KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
28 Şubat 2025 Cuma
°C

Tecavüzde 'iyi hal' kalkıyor

Hükümet, çocuklara ve kadınlara yönelik işlenen tecavüz, cinayet, şiddet gibi ağır suçlarda ‘iyi hal’ ve ‘tahrik’ indiriminin kaldırılması için düğmeye bastı. Özgecan cinayeti, Diyarbakır ve Konya’daki olaylar farklı olaylar ile Bingöl’deki 12 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edenlerin ‘iyi hal’den cezalarının indirilmesi gibi olayları engellemek için yeni bir yasa önerisi hazırlığına girildi.

Tecavüzde `iyi hal` kalkıyor
28 TEMMUZ 2015 SALI 23:13
0
2130
0
AA aa

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan öneriye göre, tahrik indirimleri ile ilgili hükümleri içeren TCK'nın 62'nci maddesi yeniden düzenlenecek. Kadın, çocuk cinayetlerinde suçluların "tahrik indirimi" veya "iyi hal"den yararlanarak cezalarının düşürülmesinin önü kapatılacak.

'ÖZGECAN' YASASI

Bakanlık, kamuoyunu derinden sarsan Özgecan Aslan cinayeti, Diyarbakır'da felçli ve görme engelli 70 yaşındaki H.A.'ya tecavüz eden sanığın yargılama esnasındaki 'olumlu' davranışları nedeniyle cezasının 8 yıla düşürülmesi, Konya'da boşandığı eşi Özlem Işık'ı önce 8 yerinden bıçaklayıp sonra araba ile ezerek öldüren kişinin "ağır tahrik" indiriminden faydalanması, Bingöl'de 12 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz edenlerin yine "iyi hal"den cezalarının indirilmesi gibi olayları engellemek için yeni bir yasa önerisi hazırlığına girdi.

Özgecan cinayeti sonrası sivil toplum kuruluşlarının "iyi hal indirimi kalksın" talebini gündeme alan bakanlık hukukçuları TCK'da yeni düzenleme yapılması için kolları sıvadı. Bakanlığın kadın ve çocuklara yönelik işlenen ağır suçlarda "iyi hal" ve "tahrik indiriminin" kaldırılmasını öngören önerisi önce Adalet Bakanlığı'na sunulacak. Bakanlığın son şeklini vermesi sonrasında düzenleme hükümet tasarısı olarak TBMM'ye sunulacak. Planlamaya göre; TCK'nın 62'nci maddesinde "takdiri indirim nedenleri" başlığı altında yer alan düzenlemeler sil baştan ele alınacak. Her bir olayda, her davada hâkimin yorumu ile değişen "iyi hal" ve "tahrik indirimlerinin" kadın çocuklara yönelik işlenen tecavüz, cinayet gibi suçlarda uygulanmaması öngörülüyor. Böylelikle kadın, çocuklara yönelik bu tip suçları işleyen canilerin cezaları mahkemedeki "saygılı" duruşu, "pişmanlık" duyduğunu ifade etmesi, daha önce hiç suç işlememiş olması gibi nedenlerle hafiflemeyecek. Çocuk ve kadın katillerinin cezalarında iyi hal ve tahrik indirimi uygulanamayacak.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
28.02.2025
19:58
Bingöl`de tıp fakültesi kurulması kararı YÖK`e sunuldu
Bingöl'de tıp fakültesi kurulması kararı YÖK'e sunuldu
Bingöl'de Tıp Fakültesi ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi kurulması yönünde önemli adımlar atıldığını belirten BİNSİDAP dönem sözcüsü Değişman; 'Yaşanan olumlu gelişmeleri memnuniyetle takip ediyoruz' dedi.
28.02.2025
19:31
Bingöl`de ‘Sivil Havacılık Güvenliği ve Sivil Havacılıkta Kariyer Yolculuğu` konferansı
Bingöl'de 'Sivil Havacılık Güvenliği ve Sivil Havacılıkta Kariyer Yolculuğu' konferansı
Yabancı dilin önemine dikkat çekilen konferansta, kariyer planlamasında önemli tavsiyeler paylaşıldı: 'Okumadan, çalışmadan, azim ve kararlılık göstermeden, sadece dua ederek başarıya ulaşamazsınız.' Konferansta, özel güvenlik personel alımlarında yakın gelecekte yaşanacak değişimin de sinyalleri aktarıldı.
28.02.2025
17:14
Bingöl taraftarının tribün yasağı kaldırıldı
Bingöl taraftarının tribün yasağı kaldırıldı
Pazar günü Şırnak Petrolspor ile deplasmanda karşılaşacak olan 12 Bingölspor'un taraftarına getirilen tribün yasağı, Bingöl Valiliği, milletvekilleri, kamu kurumları ve iki kulüp yönetiminin girişimiyle kaldırıldı.
28.02.2025
16:52
Havale ve EFT`de sistem değişiyor!
Havale ve EFT'de sistem değişiyor!
BDDK, dijital dolandırıcılığı önlemek için havale ve EFT işlemlerinde 'çift aşamalı doğrulama' sistemini devreye alıyor. 1 Mart itibarıyla bazı bankalarda başlayacak olan uygulama, SMS onayıyla ek güvenlik sağlayacak ve tüm bankalar için zorunlu hale gelecek.
28.02.2025
15:49
Bingöl`de pazarda hırsızlık yapan 5 şüpheli yakalandı
Bingöl'de pazarda hırsızlık yapan 5 şüpheli yakalandı
Bingöl'de semt pazarında yaşanan hırsızlık olayıyla ilgili 5 şüpheliyi yakalayan polis ekipleri, ele geçirilen ziynet eşyaları ve parayı sahibine teslim etti.
28.02.2025
15:44
Karlıovalı Şair Eroğlu`nun ilk şiir kitabı okuyucuyla buluştu
Karlıovalı Şair Eroğlu'nun ilk şiir kitabı okuyucuyla buluştu
Karlıova ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki genç Şair Osman Eroğlu, bugüne kadar kaleme aldığı şiirlerini 'Çınaraltı Yağmurları' adıyla kitaplaştırdı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın