Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkan Çalbay, orman vasfını yitirmiş arazilerinin 2B'ye devredilmesi konusunda basın açıklaması yaptı.
Çalbay, Bingöl'ün 40-50 yıllık ticari alan sorununu çözebilecek bir çalışma ve krokilerini hazırladıklarını ancak teklif ettikleri yerin 2B kapsamına girmediğini söyledi.
Alternatif olarak sunulan yerlerinde uygun olmadığını ve bu nedenle yer sorununun hala çözülemediğini, toptancılar ve hal esnafı başta olmak üzere Bingöl iş dünyasının mağduriyetinin devam ettiğini belirten Çalbay, “Bingöl ilinde giderek büyüyen bir trafik sorunu var. Ticari alan yokluğundan oldukça yüksek işyeri kiraları bulunuyor. Ticari alan sıkıntısından dolayı küçük metrekarelik dükkânlarda malını teşhir edemeyen ve müşterisini çevre illere kaptıran mobilya beyaz eşya esnaflarının var. Bu yılın sonuna kadar yenisi yapılmazsa Muş'a bağlanacak bir sebze meyve hali var, uygun büyüklükte ticari alan olmadığı için ana bayilik alamayan ve çevre illerdeki toptancıların taşeronluğunu yapan gıda toptancıları bulunuyor” dedi.
“PROJEMİZ HAZIR AMA…”
Konu ile ilgili çözüm önerisi hazırladıklarını söyleyen Çalbay “Toptancılar ve Hal Meslek Komitesi Sorumlusu Bingöl TSO Yönetim Kurulu üyesi Sait Kolak ve diğer komisyon üyelerimiz ile birlikte yukarıda sayılan tüm sorunlara çözüm önerisi olabilecek bir taslak proje hazırladık. Şehir trafiğini de rahatlatacak bir proje geliştirdik. Yaptığımız bu projeyle sebze ve meyve hali, kuru GIDA toptancıları, mobilya ve beyaz eşya, inşaat malzemeleri satıcıları, galericileri bir arada bulunacağı 300-400 dönümlük arazide ve yaklaşık 2-3 bin kişinin istihdam sağlayacağı kümelenme oluşturduk. Ancak, arazi sorununu çözemedik, uygun araziler buluyoruz bedava da istemiyoruz. Müracaat ediyoruz, orman veya mera arazisi deniyor, bakıyorsunuz arazi orman vasfını yitirmiş üzerinde çalı dahi yok ama orman diye geçiyor. Biz bu sorunları çözemezsek bu şehri nasıl kalkındıracağız? Bu Bürokrasiyi aşamasak bu insanlara nasıl yardım edebiliriz? Siyasetçilerimizin, Bürokrasimizin, STK'larımızın bu sorunları birinci öncelikleri arasında görmelerini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.