KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Şiddetli baş ağrısı ani ölüm riski

Bayılma ile kendini gösterebilen şuurda dalgalanma ile ortaya çıkan ağrı, ani ölüme yol açabiliyor.

Şiddetli baş ağrısı ani ölüm riski
21 EYLÜL 2011 ÇARŞAMBA 23:59
0
1516
0
AA aa

Şiddeti giderek artan, daha önce hissedilen ağrıya benzemeyen, ilaçla geçmeyen ve şiddetli kusma, çift görme ya da görme alanının daralması gibi görmede bozulma ve bayılma ile kendini gösterebilen şuurda dalgalanma ile ortaya çıkan ağrı, ani ölüme yol açabiliyor.

İnsanı rahatsız eden her duyumsamanın ''ağrı'' olarak tanımlanabileceğini söyleyen uzmanlar, ağrının, insanı birçok hastalık açısından da tehlikeden koruyan ''kırmızı alarm'' durumu olarak algılanabileceğini belirterek, ''Çünkü, bir yerde bir ağrınız varsa bir sıkıntı var demektir. Ağrı, oluşabilecek sorunlar için önceden haber vericidir'' dedi.

Ağrının önemli bir bulgu olduğunu dile getiren uzmanlar, ağrıların kısa, uzun, kronik ya da belli bir sebebe bağlı ağrılar şeklinde olabileceğini ifade etti.

Baş ağrısının bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve 12-13 yaşından itibaren sinüs gelişimi tamamlanmış her erişkinin hayatının bir döneminde rahatsız edici baş ağrısından şikayet ettiğini ifade eden uzmanlar, ''Kadınlarda biraz daha yüksek olmak kaydıyla her iki erişkinin yüzde 85'inde baş ağrısı görülmüştür'' dedi.

Baş ağrısının bir kısmının çok rahatsız edici olmazken, bir kısmının ilaç kullanımı, ciddi tedavi protokolü veya ameliyat gerektirebileceğini bildiren uzmanlar, baş ağrısının yaklaşık 80 sebebinin bulunduğunu anlattı.

Nedeninin henüz yüzde 100 tespit edilemeyen migrenin de önemli ağrılardan biri olduğunu dile getiren uzmanlar, müzmin kronik ağrıların da önemsenen ağrılar içinde yer aldığını kaydetti.

BEYİN KANAMASI GEÇİRENLERİN YÜZDE 50'Sİ HASTANEYE YETİŞEMİYOR

Günlük hayatta gerginlik ve stresin ciddi bir baş ağrısı nedeni olduğunu ifade eden uzmanlar, ''Gün içinde kaslar gerilip gevşiyor ve zamanla yoruluyor. Buna 'gerginlik ağrısı' diyoruz ve yoğun çalışan kişiler arasında sıkça karşılaşıyoruz'' dedi.

Yüksek tansiyon gibi kronik hastalıklara bağlı baş ağrısının da söz konusu olabildiğini kaydeden uzmanlar, beyin içi tümörlerin, beyin içi damar bozukluklarının, beyin içi baloncuklaşmaların ve yumaklaşmaların, beyin içi sıvı tankların genişlemesinin de ciddi baş ağrısına yol açtığını ve hastalık habercisi olduğunu söyledi.

Çarpmaya bağlı travma kaynaklı baş ağrısının dışında menenjit gibi enfeksiyon hastalığının orta aşamalarında baş ağrısı ile karşılaşıldığını anlatan uzmanlar, sinüslerdeki bozukluklar, KBB ile ilgili sorunlar, diş ve göz ile ilgili unsurların da baş ağrısı yapabildiğini belirtti.

Tüm bunların genel baş ağrısı nedenleri olduğunu dile getiren uzmanlar, şiddeti giderek artan, daha önce hissedilen ağrıya benzemeyen, ilaçla geçmeyen ve şiddetli kusma, çift görme ya da görme alanının daralması gibi görmede bozulma ve bayılma ile kendini gösterebilen şuurda dalgalanma ile ortaya çıkan ağrının çok ciddiye alınması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlar, tüm bunların yanı sıra hafıza kaybının da yaşanabildiği baş ağrılarının, beyin ve beyin damarlarındaki sorundan kaynaklanabildiğine dikkati çekerek, şöyle dedi:

''Bu gibi durumlarda damar baloncuklaşması, damar yumağı, hızlı gelişen bir tümör varlığı sorumlu olabilir. Bu nedenle hemen hekime başvurulmalıdır. Damar balonuna bağlı bir baş ağrısı söz konusu ise ani ölüm görülebilir. Bu hastaların, yüzde 50'si hastaneye yetişemeden beyin kanamasından yaşamını yitirmektedir.''

Bu tip sağlık sorunlarında ortaya çıkan baş ağrısının şiddetli ve genellikle beynin ön iç kısmında hissedildiğine dikkati çeken uzmanlar, şuur kaybının da çok önemli bir bulgu olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, şiddetli ağrı durumunda sıcak duş alınmaması, hemen tansiyonun ölçülerek vakit kaybetmeden hastaneye gidilmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Baş ağrısı şikayetinde öncelikle acile yapılacak başvurunun ardından ertesi gün beyin cerrahisi, nöroloji bölümüne muayene olunması gerektiğini kaydetti.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın