KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
13 Haziran 2026 Cumartesi
°C

Staj yapan anneye erken emeklilik

SGK'dan çalışan anneye üçlü avantaj var. Doğum borçlanması ile prim kazanıyorlar. Staj borçlanma için geçerli sayılıyor ve staj sonrası doğum yapmak yaş şartını düşürüyor

Staj yapan anneye erken emeklilik
28 ŞUBAT 2018 ÇARŞAMBA 05:16
1
2474
0
AA aa

Türkiye'de çalışanların emekli olabilmeleri için belli bir süre sigortalı olma, belli bir yaÅŸa ulaÅŸma ve prim günü ödeme ÅŸartları gerekiyor. Ancak emekli olmak için yerine getirilmesi gereken ÅŸartların istisnaları var. Bunlardan birisi annelere tanınan doÄŸum borçlanması. Anneler sigorta olduktan sonra dünyaya gelen üç çocuÄŸu için borçlanma yaparak 2.160 gün (6 yıl) kazanıyorlar. Ancak doÄŸum borçlanmasında bazı ince noktalar var ki annelere ikinci, hatta üçüncü avantaj daha saÄŸlıyor. Mevzuatımız staj ya da çıraklıkta geçen süreleri emeklilikten saymıyor ve bu sigortaları baÅŸlangıç olarak kabul etmiyor. Ancak verilen numara ve tecil geçerli oluyor. İşte bu noktada annelere imkân doÄŸuyor.

Çünkü anneler staj ya da çıraklık sonrası dünyaya gelen çocukları için borçlanma yapabiliyor. Buradaki diÄŸer avantaj ise sigorta baÅŸlangıcının geriye çekilmesi. EÄŸer staj ya da çıraklık ile sigortalı çalışmaya baÅŸlanılan süre arasında doÄŸumlar olduysa bunlar borçlanıldığında sigorta baÅŸlangıcını geri çekebiliyor. Dolayısıyla yaÅŸ ve prim ÅŸartı da düÅŸüyor. İş hayatına staj yaparak baÅŸlayan ve adına kısa vadeli sigorta kolları primi yatan kadın sigortalılar normal sigortayla çalışmaya baÅŸlamadan önce çocuk sahibi olmuÅŸsa giriÅŸini geriye çekebilecek. Bunu bir örnekle açıklayalım. 20 Mayıs 1991'de staj sigortası yapılan ve adına prim ödenen bir kadın çalışan daha sonra 20 Mayıs 1994'te sigortalı olarak çalışmaya baÅŸlamış olsun.

İKİ YIL KAZANDIRIYOR

Bu kadın sigortalının emeklilik ÅŸartları 20 yıl, 50 yaÅŸ ve 5675 gün olacaktır. Bu sigortalının 20 Mayıs 1992'de bir doÄŸum yaptığı düÅŸünülürse avantaj ortaya çıkacaktır. Yapacağı 720 gün (2 yıl) borçlanma ile iÅŸe baÅŸlangıç tarihi 20 Mayıs 1992'ye geri çekilecek ve emeklilik ÅŸartları 20 yıl, 48 yaÅŸ ve 5525 gün olacaktır. Böylece 2 yıl erken emeklilik saÄŸlanacaktır.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.06.2026
23:10
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK'nın 2026 yılı Ana Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Sert, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanırken; Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına Boyabat Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın getirildi.
12.06.2026
21:00
Bingöl`e 174 Milyon Liralık KÖYDES Ödeneği
Bingöl'e 174 Milyon Liralık KÖYDES Ödeneği
2026 yılı KÖYDES ödenekleri açıklandı. Bingöl ve ilçelerine toplam 174 milyon 355 bin 330 TL kaynak ayrılırken, ödeneklerin yüzde 25'inin İl Özel İdaresi ortak alım giderleri için kesileceği bildirildi.
12.06.2026
20:21
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 2 Tutuklama
Bingöl Merkezli Dolandırıcılık Operasyonu: 2 Tutuklama
Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Bingöl, Diyarbakır ve İstanbul'da düzenlenen eş zamanlı operasyonda gözaltına alınan 6 şüpheliden 2'si tutuklandı.
12.06.2026
20:19
Açıkbaş`a vefa! Gözyaşlarıyla anıldı
Açıkbaş'a vefa! Gözyaşlarıyla anıldı
Bingöl'de uzun yıllar sivil toplum alanında aktif rol üstlenen, toplumsal uzlaşıya sunduğu katkılarla tanınan ve geçtiğimiz yıl kanser tedavisi görürken vefat ederek kenti yasa boğan eski Bingöl Kent Konseyi eski başkanı merhum Orhan Açıkbaş, düzenlenen anlamlı bir programla anıldı.
12.06.2026
19:35
Hünerleriyle başarılarını taçlandırdılar
Hünerleriyle başarılarını taçlandırdılar
Bingöl'de sosyal hizmetler kurumlarında koruma ve bakım altında bulunan öğrenciler arasında düzenlenen Hadis Ezberleme ve Şiir Okuma Yarışmalarında dereceye giren öğrenciler ödüllerini aldı.
12.06.2026
19:34
Bingöl Balı Üreticileri Birliği`nden Solhan Belediyesi`ne Ziyaret
Bingöl Balı Üreticileri Birliği'nden Solhan Belediyesi'ne Ziyaret
Bingöl Balı Üreticileri Birliği yönetimi, Solhan Belediye Başkanı Abdülhakim Yıldız'ı ziyaret ederek Bingöl balının geleceği, üreticilerin talepleri ve sektörde yaşanan sorunları görüştü.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın