KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Eylül 2026 Cuma
°C

Siyasallaştı diye, örtüsünü çıkardı

İşte Hürriyet'ten çok tartışılıcak bir haber daha: Almanya'da Milli Görüş'ün kurucusu Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, ‘Konu politikleştirildi, inanç anlayışıma uymuyordu' diyerek, türbanını çıkardı.

Siyasallaştı diye, örtüsünü çıkardı
12 KASIM 2005 CUMARTESİ 12:20
0
3581
0
AA aa
Almanya'da Milli Görüş'ün kurucusu Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, ‘Konu politik yönden ön plana çıkarıldı, inanç anlayışıma uymuyordu' diyerek, türbanını çıkardı. Algan, ‘Hálá inançlı bir insanım ama artık kendimi ‘Müslüman' olarak değil, ‘insan' olarak tanımlıyorum' dedi.

MİLLİ Görüş'ün kurucusu ve fikir babası olarak bilinen ve Milli Görüş düşüncesinin politik alandaki savunucusu Necmettin Erbakan'ın her Berlin gezisinde mezarını ziyaret ettiği Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in kızı Emel Abidin Algan, 30 yıl sonra türbanını çıkartarak başını açtı. Algan, ‘Katıldığım türban tartışmalarında, konunun daha çok politik yönleriyle ön plana çıkartıldığını gördüm. Bu da benim inanç anlayışıma ve sosyal sorumluluğuma uymuyordu' dedi.

ÖRTÜNMEYE İHTİYACIM YOK

Berlin'de İslami kadın derneği Cemiyet-i Nisa'nın 10 yıl başkanlığını yapan ve kadın hakları hareketinin öncüsü olarak tanınan Algan, şöyle konuştu

30 yıl aradan sonra İslami başörtünmeye ihtiyacım olmadığını idrak ettim. İslami Kadın Derneği başkanı olarak katıldığım türban tartışmaları sırasında, anlayış yerine politik nedenlerin daha çok ön planda olduğunu gün geçtikçe fark etmeye başladım. Bu ise benim inanç konusundaki anlayışım ve sosyal sorumluluğumla uyuşmuyordu. Bu, bana anlatılan herşeyi sorgulamama ve kendi tecrübelerimi gözeterek, bana anlatılanların, benimle örtüşüp örtüşmediğini sorgulamama yol açacak değişikliklere neden oldu. Ben bu duruşu kendi sorumluluğunu üstlenmek olarak tanımlıyorum.'

Yaklaşık 1.5 yıl öncesinden türban takmayı bırakan Algan, bunun yerine saçlarını ve boynunu örtmek için, modelini kendisinin çizdiği bir şapka üretti. Algan, ‘Bu örtünme şekli, insanda hemen İslami bir örtünme olduğu yönünde bir görüş oluşmasını engelliyordu' derken, başörtüsünü tamamen çıkartma düşüncesine nasıl geldiğini ise şöyle anlattı:

‘Örtünme şeklimi değiştirmekteki amacım, bir gün örtünmeyi tamamen bırakma hedefi taşımıyordu. Bu yılın başında 2 ay boyunca kapalı mekanlarda tamamen başımı açmayı denedim. Neler olacağını gözlemeye başladım. En nihayetinde günah işliyordum. Ve erkek bakışlarına karşı da korumasızdım. Çok heyecan verici bir durumdu. Kendimi iyi hissettim ve erkekler de bakmıyordu.'

ÇEVREM OLUMSUZ KARŞILADI

Algan, başını açmasından sonra çevresindeki yakınlarından çok olumsuz tepkiler adığını belirtti. Algan, insana bakış açısında bir takım değişikliklerin olduğunu söyledi ve ‘Ben hálá inançlı ve Allah'a bağlı bir insanım ama artık kendimi Müslüman olarak değil, ‘insan' olarak tanımlıyorum ve bu nedenle de karşımdakileri ‘Müslüman olmayan' olarak değil, ‘insan' olarak algılıyorum' dedi.

Babam saygı gösterirdi

EMEL Abidin Algan, Milli Görüş'ü kuran cerrah babası Dr. Yusuf Zeynel Abidin'in, hassas bir yapıya sahip olduğunu kaydetti. ‘Babam kızlarının hür ve eğitimli olmasını isterdi. Aldığım kararı kesinlikle saygıyla karşılardı. Hiçbir zaman Milli Görüşçü olmadım' dedi.

HÜRRİYET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.09.2026
02:34
Bingöl Üniversitesi`nden Balkanlar`a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi'nden Balkanlar'a akademik açılım
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen EAIE 2026 kapsamında farklı ülkelerden üniversite temsilcileriyle bir araya gelerek uluslararası akademik iş birlikleri ve öğrenci hareketliliği üzerine temaslarda bulundu. Görüşmelerin yanı sıra Bingöl Üniversitesi ile Arnavutluk'taki University of New York Tirana arasında ikili iş birliği anlaşması imzalandı.
11.09.2026
02:32
Bingöl`de bağımlılıkla mücadelede yeni adım
Bingöl'de bağımlılıkla mücadelede yeni adım
Bingöl Valisi Cahit Çelik, Yeşilay Danışmanlık Merkezi'ni (YEDAM) ziyaret ederek bağımlılıkla mücadele çalışmaları hakkında bilgi aldı. Ziyarette, il genelindeki kamu kurumlarında bağımlılıktan korunmaya yönelik eğitim ve farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılması konusunda görüş birliğine varıldı.
11.09.2026
02:31
Güvenlik Korucusu Yüksel Demir Son Yolculuğuna Uğurlandı
Güvenlik Korucusu Yüksel Demir Son Yolculuğuna Uğurlandı
Kuzey Irak'ta görevi başında kalp krizi geçiren Bingöllü Güvenlik Korucusu Yüksel Demir, hayatını kaybetti. Şehit Demir'in naaşı Bingöl'ün Solhan İlçesi'nde düzenlenen törenin ardından dualarla toprağa verildi.
11.09.2026
02:30
Yer Yalova, rakip MKE Ankaragücü
Yer Yalova, rakip MKE Ankaragücü
2. Lig Kırmızı Grup'ta sezonun ikinci haftasında MKE Ankaragücü'nü konuk edecek 12 Bingölspor, kendi sahasında oynama avantajından yine yararlanamayacak. Şehir Stadyumu'nun yıkılmasıyla sahasız kalan yeşil-beyazlı ekip, kritik mücadelede Yalova Atatürk Stadyumu'nun yolunu tutacak.
11.09.2026
02:28
Bingöl`de yüzlerce öğrenciye umut olacak destek: Kırtasiye paketleri hazır
Bingöl'de yüzlerce öğrenciye umut olacak destek: Kırtasiye paketleri hazır
Umut Kervanı, 2026-2027 eğitim-öğretim yılı öncesinde ihtiyaç sahibi öğrenciler için okul çantasından deftere, boyadan beslenme çantasına kadar temel eğitim malzemelerinden oluşan yardım paketleri hazırladı. Dernek Başkanı Mehmet Refik Gönül, hayırseverlere destek çağrısında bulunarak bir kırtasiye paketinin bedelinin 1.000 TL olduğunu açıkladı.
11.09.2026
02:23
Bingöl`de servis esnafından kritik karar:
Bingöl'de servis esnafından kritik karar: 'Bu yıl çalışmayacağız'
S plakalı servis taşımacıları, güzergâh ücretlerinden taşıma ihalelerine, S plaka uygulamasından okul giriş-çıkış saatlerine kadar birçok konuda yaşadıkları sorunların çözülemediğini belirterek öğrenci ve personel taşımacılığını bu yıl yapmama kararı aldıklarını açıkladı. Esnaf, 'Ayrıcalık değil, kuralların herkes için eşit uygulanmasını istiyoruz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın