KÄ°M KÄ°MDÄ°R FÄ°RMA REHBERÄ° Hemen Ãœye Ol Ãœye GirÅŸi
Uye GiriÅŸi
GiriÅŸ
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Ãœye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Ekim 2024 Salı
°C

Savunma sanayiine ilişkin düzenleme Meclis'te

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Güler, 'Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na katılma payı alınmasına ilişkin düzenleme yapıyoruz' dedi.

Savunma sanayiine ilişkin düzenleme Meclis`te
11 EKÄ°M 2024 CUMA 18:28
29
1449
11
AA aa

Savunma sanayiine iliÅŸkin AK Parti milletvekilleri harekete geçti ve bazı deÄŸiÅŸiklikler için kanun teklifi hazırlandı. Savunma Sanayii ile Ä°lgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) BaÅŸkanlığına sunuldu.

AK Parti Grup BaÅŸkanı Güler, Mecliste AK Parti Grubu salonunda 12 maddeden oluÅŸan Savunma Sanayii ile Ä°lgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında bilgi verdi.

Yeni düzenleme ile modern bir savunma sanayiinin geliÅŸtirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonunun saÄŸlanması amacıyla oluÅŸturulan Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na ek kaynak aktarımının saÄŸlanacağını söyleyen Güler, “Fonun en önemli kaynağını genel bütçe vergi gelirlerinden düzenli olarak ayrılan paylar oluÅŸturmaktadır.

Halen Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na Gelir ve Kurumlar Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 6, Veraset ve Ä°ntikal Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 25, Motorlu Taşıtlar Vergisi tahsilat toplamı üzerinden yüzde 20 oranında pay ayrılmaktadır.

Bunun dışında fona bütçeden bu maksatla ayrılan ödenekler, Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden modern silah, araç ve gereçler için ayrılan ödeneklerden yapılan aktarmalardan oluÅŸan ve diÄŸer bazı gelir kalemleri de bulunmaktadır. Savunma sanayiine yaptığımız bu son derece önemli yatırımlarımıza ihtiyaç duyulan ilave kaynağın oluÅŸturulması amacıyla hazırladığımız Savunma Sanayii ile Ä°lgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni bugün Meclis BaÅŸkanlığına sunuyoruz.

ARAÇ SATIÅžI, SGK, TAPU VE KREDÄ° KARTLARINDAN EK ÜCRET ALINACAK

Teklifle fon kaynaklarını artırmak amacıyla vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan Damga Vergisi tutarı kadar, yıllık Gelir Vergisi beyannamelerinden ise Damga Vergisi tutarının yarısı kadar, gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 lira, tapuda yapılan diÄŸer iÅŸlemlerden 375 lira, noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3 bin TL, ikinci araç alım satımında bin 500 lira, diÄŸer iÅŸlemlerden 75 lira, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na katılma payı alınmasına iliÅŸkin düzenleme yapıyoruz.

MOTORLU TAÅžITLAR VERGÄ°SÄ°'NDE DÜZENLEME

Yine tahsilatından fona pay verdiÄŸimiz Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de bir düzenleme yapıyoruz. Halen vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 cm'ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletleri de Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin kapsamına alıyoruz. Bunları da tarifenin en düÅŸük tutarı ile vergilendiriyoruz. Özel Tüketim Vergisi'nde de dronları ve ÖTV matrahı 5 bin TL üzerinde olan kol saatlerini verginin kapsamına alıyoruz” dedi.

Güler, yatırımların teÅŸvik edilmesi ve öngörülebilirliÄŸin artırılması amacıyla enflasyon düzeltmesinin yatırımlar üzerinde oluÅŸturduÄŸu vergisel etkinin yatırım dönemi süresince ertelenmesinin iÅŸletme döneminden itibaren kar zarar hesapları ile iliÅŸkilendirilmesini saÄŸlayacak bir deÄŸiÅŸiklik önerdiklerini de belirterek, Samsun'da bir Organize Sanayi Bölgesi kurulacağını da ifade etti.

"70-80 MÄ°LYAR LÄ°RALIK BÄ°R GELÄ°R ÖNGÖRÜYORUZ”

Güler, açıklamasından sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Güler, etki analizine yönelik soruya, "70-80 milyar liralık bir gelir öngörüyoruz” cevabını verdi.

ÖDEME ALAN KURUMLAR AY SONUNDA HESABA AKTARACAK

Teklifle söz konusu gelirlerin tahakkuk ve tahsiline iliÅŸkin hükümler, tahsilatı yapan kurumların sorumlulukları, tahsil edilen tutarların Fon'a aktarılma zamanlarına iliÅŸkin düzenlemeler de hüküm altına alınıyor.

Buna göre, beyannamelerden alınan katılma payı, beyannamelerden alınan damga vergisi ile birlikte tahakkuk ettirilecek ve tahsilatı takip eden ay sonuna kadar Fon hesabına aktarılacak.

1 OCAK 2025 TARÄ°HÄ°NDE YÜRÜRLÜÄžE GÄ°RECEK

Katılma payı ödemekle yükümlü olanlar tarafından ödenmesi gereken Fon'a ait meblaÄŸ hakkında Vergi Usul Kanunu ile Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.

Katılma payına iliÅŸkin hükümler, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüÄŸe girecek.

YENÄ°DEN DEÄžERLEME ORANIYLA HER YIL ARTACAK

Söz konusu tutarlar, her yıl bir önceki yıla iliÅŸkin olarak yeniden deÄŸerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanacak.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
DeÄŸiÅŸtir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112031)
13 Ekim 2024 Pazar 22:10
Babayı alırlar anca
Misafir KullanıcÄ (@Misafir_112030)
13 Ekim 2024 Pazar 21:22
Nasıl alacaklarını nasılda biliyorlar Ortadoğu karşıklığından bile istifade ediyorlar maaşımın yarısını alıyorlar yetmedi kredi kartı istiyor kolundaki saati istiyor arabana ortak tapuda pay istiyor baba evladına yapmaz ne güzel ya
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112022)
12 Ekim 2024 Cumartesi 23:11
Zalimler için yaşasın cehennem 🔥
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112015)
12 Ekim 2024 Cumartesi 13:02
Kredi kartı limitim 100 bin lira olsaydı 95 bine indirirdim. Özellikle son on yılda kamu kurumlarını çoğu torpilli olanlardan tıka basa doldurun ondan sonra saçma sapan vergiler alın yok ya
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112037)
14 Ekim 2024 Pazartesi 14:50
@Misafir Kullanıcı Notere gittiğin an kesecekler zaten aklınız yok yeminle yok limiti 95 yaparım yok bilmem ne, bi sene sonra 100 lira 5 kira olacak
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112014)
12 Ekim 2024 Cumartesi 12:04
Savunmaya gitsin sorun yok ancak tapuya gidince harç dışında alınan Tapu çalışanları vakfı gibi diğer devlet kurumlarında halen devam eden 'Vakıf yardım' şeklindeki kesintilerinde savunmaya aktarsinlar. Nitekim vermezsen işlemlerin uzar verirsen sorun yok durumu da ortadan kalkmış olur.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112013)
12 Ekim 2024 Cumartesi 09:51
Allah belalarini versin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112011)
11 Ekim 2024 Cuma 22:59
Aldığımız nefesede vergi koyun tam olsun.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112010)
11 Ekim 2024 Cuma 22:20
Oh oh ne güzel Bingolumuz bunun şerefine bi dahaki seçimde 85 oy rekoru ile bunu konvoylarla kutlar ins
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112003)
11 Ekim 2024 Cuma 19:33
Biraz da vergisi silinen şirketlerden alınsın. Aman ekonomik kriz aman enflasyon konuşulmasın.Hani uçuyorduk ne oldu ! Yakında bisikletlerden de vergi alınır.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_112000)
11 Ekim 2024 Cuma 19:21
para bitti beyler, pamuk eller cebe. maasallah ekonomi ucuyeah....
22.10.2024
00:46
Bingöl`de çiftçilere yüzde 50 hibeli süt sağım makinesi dağıtıldı
Bingöl'de çiftçilere yüzde 50 hibeli süt sağım makinesi dağıtıldı
Bingöl'de Süt Sığırcılığını Geliştirme Projesi kapsamında çiftçilere yüzde 50 hibeli süt sağım makinesi dağıtıldı.
22.10.2024
00:45
Bingöl`de jandarma ekipleri vatandaşları dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi
Bingöl'de jandarma ekipleri vatandaşları dolandırıcılık konusunda bilgilendirdi
Bingöl'de Jandarma Suç Araştırma Timi (JASAT) vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı uyardı.
22.10.2024
00:44
Bingöl Valisi Usta gazetecilerle buluştu
Bingöl Valisi Usta gazetecilerle buluştu
Bingöl Valisi Ahmet Hamdi Usta, '21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü' münasebetiyle Bingöl'de görev yapan yerel ve ulusal basın temsilcileri ile bir araya geldi.
21.10.2024
14:28
Meteorolojiden Bingöl için `fırtına` uyarısı
Meteorolojiden Bingöl için 'fırtına' uyarısı
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli ve Adıyaman için kuvvetli rüzgar uyarısı yaptı.
21.10.2024
14:13
Bingöl`de dev uyuşturucu operasyonu: 542 Kilo Esrar Ele Geçirildi
Bingöl'de dev uyuşturucu operasyonu: 542 Kilo Esrar Ele Geçirildi
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonlarda 2 ayrı araç içerisinde toplam 542 kilogram esrar maddesi ele geçirildi. Operasyonda 3 şahıs gözaltına alındı.
21.10.2024
00:22
Solhan`da PKK saldırısında şehit olan 19 vatandaş kabirleri başında anıldı
Solhan'da PKK saldırısında şehit olan 19 vatandaş kabirleri başında anıldı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1992 yılında terör örgütü PKK tarafından şehit edilen 19 vatandaş kabirleri başında dualarla anıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın