KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
18 Nisan 2024 PerÅŸembe
15 °C Çoğunlukla açık

SGK'dan paranızı almayı unutmayın

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), evlenen yetime, cenazesi olana, hastalık nedeniyle istirahat edene veya tedavi için oradan oraya koşuşturana farklı isimler altında ödeme yapıyor.

SGK`dan paranızı almayı unutmayın
10 MART 2018 CUMARTESÄ° 07:37
0
2207
0
AA aa

Halk arasında çeyiz parası olarak bilinen evlenme yardımının düÄŸün telaşıyla unutulan en önemli ödemelerden. SSK, BaÄŸkur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan vatandaÅŸların vefatı halinde bekar kız çocukları yetim aylığı alıyor. Kız çocukları evlenince de 24 maaÅŸ kadar çeyiz parası alıyor. Yetim maaşı 1000 liraysa, 24 bin lira ödeniyor. Bunun için evlenirken SGK'ya dilekçe vermek yetiyor.

Ä°Åž GÖREMEZLÄ°K HAKKI

Raporlu iÅŸçilerin istirahatte oldukları her gün için 40 lira iÅŸ göremezlik ödeneÄŸi alma hakkı bulunuyor. Ama hastalık nedeniyle SGK'ya kimse baÅŸvuru yapıp da bu paraları almıyor. Çünkü çoÄŸu kiÅŸi bu ödemeden habersiz.

CENAZE PARASINI ALMAZSAN BELEDÄ°YE ALIR!

Kendisi için en az 360 gün malullük, yaÅŸlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiÅŸ ölen sigortalının hak sahiplerine (eÅŸ, anne-baba veya çocuklarına) cenaze ödeneÄŸi veriliyor. Bu para 2018 itibarıyla 595 lira. Unutulan ödenek 5 yıl içinde baÅŸvuru yapılırsa alınabiliyor. SGK bu ödemeyi 3 yıldır yapıyor. Ölen sigortalının yakınları bu hakkın farkında olmadığından çoÄŸu zaman baÅŸka gerçek ve tüzel kiÅŸiler ya da belediyeler alıyor.

HASTAYA YOLLUK

En çok unutulan ödemeler arasında ‘yol parası' geliyor. EÄŸer bulunduÄŸunuz ilde, örneÄŸin; Ä°stanbul'daysanız tedavi için Almanya'ya gitmeniz gerekiyorsa ve sevkiniz gerçekleÅŸtiyse uçak masrafına kadar SGK ödemek zorunda. Gidilen ÅŸehir, ülke ve hastaneye göre yolluk ödeneÄŸi deÄŸiÅŸiyor. Ancak hastalık telaşıyla bu paralar unutulup gidiyor.

ANNE YA DA BABAYA 149 LÄ°RA

SGK, anneye, anne sigortalı deÄŸilse babaya her doÄŸumda 149 lira ödüyor. bunun için sgk il müdürlüÄŸü veya sosyal güvenlik merkezine 5 yıl içinde baÅŸvuru yapılabilir.

112 GÜNLÜK Ä°ZÄ°N PARASI

DoÄŸum öncesi ve sonrası toplam 112 gün izin kullanan sigortalı anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para 5050 lira. Bu tutar maaÅŸa göre 37 bin liraya kadar çıkar. ÇoÄŸu annenin farkına dahi varmadığı bu ödemenin yatıp yatmadığı turkiye.gov.tr'den kontrol edilebilir.

EMEKLÄ° OLAMIYORSAN

Bazı sigortalılar emeklilik için gerekli primi tamamlayamıyor. Bu kiÅŸiler o ana kadar ödedikleri primleri SGK'dan toplu olarak geri isteyebiliyor. Bunun için SGK'ya dilekçeyle baÅŸvurmak gerekiyor. Bu kiÅŸilerin yaÅŸ ÅŸartını tamamlamış ancak primini tamamlayamamış olması ÅŸart.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
17.04.2024
16:26
Hastaneden randevu alıp gitmeyenlere yeni tedbirler geliyor
Hastaneden randevu alıp gitmeyenlere yeni tedbirler geliyor
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastane randevu sorununu çözmek için alınacak olan yeni tedbirler alınacağını açıkladı. Bakan Koca, 'Randevu alıp onay verdiği halde gelmeyenler için aynı branşta hiçbir hekime ve sağlık tesisine müracaat edilemeyecek. Aynı klinikten mükerrer randevu alınamayacak. Yakında devreye girecek yöntemle iki randevusunu aldığı halde ikinci kez randevusuna gelmeyenlerin randevu almasını 15 günlük zaman dilimi için bütün branşlara randevuya kapalı hale getireceğiz. Uygulama ilerledikçe ilave tedbirler almaya da devam edeceğiz' dedi.
17.04.2024
14:29
Bingöl`de çekilen video izlenme rekorları kırdı
Bingöl'de çekilen video izlenme rekorları kırdı
Motoruyla il il gezerek Türkiye'nin doğal güzelliklerini sosyal medya hesaplarından paylaşan Saliha Özkan'ın Bingöl'den çekip paylaştığı video, sosyal medyada milyonlarca izlenmeye ulaştı. Sempatik tavırları ile büyük beğeni toplayan Bingöllü Ali Tuçdan, 'Video sayesinde meşhur olduk' dedi.
16.04.2024
14:49
Hedef, Bingöl`ü sosyal hizmet şehri yapmak
Hedef, Bingöl'ü sosyal hizmet şehri yapmak
Birçok birimi farklı noktalarda hizmet veren ve müdürlük binası bulunmayan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, yatırım programına alınan projelerinde bu yıl kazma vurmayı hedefliyor. Proje kapsamında müdürlük binası, gündüz bakım evi, kadın konuk evi ve sosyal hizmet merkezi ile konferans salonu inşa edilecek.
16.04.2024
14:46
Bingöl`de bir günde 219 hasta randevusuna gitmedi
Bingöl'de bir günde 219 hasta randevusuna gitmedi
Bingöl Devlet Hastanesi, 15 Nisan'da MRHS üzerinden randevu alan 219 hastanın randevularına gelmediğini bildirdi. Randevulara gelmeyen hastaların, iptal başvurusunda bulunmaması nedeniyle mağduriyet yaşandığı aktarıldı.
16.04.2024
13:11
Bingöl`de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de aranan 19 kişi tutuklandı
Bingöl'de 1-14 Nisan tarihleri arasında aranan şahısların yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 19 kişi yakalanarak tutuklandı.
16.04.2024
13:10
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek ile ilgili karar resmî gazetede yayımlandı
Hesarek Kayak Merkezi, Cumhurbaşkanı kararı ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi (KTKGB) ilan edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın