KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
15 Mayıs 2026 Cuma
°C

Sgk'dan bilgilendirme toplantısı

Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından 'Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları' konulu panel düzenlendi.

Sgk`dan bilgilendirme toplantısı
23 OCAK 2013 ÇARŞAMBA 09:13
0
1701
0
AA aa

Dün saat 14.00'de Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa Bingöl Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkan Vekili Ahmet Gündoğdu, Vali Yardımcısı Mutlu Akyol, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ali Bayram, Bingöl Ticaret Sanayi Odası Başkanı Kemal Bozan, Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yılmaz Çapak, kurum amirleri ve mali müşavirler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda katılımcılara SGK'nın tanıtım videosu izletildi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Bingöl Sosyal Güvenlik İl Müdürü Muzaffer Çakar, SGK kanunundan önce hizmet akdiyle çalışanların haklarının 5 ayrı yasa ile düzenlendiği ve bu yapının hak ve yükümlülükler arasındaki norm ve standartları bozduğunu söyledi.

Konferansın 1. Oturumunda “Sosyal Güvenlik Reformu” hakkında sunum yapan Sosyal Güvenlik İl Müdürü Muzaffer Çakar, 2000 yılından önce emeklilikte yaş sınırı yok ve prim ödeme gün sayısına göre emekli olma imkânı var iken 4447 sayılı kanunla yaş sınırı kademeli olarak 58-60 yaşa yükseltildiğini söyledi.

Çakar: “Bu gün kadınlarda 48, erkeklerde ise 49 yaşında emekli olmak mümkündür. Reformla birlikte ise 2036 yılından itibaren kademeli olarak emeklilik yaşı 65 yaşına yükseltilmiştir” dedi.

Reform sürecinde gerçekleştirilen önemli çalışmaları sıralayan Çakar: “Bürokrasinin azaltılması ve e-devlet uygulamalarında önemli adımlar atıldı. Sağlık karneleri kaldırıldı. T.C. kimlik no ile gelir ve aylık alma imkânı getirildi. Bağımsız çalışanlarla ilgili on-line tescil işlemi hayata geçti. Yaşlı, kimsesiz ve güçsüz vatandaşlarımızın maaş kuyruklarına son verildi. 3 ayrı kuruma verilen işe giriş ve işten çıkış belgeleri tekleştirildi. SGK uygulamalarının önemli kısmı e-devlet uygulamalarının içine alındı. Önemli teknolojik yatırımlar yapıldı. Merkez ve taşra bilgi işlem altyapısı güçlendirildi. Kurumumuzun internet sayfası güçlendirildi ve kurum içi iletişim için intranet sistemi hayata geçirildi. Mali Otomasyon Sistemi İşletim Projesi (Mosip) uygulaması başlatıldı” şeklinde konuştu.

Konferansın ikinci oturumunda ise SGK Müdür Yardımcısı Ayhan Palaoğlu “Teşvik uygulamaları” konusunda bilgilendirme yaptı.

5 PUANLIK PRİM TEŞVİKİ

Palaoğlu, 2008 yılından beri uygulanan 5 puanlık prim indiriminin prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla işveren hissesine isabet eden toplam tutar üzerinden uygulanacağını söyledi.

GENÇ VE KADIN İSTİHDAMI TEŞVİKİ

Finansmanın işsizlik sigortası fonu olduğunu belirten Palaoğlu, teşvik miktarını şu şekilde açıkladı: “İşveren hissesi sigorta prim oranının, 5 yıl boyunca ilk yıl yüzde 100'ü, ikinci yıl yüzde 80'i, üçüncü yıl yüzde 60'ı, dördüncü yıl yüzde 40'ı, beşinci yıl yüzde 20'sinin karşılanması sağlanmıştır.”

ENGELLİ İSTİHDAMI TEŞVİKİ

Finansmanın hazine tarafından karşılandığını belirten Palaoğlu, teşvikin 2008 yılından beri uygulandığını belirterek, teşvik miktarını şu şekilde açıkladı:

“Kota kapsamında (yüzde 3) çalıştırılan özürlülerin sigorta primine ait işveren hissesinin tamamı, kota kapsamı dışında çalıştırılan özürlülerin ise sigorta primine ait işveren hissesinin yarısının Hazinece karşılanması sağlanmıştır” şeklinde konuştu.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALMAKTA İKEN İSTİHDAM EDİLENLER

İşsizlik Sigorta Fonu tarafından finansman desteği verildiğini belirten Palaoğlu, “Prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan işçi ve işveren payı sigorta primleri ile kısa vadeli sigorta kolları priminin yüzde 1'i kalan işsizlik ödeneği süresince İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Prim desteği sağlanan bu süre hak edilen işsizlik ödeneği süresinden mahsup edilecektir.”

AR-GE TEŞVİKİ

Palaoğlu, Sigorta primine esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigorta primi işveren hissesinin yarısı 5 yıl süreyle Maliye Bakanlığı bütçesinden karşılanacağını söyledi.

MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TEŞVİKİ

Sigortalının, 01.03.2011 – 31.12.2015 tarihleri arasında işe alınmış olması gerektiğini belirten Palaoğlu, “Bu yıllarda fiilen çalışması, 18 yaşından büyük olması ve işe başladığı tarihten önceki 6 ay boyunca bir işverene tabi çalışıyor olmaması İşverenin, özel sektör işvereni olması, yasal ödeme süresi geçmiş borcu bulunmaması, aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde vermesi ve sigorta primlerini yasal süresi içinde ödemesi gerekiyor” dedi.

Palaoğlu: “18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan; ‘Mesleki yeterlik belgesine sahip olanlar için 48 ay, Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar veya Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için 36 ay, belirtilen nitelikler sahip olmayanlar için 24 ay' prim desteği verilecek. 29 yaşından büyük erkeklerden; ‘Mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretim kurumlarını ya da Türkiye İş Kurumunca düzenlenen işgücü yetiştirme kursunu bitiren ve belgede belirtilen meslek ya da alanlarda işe alınan ve/veya çalıştırılan için 24 ay, Türkiye İş Kurumuna kayıtlı, Kanunda sayılan belgelere sahip olmayanlar için 6 ay, 4/a bendi kapsamında çalışmakta iken, bu teşvikin yürürlüğe girdiği tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretim kurumlarını bitirenler için 12 ay' prim desteği verilecek” dedi.

Palaoğlu, bu kapsama girenlerin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde ilave olarak altı ay süre ekleneceğini sözlerine ekledi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi`nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti`den
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl`de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
14.05.2026
13:24
Valilik emri yayımlandı! Bingöl`de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Valilik emri yayımlandı! Bingöl'de Kaçak Yapılara Sıkı Denetim!
Bingöl Valiliği, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmaların önlenmesine yönelik kapsamlı bir genel emir yayımladı. Bingöl Valisi Cahit Çelik imzasıyla yayımlanan '2026/1 Sayılı Genel Emir' kapsamında, özellikle köyler, yaylalar, meralar ve belediye sınırları dışındaki alanlarda kaçak yapılaşmaya karşı sıkı tedbirler alınacağı bildirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın