KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Haziran 2026 Perşembe
°C

Siyasallaştı diye, örtüsünü çıkardı

İşte Hürriyet'ten çok tartışılıcak bir haber daha: Almanya'da Milli Görüş'ün kurucusu Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, ‘Konu politikleştirildi, inanç anlayışıma uymuyordu' diyerek, türbanını çıkardı.

Siyasallaştı diye, örtüsünü çıkardı
12 KASIM 2005 CUMARTESİ 12:20
0
3366
0
AA aa
Almanya'da Milli Görüş'ün kurucusu Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, ‘Konu politik yönden ön plana çıkarıldı, inanç anlayışıma uymuyordu' diyerek, türbanını çıkardı. Algan, ‘Hálá inançlı bir insanım ama artık kendimi ‘Müslüman' olarak değil, ‘insan' olarak tanımlıyorum' dedi.

MİLLİ Görüş'ün kurucusu ve fikir babası olarak bilinen ve Milli Görüş düşüncesinin politik alandaki savunucusu Necmettin Erbakan'ın her Berlin gezisinde mezarını ziyaret ettiği Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, 30 yıl sonra türbanını çıkartarak başını açtı. Algan, ‘Katıldığım türban tartışmalarında, konunun daha çok politik yönleriyle ön plana çıkartıldığını gördüm. Bu da benim inanç anlayışıma ve sosyal sorumluluğuma uymuyordu' dedi.

ÖRTÜNMEYE İHTİYACIM YOK

Berlin'de İslami kadın derneği Cemiyet-i Nisa'nın 10 yıl başkanlığını yapan ve kadın hakları hareketinin öncüsü olarak tanınan Algan, şöyle konuştu

30 yıl aradan sonra İslami başörtünmeye ihtiyacım olmadığını idrak ettim. İslami Kadın Derneği başkanı olarak katıldığım türban tartışmaları sırasında, anlayış yerine politik nedenlerin daha çok ön planda olduğunu gün geçtikçe fark etmeye başladım. Bu ise benim inanç konusundaki anlayışım ve sosyal sorumluluğumla uyuşmuyordu. Bu, bana anlatılan herşeyi sorgulamama ve kendi tecrübelerimi gözeterek, bana anlatılanların, benimle örtüşüp örtüşmediğini sorgulamama yol açacak değişikliklere neden oldu. Ben bu duruşu kendi sorumluluğunu üstlenmek olarak tanımlıyorum.'

Yaklaşık 1.5 yıl öncesinden türban takmayı bırakan Algan, bunun yerine saçlarını ve boynunu örtmek için, modelini kendisinin çizdiği bir şapka üretti. Algan, ‘Bu örtünme şekli, insanda hemen İslami bir örtünme olduğu yönünde bir görüş oluşmasını engelliyordu' derken, başörtüsünü tamamen çıkartma düşüncesine nasıl geldiğini ise şöyle anlattı:

‘Örtünme şeklimi değiştirmekteki amacım, bir gün örtünmeyi tamamen bırakma hedefi taşımıyordu. Bu yılın başında 2 ay boyunca kapalı mekanlarda tamamen başımı açmayı denedim. Neler olacağını gözlemeye başladım. En nihayetinde günah işliyordum. Ve erkek bakışlarına karşı da korumasızdım. Çok heyecan verici bir durumdu. Kendimi iyi hissettim ve erkekler de bakmıyordu.'

ÇEVREM OLUMSUZ KARŞILADI

Algan, başını açmasından sonra çevresindeki yakınlarından çok olumsuz tepkiler adığını belirtti. Algan, insana bakış açısında bir takım değişikliklerin olduğunu söyledi ve ‘Ben hálá inançlı ve Allah'a bağlı bir insanım ama artık kendimi Müslüman olarak değil, ‘insan' olarak tanımlıyorum ve bu nedenle de karşımdakileri ‘Müslüman olmayan' olarak değil, ‘insan' olarak algılıyorum' dedi.

Babam saygı gösterirdi

EMEL Abidin Algan, Milli Görüş'ü kuran cerrah babası Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in, hassas bir yapıya sahip olduğunu kaydetti. ‘Babam kızlarının hür ve eğitimli olmasını isterdi. Aldığım kararı kesinlikle saygıyla karşılardı. Hiçbir zaman Milli Görüşçü olmadım' dedi.

HÜRRİYET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
18.06.2026
01:39
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Efrayim Bebek İçin Bir Gecede 2 Milyon TL Bağış Toplandı
Bingöl'de SMA Tip-1 hastalığıyla mücadele eden Efrayim Gökalp'in tedavisine destek amacıyla düzenlenen bağış programında 2 milyon TL yardım toplandı. Sosyal medya platformu X üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında hayırseverler destek için adeta seferber oldu.
18.06.2026
00:52
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Acı haber yasa boğdu! 15 Yaşındaki genç hayatını kaybetti
Adana'da serinlemek amacıyla girdiği sulama kanalında akıntıya kapılan 15 yaşındaki Harun Dalçek, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden gencin Bingöl'ün Genç ilçesine bağlı Yayağansöğüt köyü nüfusuna kayıtlı olduğu öğrenildi.
18.06.2026
00:51
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi Olağanüstü Toplanıyor
Genç Belediye Meclisi, İlçe Kaymakamı Muhammet Güzel'e Fahri Hemşehrilik Beratı verilmesi gündemiyle olağanüstü meclis toplantısı yapma kararı aldı. Teklifin kabul edilmesi halinde, Genç ilçesi tarihinde ilk kez bir kişiye Fahri Hemşehrilik Beratı verilmiş olacak.
18.06.2026
00:50
Bingöl Üniversitesi`ne ‘Spor Dostu Kampüs` Ödülü
Bingöl Üniversitesi'ne 'Spor Dostu Kampüs' Ödülü
Bingöl Üniversitesi, YÖK tarafından yürütülen 'Spor Dostu Kampüs' projesi kapsamında ödüle layık görüldü. Üniversite, spor altyapısı, öğrencilere sunduğu sportif imkânlar ve sağlıklı yaşamı teşvik eden çalışmalarıyla bu unvanı almaya hak kazandı.
18.06.2026
00:49
Bingöl`de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin yürüttüğü çalışmalar kapsamında uyuşturucu madde ticareti yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 2 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
18.06.2026
00:46
Şehit Tan`ın Adı Kütüphanede Yaşatılacak
Şehit Tan'ın Adı Kütüphanede Yaşatılacak
Anadolu Şehit Aileleri, Gazileri ve Güvenlik Korucuları Vakfı (AŞAV) tarafından Bingöl'ün Genç ilçesinde yapımı tamamlanan Şehit Güvenlik Korucusu Saim Tan Kütüphanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın