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren eserlerin sahiplerine ödülleri verildi.
19.03.2025
07:34
Bingöl`de kaza! 5 yaralı
Bingöl'de kaza! 5 yaralı
Bingöl'de kamyonet ile hafif ticari aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 5 kişi yaralandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın