KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Ekim 2024 Cuma
°C

Sütaş'ta belirsizlik sürüyor

Süt ve süt ürünleri üreticisi Sütaş, yeni teşvik paketindeki 6’ncı bölge illerine odaklandı. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, “Türkiye’de art arda iki ayrı yerde tesis yatırımı yapacağız. 6’ncı bölge için 80 milyon dolar ayırdık” dedi. Ancak tesisin kurulacağı ili açıklamadı.

Sütaş`ta belirsizlik sürüyor
18 HAZİRAN 2012 PAZARTESİ 07:50
0
2172
1
AA aa

SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, bir iki yıl içerisinde 6'ncı bölgede yeni bir süt ve süt ürünleri üretim tesisi kuracaklarını söyledi.

O bölgeye yatırımı, teşvikler açıklanmadan önce de düşündüklerini söyleyen Yılmaz: “Bingöl, Muş, Elazığ hattı ile Urfa, Mardin, Diyarbakır'ın ortasında bir yere konumlanmaya çalışacağız. En az 80 milyon dolarlık bir yatırım olacak. İsteğim o ki en büyük tesisimiz o bölgede olsun. Ama bize o tesis bile yetmeyecek. Türkiye'de 4'üncü bir tesisin araştırmalarına başladık. Ard arda ciddi yatırımlarla üretim kapasitesini katlayacağız” dedi.

Yılmaz'ın tesisin kurulacağı il ile ilgili açıklamada bulunmaması, kafalarda tesisin Bingöl'e kurulup kurulmayacağıyla ilgili soru işareti bıraktı.

Yurtdışına bir tesis daha

Makedonya'da satın aldıkları süt üretim tesisinin de sonbaharda devreye gireceğini belirten Yılmaz: “O tesis de tam merkez konumunda. Oradan ciddi anlamda ihracat yapılacak. Orada günde 500 ton süt üreteceğiz. Zamanla orada bir de çiftlik kurmamız gerekecek. Yurtdışındaki markamız da Sütaş olacak. Yabancılar nasıl Türklere Haagen-Daas demeyi öğrettiyse biz de onlara Sütaş demeyi öğreteceğiz. Bunun dışında ben yurtdışında bir tesis daha hayal ediyorum. Avrupa'da ya da Amerika kıtasında olabilir. Dünyanın her yerine markayı götüreceğiz.”

Bölgesel kalkınma sektörü

Sütaş'ın Aksaray Entegre Süt Tesisleri'ni kurmasının ardından bölgede büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını belirten Yılmaz, şunları söyledi: “Biz Aksaray'a ilk geldiğimizde şehirde hayvancılıkla uğraşanların toplam süt üretimi 180 litreyken, 1, 1,5 yıl gibi bir sürede bu rakam 560 tona çıktı. İşletmeler aynı zamanda kendisini kurumsallaştırdı, teknolojik olarak geliştirdi. Ahırına bilgisayar alarak, ineklerin verimliliğini ölçmeye başladı. Bu yüzden süt ve süt ürünleri sektörü bir devlet politikası olarak acil gelişime ihtiyaç duyan bölgelerde kullanılabilir. Hemen çevresinde kümelenmeler oluşuyor. Şu anda Aksaray haricinde 17 ilden süt alıyoruz. Her ay oralara süt bedelleri ödeniyor.”

Aksaray yatırımı 112 milyon TL'ye ulaştı

Sütaş Aksaray Entegre Tesisleri'nin toplam yatırımı 112 milyon dolara ulaştı. 144'ü kadın toplam 951 kişi çalışıyor. Tesis, yılık 460 milyon litre süt işleme kapasitesine sahip. 2012 yılının ilk 5 ayında üreticilere 97 milyon TL süt parası ödendi. Tesiste yılda 200 bin ton yem üretimi gerçekleşirken, toplam 4 bin 200 hayvan bulunuyor. 2 yıl içerisinde toplam 10 bin hayvana ulaşılması hedefleniyor. Hayvan gübrelerinden elde edilen enerjinin bu yıl 2 bin 200 kilovata, 3 yıl içinde ise 4 bin 500 kilovata çıkarılması hedefleniyor.

Aksaray'a 900 milyon lira katkı sağlandı

SÜTAŞ, ‘Aksaray Entegre Süt Tesisi Yatırımının Ekonomik Etki Analizi' raporunu açıkladı. Bilkent Üniversitesi, Kalkınma Bakanlığı ve Sütaş işbirliği ile hazırlanan raporda şu noktalara dikkat çekildi: Aksaray Entegre Tesisleri, 2011 yılında Aksaray'da kişi başına yıllık ortalama geliri 1400 TL artırdı.

Aksaray ve çevre illerin ekonomisine 2011 yılında 900 milyon TL katkı sağlanırken, tesisin kuruluşundan bugüne toplam katkı 2,1 milyar TL'ye ulaştı.

2012-2020 döneminde, tesisin bölgeye 14,6 milyar TL daha katkı sağlaması hedefleniyor.

Tesis şu anda yüzde 70 kapasite ile çalışırken, tam kapasiteye ulaşması halinde 17 farklı şehirden süt alımı gerçekleştiriyor olacak.

Gelişmiş ülkelerin süt tüketimi aklımdan çıkmıyor

Türkiye'deki kişi başı süt tüketiminin 180 litreye ulaştığını söyleyen Muharrem Yılmaz, “Bundan 10 yıl önce bu rakam 100 litre civarındaydı. Büyük bir yol alındı ama yetersiz. Gelişmiş ülkelerde kişi başı süt tüketimi 350 litre. Ben, bunu içime sindiremiyorum, aklımdan çıkaramıyorum. Bizim de süt üreticileri olarak 2023 hedefimiz Türkiye'deki kişi başı süt tüketimini 350 litreye çıkarmak olsun. Biz de Sütaş olarak, yıllık 13,5 milyon litre olan üretimimizi 25 milyona çıkaracağımıza söz veriyoruz. Devlet yetkililerinden bazı taleplerimiz var” dedi.

Anadolu'daki işgücü çok daha sadık

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yatırımcıları Anadolu'ya davet ederek, Türkiye'nin kalkınmasını tüm bölgelere yayılmasını gerektiğini söyledi. Yılmaz, “Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Orta Anadolu'nun önemli kısmı bizim hedef coğrafyamız. Anadolu'daki işgücü çok sadık, Bingöl'deki işgücü verimliliği İstanbul'dakinden 2,5 kat fazla. Küçük çaplı şirketler çok ama bunları geliştirme noktasında Sütaş tarzında şirketler amiral gemisi olmalı” dedi. Okul sütü projesi hakkında da konuşan Yılmaz, “Okul sütü projesi çok önemli” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Murat (@Misafir_8688)
18 Haziran 2012 Pazartesi 10:57
Sayın Bakanım Sütaş sizi oyalıyor yarın birgün bakanlığınız biter sütaş yatırımdan vazgeçer. Bakanlığınız bitmeden bence sıkıştırın sütaşı.. ayrıca sayın bakanım üniversiteyi geliştirmeye bakın.. üniversitemiz ne kadar büyürse o kadar çok gelişiriz. yine sayın bakanım bingöle çok büyük önem vermenizi önemle beklediğimizi belirtmek isterim.. Murat
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın