KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Tembel bir toplumuz!

Bingöl’de tarıma elverişli olan 151 bin 172 hektar alandan, sadece 32 bin 527’si üzerinde işlemeli tarım yapılıyor. TUİK verilerine göre, ülke geneli işlenen tarım arazileri sıralamasında 70. sırada yer alıyoruz.

Tembel bir toplumuz!
22 HAZİRAN 2015 PAZARTESİ 00:33
0
2483
0
AA aa

Bingöl'de çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar, mevcut tarım arazilerini değerlendirmiyor. Tarıma elverişli araziler işlenmezken, mevcut araziler üzerinde ekim yapan vatandaşlar ise susuzluk sorunu yaşıyor. Hal böyle olunca, birçok alanda ülke sıralamasında sonlarda yer alan Bingöl, işlenen tarım araziyle de sıralamayı bozmadı.

Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) verilerine göre, Bingöl'deki tarım arazilerinin yüzde 81'i tarıma elverişsiz olup, orman ve mera olarak kullanıyor.

Toplam 8 bin 253 kilometre kare yüzölçümüne sahip olan Bingöl'ün yüzde 53,2'si çayır-mera, yüzde 38,2'si, orman, yüzde 7,3'ü tarım arazisi ve yüzde 2,85'i ise diğer alanlardan oluşuyor.

FKA'nın Bingöl'deki tarım arazilerine yönelik yaptığı araştırmada: “Tarım alanlarının yaklaşık yarısında sulu tarım yapılmaktadır Bingöl ilindeki arazilerin 151 bin 172 hektarı tarıma elverişli araziler, 65 bin 1339 hektar ise tarıma elverişli olmayan araziler oluşturmaktadır. Tarıma elverişli alanlar vadi tabanlarında ve taşkın ovaları ile dağlık alanlar arasındaki düzlüklerde dağınık olarak yer almaktadırlar. Bingöl ilinde 59 bin 140 ha alanda işlemeli tarım yapılmaktadır. Ancak bu alanların yarısından fazlası yüzde 55 sınırlı ölçüde tarıma elverişli ve tarıma elverişli olmayan arazilerdir” denildi.

“MERA VE ORMAN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ”

Tarıma elverişsiz alanların mera ve orman olarak değerlendirilmesi gerektiği kaydedilen araştırmada: “Tarıma elverişli alanların çoğu vadi tabanlarındaki düzlüklerde yer aldıklarından sulu tarım olanağına sahiptirler. Sulama olanaklarının bulunmadığı tarıma elverişli alanlar ile tarıma elverişsiz alanların mera ve orman olarak değerlendirilmesi daha uygun olacaktır. Tarım dışı kullanımlar (yerleşim, sanayi vb) için de öncelikle bu alanlar kullanılmalıdır” ifadelerine yer verildi.

CEVİZ DEPOSU BİNGÖL

Arazi sınıflandırılmasında özel ağaçlandırmalar için bölgenin ekolojik koşullarına uygun olarak ceviz ve badem türlerinin seçilmesi gerektiğini kaydedilen araştırmada, şu bilgiler yer aldı: “Bölgede yapılacak olan ağaçlandırma çalışmaları ile elde edilen Ceviz ve Badem ürünleri yörenin gıda üretim tesislerine hammadde teşkil edeceğinden dolayı bölgenin sanayi potansiyeli üzerinde önemli katkılar sağlayacaktır. Bingöl'ün iklim ve ekolojik olarak ceviz için çok uygun ortam oluşturduğu, Osmanlı zamanında bölgenin ceviz deposu olduğu hatta Adilcevaz ceviz türlerinin buranda gittiği söylenmektedir. Bingöl'ün ceviz yetiştirilmesi konusunda elverişli olması nedeniyle Bingöl Valiliğinin öncülüğünde oluşturulan 'Ceviz yetiştiriciliği' komisyonu 2011 yılı şubat ayında almış olduğu bir kararla ‘5 yılda 500 bin ceviz' kampanyası düzenlemiş olup, bu hedefin gerçekleşmesi durumunda Bingöl ili sanayisi ve ekonomisine çok ciddi kakılar sağlayacaktır.” 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.07.2026
12:17
Bingöl`den TÜBİTAK`ta Türkiye birinciliği
Bingöl'den TÜBİTAK'ta Türkiye birinciliği
TÜBİTAK 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Proje Yarışması Türkiye Finali'nde Bingöl'den katılan proje Türkiye birincisi oldu. Yapay zekâ ve insansız hava araçlarını kutup araştırmalarıyla buluşturan proje, öğrencilerine Türk Antarktika Bilim Seferi'ne katılma yolunu da açabilir.
01.07.2026
08:54
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak.
01.07.2026
08:25
Bayırlı`da sulama krizi!
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı'
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.
01.07.2026
08:23
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi`ne ziyaret
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi'ne ziyaret
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım öncülüğündeki ApiTURroute ekibi, Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret etti. Ziyarette arıcılık ve apiturizmi alanında yürütülen çalışmalar ile olası iş birlikleri değerlendirildi.
01.07.2026
08:22
Bingöl`de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de objektiflere yansıyan ilginç görüntüler, kentin farklı rakımlarında aynı gün hem kışın hem de yazın yaşandığını ortaya koydu. Yüksek kesimlerde karla mücadele sürerken, daha alçak bölgelerde sıcaktan bunalan inekler su birikintisine girerek serinledi.
01.07.2026
08:20
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde seyir halindeki tırın lastiklerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın