KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Siyasallaştı diye, örtüsünü çıkardı

İşte Hürriyet'ten çok tartışılıcak bir haber daha: Almanya'da Milli Görüş'ün kurucusu Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, ‘Konu politikleştirildi, inanç anlayışıma uymuyordu' diyerek, türbanını çıkardı.

Siyasallaştı diye, örtüsünü çıkardı
12 KASIM 2005 CUMARTESİ 12:20
0
3358
0
AA aa
Almanya'da Milli Görüş'ün kurucusu Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, ‘Konu politik yönden ön plana çıkarıldı, inanç anlayışıma uymuyordu' diyerek, türbanını çıkardı. Algan, ‘Hálá inançlı bir insanım ama artık kendimi ‘Müslüman' olarak değil, ‘insan' olarak tanımlıyorum' dedi.

MİLLİ Görüş'ün kurucusu ve fikir babası olarak bilinen ve Milli Görüş düşüncesinin politik alandaki savunucusu Necmettin Erbakan'ın her Berlin gezisinde mezarını ziyaret ettiği Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, 30 yıl sonra türbanını çıkartarak başını açtı. Algan, ‘Katıldığım türban tartışmalarında, konunun daha çok politik yönleriyle ön plana çıkartıldığını gördüm. Bu da benim inanç anlayışıma ve sosyal sorumluluğuma uymuyordu' dedi.

ÖRTÜNMEYE İHTİYACIM YOK

Berlin'de İslami kadın derneği Cemiyet-i Nisa'nın 10 yıl başkanlığını yapan ve kadın hakları hareketinin öncüsü olarak tanınan Algan, şöyle konuştu

30 yıl aradan sonra İslami başörtünmeye ihtiyacım olmadığını idrak ettim. İslami Kadın Derneği başkanı olarak katıldığım türban tartışmaları sırasında, anlayış yerine politik nedenlerin daha çok ön planda olduğunu gün geçtikçe fark etmeye başladım. Bu ise benim inanç konusundaki anlayışım ve sosyal sorumluluğumla uyuşmuyordu. Bu, bana anlatılan herşeyi sorgulamama ve kendi tecrübelerimi gözeterek, bana anlatılanların, benimle örtüşüp örtüşmediğini sorgulamama yol açacak değişikliklere neden oldu. Ben bu duruşu kendi sorumluluğunu üstlenmek olarak tanımlıyorum.'

Yaklaşık 1.5 yıl öncesinden türban takmayı bırakan Algan, bunun yerine saçlarını ve boynunu örtmek için, modelini kendisinin çizdiği bir şapka üretti. Algan, ‘Bu örtünme şekli, insanda hemen İslami bir örtünme olduğu yönünde bir görüş oluşmasını engelliyordu' derken, başörtüsünü tamamen çıkartma düşüncesine nasıl geldiğini ise şöyle anlattı:

‘Örtünme şeklimi değiştirmekteki amacım, bir gün örtünmeyi tamamen bırakma hedefi taşımıyordu. Bu yılın başında 2 ay boyunca kapalı mekanlarda tamamen başımı açmayı denedim. Neler olacağını gözlemeye başladım. En nihayetinde günah işliyordum. Ve erkek bakışlarına karşı da korumasızdım. Çok heyecan verici bir durumdu. Kendimi iyi hissettim ve erkekler de bakmıyordu.'

ÇEVREM OLUMSUZ KARŞILADI

Algan, başını açmasından sonra çevresindeki yakınlarından çok olumsuz tepkiler adığını belirtti. Algan, insana bakış açısında bir takım değişikliklerin olduğunu söyledi ve ‘Ben hálá inançlı ve Allah'a bağlı bir insanım ama artık kendimi Müslüman olarak değil, ‘insan' olarak tanımlıyorum ve bu nedenle de karşımdakileri ‘Müslüman olmayan' olarak değil, ‘insan' olarak algılıyorum' dedi.

Babam saygı gösterirdi

EMEL Abidin Algan, Milli Görüş'ü kuran cerrah babası Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in, hassas bir yapıya sahip olduğunu kaydetti. ‘Babam kızlarının hür ve eğitimli olmasını isterdi. Aldığım kararı kesinlikle saygıyla karşılardı. Hiçbir zaman Milli Görüşçü olmadım' dedi.

HÜRRİYET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.06.2026
01:39
Sırım Çayı`nda facia! İki kişiden biri suda kayboldu!
Sırım Çayı'nda facia! İki kişiden biri suda kayboldu!
Bingöl'ün Genç ilçesi ile Diyarbakır'ın Lice ilçesi arasında bulunan Sırım çay hattında yaşanan olayda, akıntıya kapılan iki kişiden biri kurtarıldı, kaybolan bir kişi için AFAD ve jandarma ekiplerinin arama kurtarma çalışmaları sürüyor.
15.06.2026
01:38
12Bingölspor`da Kongre Krizi! Gözler 21 Haziran`a Çevrildi
12Bingölspor'da Kongre Krizi! Gözler 21 Haziran'a Çevrildi
30 yıl sonra 2. Lig'e yükselerek tarihi bir başarıya imza atan 12Bingölspor'da, olağanüstü kongrenin ertelenmesiyle birlikte belirsizlik derinleşti. Aday çıkmaması ve yeterli çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle ertelenen kongre, kulübün geleceğini kritik bir haftaya taşıdı.
15.06.2026
01:36
Genç Muratspor BAL Biletini Kaptı
Genç Muratspor BAL Biletini Kaptı
BAL Play-Out maçında Solhan Futbol Kulübü'nü 3-1 mağlup eden Genç Muratspor, Bölgesel Amatör Lig'de yoluna devam etti. İlk yarıyı geride kapatan sarı-kırmızılı ekip, ikinci yarıdaki etkili oyunuyla geri dönüşe imza attı.
15.06.2026
01:33
Bingöl`de Jandarma Günü Coşkusu
Bingöl'de Jandarma Günü Coşkusu
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nda düzenlenen programla Jandarma Teşkilatı'nın 187. kuruluş yıl dönümü kutlandı. Kutlama programında rehine kurtarma, komando ve köpek timi gösterileri beğeni topladı. Vali Cahit Çelik, jandarmanın milletin huzurunun teminatı olduğunu söyledi.
15.06.2026
01:32
Bingöl`de pedallar sağlık için döndü
Bingöl'de pedallar sağlık için döndü
Yeşilay'ın geleneksel bisiklet turunda Bingöllüler, bağımlılıkla mücadele ve sağlıklı yaşam için şehir merkezinde pedal çevirdi. Vali Cahit Çelik'in de katıldığı etkinlik yoğun ilgi gördü.
12.06.2026
23:10
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK Kararnamesi Yayımlandı! Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı değişti
HSK'nın 2026 yılı Ana Kararnamesi ile Bingöl Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Sert, Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı görevine atanırken; Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığına Boyabat Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın getirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın