KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
01 Temmuz 2026 Çarşamba
°C

Sonbahar hastalıklarına dikkat

Havaların soğumasıyla solunum yolu hastalıklarının arttığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ata, risk grubu insanların yanında sağlıklı kişilerinde hastaneye başvurması gerektiğini söyledi.

Sonbahar hastalıklarına dikkat
16 EYLÜL 2011 CUMA 23:36
1
1913
0
AA aa

Bingöl Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ata, mevsim geçişleri ve havaların ısınıp soğuması insanların ruhsal davranışlarını etkilemekle birlikte çeşitli hastalıklara yakalanma riskini de artırdığını söyledi.

Sonbaharın gelişiyle birlikte insanların enfeksiyonlara bağlı hastalıklara yakalanma riskinin arttığını kaydeden Uzman Dr. Ata, “Havaların soğuması ve okulların açılması ile daha çok kullanılan toplu taşıma araçları gibi kapalı mekânlarda mikrobik enfeksiyonların, özellikle nezle, grip gibi hastalıkların bulaşma ve görülme sıklığını artırabilir” dedi.

Solunum sisteminin zayıf düşmesine neden olan soğuk havanın solunum yollarını felç edebilme ihtimali olduğunu dile getiren Ata, “Sonbaharda grip salgınları olur. Alerji hastalarında şikâyetler ortaya çıkar. Bazı sık beklenen bulgulardan hapşırık, öksürük, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Kışın genellikle bu hastalıklar devreye girer. Bütün bunlardan korunmak için alerjik hastaların ilaçlarını düzgün kullanması gerekiyor. Böbrek, akciğer hastaları virüse daha yatkındır. Dengeli beslenme böyle hastalıklarda önemlidir. Hastaların kilo ve yaşlarına uygun sebze, meyve ve karbonhidrat alması gerekir” ifadelerini kullandı.

Sonbaharın erken döneminde vücut direnci düşük kişilerin bir doktora görülmesi gerektiğini anlatan Ata, sözlerine şöyle devam etti, “Risk grubu kişilerin gribe yakalanmamak için aşı olması gerekmektedir. Özellikle okulların açıldığı dönemde küçük yaştaki çocukların daha erken enfeksiyonlara yakalanabilir. Grip en çok risk gruplarında zatürreeye sebep olabilir. Hatta kalp yetmezliğine neden olabilir. Sadece vücut direnci düşük kişiler değil, normal insanlar da doktora görünmeli. Uyku ve beslenme düzeni çok önemli. Çocuklara el ve yüz yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Çünkü oturdukları koltuk ve masalarda virüs kaynağı olabilir” diye konuştu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
01.07.2026
08:54
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Çifte vatandaşlar için muafiyet yolda!
Yurt dışında yaşayan milyonlarca Türk vatandaşını ilgilendiren yeni yasa hazırlığı sürüyor. Düzenlemeyle, yaşadıkları ülkede askerlik yapan çifte vatandaşların Türkiye'deki yükümlülüğü kalkacak ve emekli aylığı kesintileri son bulacak.
01.07.2026
08:25
Bayırlı`da sulama krizi!
Bayırlı'da sulama krizi! 'Temmuz geldi, kanallar hâlâ açılmadı'
Bölgede meyve ağaçları, bağlar ve sebze bahçelerinin sulama suyuna ihtiyaç duyduğu bu dönemde yaşanan aksaklığa dikkat çeken köylüler, sulama kanalını kapatan kaya parçalarının iş makinesiyle kısa sürede kaldırılabileceğini ifade ederek yetkililere çağrıda bulundu.
01.07.2026
08:23
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi`ne ziyaret
ApiTURroute ekibinden Bingöl Üniversitesi Arıcılık Merkezi'ne ziyaret
Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslı Özkırım öncülüğündeki ApiTURroute ekibi, Bingöl Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni ziyaret etti. Ziyarette arıcılık ve apiturizmi alanında yürütülen çalışmalar ile olası iş birlikleri değerlendirildi.
01.07.2026
08:22
Bingöl`de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de aynı gün iki mevsim!
Bingöl'de objektiflere yansıyan ilginç görüntüler, kentin farklı rakımlarında aynı gün hem kışın hem de yazın yaşandığını ortaya koydu. Yüksek kesimlerde karla mücadele sürerken, daha alçak bölgelerde sıcaktan bunalan inekler su birikintisine girerek serinledi.
01.07.2026
08:20
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Seyir halindeki tırın lastikleri alev aldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde seyir halindeki tırın lastiklerinde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.
01.07.2026
08:20
Bingöl`de ‘koruyucu aile` çağrısı
Bingöl'de 'koruyucu aile' çağrısı
Bingöl'de Koruyucu Aile Günü'nde farkındalık etkinlikleri düzenlendi. Yürütülen çalışmalarla koruyucu aile hizmetinin toplumun her kesiminde daha fazla tanınmasını amaçladıklarını belirten Bingöl Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Abdulbari Aksoy, daha fazla çocuğun sevgi dolu bir aile ortamında büyümesine katkı sağlamayı ve koruyucu aile bilincini yaygınlaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın