KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Nisan 2025 Salı
°C

Son seçim havadisi

Cumhurbaşkanlığı seçimi için geri sayım sürerken AKP kulislerinde de 'erken seçim senaryoları' netleşmeye başladı. AKP'liler "Erdoğan cumhurbaşkanı olursa seçim haziranda, olmazsa eylülde yapılır" görüşünü yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Son seçim havadisi
05 ŞUBAT 2007 PAZARTESİ 16:23
0
900
0
AA aa
Meclis Çalışmalarından çok Seçim Tarihi için olasılık hesabına koyulan Millet Vekillerine AKP Yöneticilerinden iletilen "Şubat sonunu bekleyin, daha net konuşacağız" mesajı da heyecanı yükseltti.

TBMM' de 12 EKİM 2006 tarihinde Millet Vekili seçilme yaşının 25'e indiren Anayasa Değişikliği Teklifi görüşülürken, AKP, CHP ve ANAP'ın ortak önerisiyle Milletvekili Genel seçimlerinin 4 KASIM 2007 tarihinde yapılması karara bağlanmıştı. Ancak son dönemlerde AKP kulislerinde "Şu anda kesin olan tek şey var, O'da seçimlerin 4 Kasıma kalmayacağı" değerlendirmesi ön plana çıkıyor. Seçimlere ilişkin AKP'de dile getirilen senaryolar şöyle;

24 YA DA 30 HAZİRAN

Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanlığına aday olursa cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde genel seçimlerin öne çekilmesi için yasal altyapı hazırlanır. Mayıs başında cumhurbaşkanı seçilince genel seçim kararı parlamentodan geçirilir. Bu durumda seçim 24 ya da 30 Haziran'da yapılabilir.

Bu sayede başta TÜSİAD iş dünyasının 'yılın ikinci yarısının seçim baskısından kurtarılması' beklentisi karşılanmış olur. Cumhurbaşkanlığı tartışmaları yerini genel seçim tartışmalarına bırakır, partiler aday baskısı altında kalır.

AKP tüzüğüne göre MKYK içinden 'genel başkanvekili' seçilir. Bu isim Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olur. Gül parti içinde bir tartışma açılmasına fırsat vermeden 'genel başkan seçimi' gündemiyle 15 gün içinde kongreye gider ve oradan alacağı rüzgârla seçim kampanyasını yürütür. Süre kısa olduğu için partide ortaya çıkabilecek 'küskünler' hareketine manevra alanı da kalmaz.

Başbakan daha önce seçim için mevsim koşullarının da dikkate alınacağını söylemişti. Temmuz ve ağustos hasat ayları. Kuraklık ve hasatta rekoltenin düşük olması olasılığı var. Bunun olumsuz etkilerini bertaraf etmek haziran sonunda seçimle mümkün.
Başbakan 'cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından erken seçim' olasılığını da dile getirdi. Etiyopya'ya giderken, uçakta gazetecilere, seçim takvimi için gerekli süre hakkında Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) görüş alınacağını söyledi ve ardından "Cumhurbaşkanlığından sonra seçim kararı alınmasına 25 yaş düzenlemesi mani değilse mevsim şartları dikkate alınarak tarihte oynama yapılabilir" dedi. AKP'liler 25 yaşın erken seçimde uygulanması için formül arıyor.

Başbakan, cumhurbaşkanı olmazsa da seçim haziran sonuna çekebilir. Bunda cumhurbaşkanlığına gösterilecek adayın parti içindeki yansımaları etkili olacak. Başta Bülent Arınç olmak üzere birçok kişi 'Erdoğan olmazsa ben olayım' niyetini taşıyor. Erdoğan, bu çevrelerden gelebilecek eleştirilere karşı haziranda seçim görüşüne yaklaşabilir. Ancak ağırlıklı görüş, Erdoğan cumhurbaşkanı olmazsa seçimin eylüle çekileceği.

Olasılık hesabı yapan milletvekillerine parti yönetim ve hükümetten "Bizim de söyleyeceklerimiz var. 20 Şubat sonrasını bekleyin" mesajı fısıldandı. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde genel seçim yapılabilmesi için şubatın ikinci yarısından önce Meclis'ten karar çıkması gerekli. Şubatın ikinci yarısında muhalefetin erken seçim beklentisi bitecek ve AKP istediği tarihi dile getirebilecek.

İsmet DEMİRDÖĞREN
RADİKAL
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.04.2025
21:33
Bingöl en riskli iller listesinde ilk sırada!
Bingöl en riskli iller listesinde ilk sırada!
Sorunlara ve kaza sebeplerine dikkat çeken Bingöl Sürücü Kursları Derneği Başkanı Mikail Kovalar, 'Trafik kurallarına riayet edilmemesi, kazaların en büyük tetikleyici unsurudur' dedi ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı;
29.04.2025
17:58
Vali Usta açıkladı:
Vali Usta açıkladı: '56 proje devam ediyor, 60'ı ihale aşamasında'
Bingöl İl Koordinasyon Kurulu toplantısındaki konuşmasında yatırımcı kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin toplam değerinin 36 milyar 928 milyon TL olduğu bilgisini veren Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, yürütülen, ihale aşamasında olan ve planlanan projeleri paylaşıp çalışmaların gerçekleşme oranlarını aktardı.
29.04.2025
16:26
Bingöl yeni şehir stadyumu nerede yapılacak?
Bingöl yeni şehir stadyumu nerede yapılacak?
Stadyum müjdesinin ardından 12Bingölspor'un şampiyonluğuyla birlikte bu kez stadyumun nerede inşa edilmesi gerektiği yönünde tartışmalar alevlendi. Kimi mevcut yerinde yapılması gerektiğini vurgularken, kimileri şehir dışında bir yere inşasından yana! Peki Bakanlık nede ısrar ediyor? Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ne diyor? İşte kafaları netleştiren o gelişmeler ve görüşler…
28.04.2025
23:09
Dikkat! Bingöl`de sağanak etkisi!
Dikkat! Bingöl'de sağanak etkisi!
Hava sıcaklığının arttığı Bingöl'de Salı itibariyle gök gürültülü sağanak etkili olacak. Yağışlar hafta sonuna kadar sürecek.
28.04.2025
23:09
Araç sigortalarında yeni dönem
Araç sigortalarında yeni dönem
Motorlu araç sigortalarında tam ve ağır hasar uygulamalarıyla ilgili yeni dönem başladı.
28.04.2025
23:08
Ehliyetiniz iptal edilebilir!
Ehliyetiniz iptal edilebilir! 'Elinizi çabuk tutun'
Ehliyet sahibi olan herkesi ilgilendiren bir uyarı geldi. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden eski tip sürücü belgeleri ile ilgili yapılan uyarıda tarih hatırlatması yapılarak ''En kısa sürede başvurunuzu gerçekleştirin yoksa iptal edilecek'' denildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın