KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Temmuz 2026 Perşembe
°C

Siyasallaştı diye, örtüsünü çıkardı

İşte Hürriyet'ten çok tartışılıcak bir haber daha: Almanya'da Milli Görüş'ün kurucusu Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, ‘Konu politikleştirildi, inanç anlayışıma uymuyordu' diyerek, türbanını çıkardı.

Siyasallaştı diye, örtüsünü çıkardı
12 KASIM 2005 CUMARTESİ 12:20
0
3439
0
AA aa
Almanya'da Milli Görüş'ün kurucusu Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, ‘Konu politik yönden ön plana çıkarıldı, inanç anlayışıma uymuyordu' diyerek, türbanını çıkardı. Algan, ‘Hálá inançlı bir insanım ama artık kendimi ‘Müslüman' olarak değil, ‘insan' olarak tanımlıyorum' dedi.

MİLLİ Görüş'ün kurucusu ve fikir babası olarak bilinen ve Milli Görüş düşüncesinin politik alandaki savunucusu Necmettin Erbakan'ın her Berlin gezisinde mezarını ziyaret ettiği Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, 30 yıl sonra türbanını çıkartarak başını açtı. Algan, ‘Katıldığım türban tartışmalarında, konunun daha çok politik yönleriyle ön plana çıkartıldığını gördüm. Bu da benim inanç anlayışıma ve sosyal sorumluluğuma uymuyordu' dedi.

ÖRTÜNMEYE İHTİYACIM YOK

Berlin'de İslami kadın derneği Cemiyet-i Nisa'nın 10 yıl başkanlığını yapan ve kadın hakları hareketinin öncüsü olarak tanınan Algan, şöyle konuştu

30 yıl aradan sonra İslami başörtünmeye ihtiyacım olmadığını idrak ettim. İslami Kadın Derneği başkanı olarak katıldığım türban tartışmaları sırasında, anlayış yerine politik nedenlerin daha çok ön planda olduğunu gün geçtikçe fark etmeye başladım. Bu ise benim inanç konusundaki anlayışım ve sosyal sorumluluğumla uyuşmuyordu. Bu, bana anlatılan herşeyi sorgulamama ve kendi tecrübelerimi gözeterek, bana anlatılanların, benimle örtüşüp örtüşmediğini sorgulamama yol açacak değişikliklere neden oldu. Ben bu duruşu kendi sorumluluğunu üstlenmek olarak tanımlıyorum.'

Yaklaşık 1.5 yıl öncesinden türban takmayı bırakan Algan, bunun yerine saçlarını ve boynunu örtmek için, modelini kendisinin çizdiği bir şapka üretti. Algan, ‘Bu örtünme şekli, insanda hemen İslami bir örtünme olduğu yönünde bir görüş oluşmasını engelliyordu' derken, başörtüsünü tamamen çıkartma düşüncesine nasıl geldiğini ise şöyle anlattı:

‘Örtünme şeklimi değiştirmekteki amacım, bir gün örtünmeyi tamamen bırakma hedefi taşımıyordu. Bu yılın başında 2 ay boyunca kapalı mekanlarda tamamen başımı açmayı denedim. Neler olacağını gözlemeye başladım. En nihayetinde günah işliyordum. Ve erkek bakışlarına karşı da korumasızdım. Çok heyecan verici bir durumdu. Kendimi iyi hissettim ve erkekler de bakmıyordu.'

ÇEVREM OLUMSUZ KARŞILADI

Algan, başını açmasından sonra çevresindeki yakınlarından çok olumsuz tepkiler adığını belirtti. Algan, insana bakış açısında bir takım değişikliklerin olduğunu söyledi ve ‘Ben hálá inançlı ve Allah'a bağlı bir insanım ama artık kendimi Müslüman olarak değil, ‘insan' olarak tanımlıyorum ve bu nedenle de karşımdakileri ‘Müslüman olmayan' olarak değil, ‘insan' olarak algılıyorum' dedi.

Babam saygı gösterirdi

EMEL Abidin Algan, Milli Görüş'ü kuran cerrah babası Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in, hassas bir yapıya sahip olduğunu kaydetti. ‘Babam kızlarının hür ve eğitimli olmasını isterdi. Aldığım kararı kesinlikle saygıyla karşılardı. Hiçbir zaman Milli Görüşçü olmadım' dedi.

HÜRRİYET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.07.2026
17:31
Üçgül balı Bingöl`de hasat edildi
Üçgül balı Bingöl'de hasat edildi
Yağışlı havalar nedeniyle bu yıl bollaşan üçgül çiçeği balının hasadının gerçekleştirildiğini belirterek, tüketicilere üçgül balını gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri tavsiyesinde bulunan Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı, kaliteli üçgül balının değerinin altında tüccarlara kaptırılmaması çağrısında bulundu.
16.07.2026
16:41
Baraç;
Baraç; '21. yüzyılda bu yollar bu hâlde bırakılamaz'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Solhan'a bağlı Elmalı–Mutluca grup yolu ile bağlantılı mezra yollarının durumuna tepki göstererek, bölge halkının özellikle yağışlı ve kış aylarında ulaşımda ciddi mağduriyet yaşadığını söyledi.
16.07.2026
15:54
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Yurtdışına gitmek amacıyla evinden ayrıldıktan sonra Yunanistan'da görüldüğü belirtilen Bingöllü Taner Balat'tan yaklaşık 9 aydır haber alınamıyor. Ailesi oğullarından gelecek bir haberi beklerken, Bingöl Barosu da Taner Balat'ın akıbetinin araştırılması ve diplomatik süreçlerin etkin şekilde yürütülmesi için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurdu.
16.07.2026
15:12
Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü oldu
Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü oldu
Millî Eğitim Bakanlığı atama kararnamesiyle 12 ilin milli eğitim müdürü değişti. Kararnameyle Bingöl İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü olarak atandı.
16.07.2026
15:08
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alacak
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlık bünyesinde 1.874 personel alımı için sürecin başlatılacağını açıkladı. Başvuru takvimi ve alım yapılacak kadrolara ilişkin detaylar resmi ilanla duyurulacak.
16.07.2026
14:32
Bingöl`de topluma dönüşe gönüllü destek
Bingöl'de topluma dönüşe gönüllü destek
Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından yürütülen gönüllülük çalışmaları kapsamında farklı meslek gruplarından gönüllüler, bilgi ve tecrübelerini yükümlülerle paylaşarak rehabilitasyon süreçlerine katkı sunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın