Genç ilçesi Kültür Mahallesi Deré Hém mevkiinde 70'li yıllarda kurulan ve o dönem etrafında yapılaşma olmadığı için herhangi bir sorun teşkil etmeyip yüzlerce Gençliye istihdam alanı oluşturan tuğla fabrikası, bugünlerde evler ile iç içe kalmasından dolayı sorun teşkil etmeye başladı.
Tuğla fabrikasının yol açtığı gürültü ve toz kirliği, aynı mahalledeki vatandaşların yaşamını cehenneme çevirdi. Fabrikanın yol açtığı toz kirliği mahalle üzerinde toz bulutu oluştururken, etrafa yayılan tozlar nedeniyle de vatandaşların sağlığı tehdit ediliyor.
Yapılan tüm şikâyetlere rağmen yaşadıkları bu soruna çözüm bulunmamasına ise vatandaşlar tepki gösteriyor.
'FABRİKA ŞEHİR DIŞINA TAŞINMALI'
20 yıldan fazladır fabrikanın kirliliğinin adeta yaşamlarını kabusa çevirdiğini dile getiren Kültür Mahallesi Deré Hém sakinleri, "Bu kirli tozdan dolayı kapı önlerinde ve balkonlarımızda oturamıyoruz. Elbiselerimizi dışarıda asamıyoruz. Bizim hastalarımız var, bu toz onlar için büyük bir problemdir. Bu fabrika buradan taşınmalı. Mahalledeki vatandaşların tamamı fabrikanın tozundan rahatsız”
Fabrikanın yol açtığı toz ve kirliliğin sağlığı üzerinde ciddi risk oluşturduğunu dile getiren nefes darlığı çeken hasta bir vatandaş ise: "Nefes darlığı çektiğimden dolayı dolayı çok rahatsız oluyorum. Bu fabrika hep huzursuzluk veriyor bana. Benim tek isteğim var, fabrikanın buradan kaldırılmasıdır"