KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

Şaşar: hükümetim amacı başka!

Eğitim-Sen Bingöl Şubesi dün 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. Şube Başkanı Tuncay Şaşar, hükümetin sağlık alanında yapmak istediklerinin vatandaşın yararına değil, özel sektörün yararına olduğunu söyledi ve asıl amaçların ne olduğunu şöyle aktardı.

Şaşar: hükümetim amacı başka!
15 MART 2008 CUMARTESİ 10:26
0
1491
0
AA aa
Eğitim-Sen Bingöl Şube Yeni Başkanı Tuncay Şaşar, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı kapsamında yapılmak istenen değişikliklerle ilgili açıklamasında AKP Hükümeti'ne yüklendi ve değişikliklerin vatandaş yada çalışanlar yararına olmadığını vurguladı.
‘Uzun süredir eğitim, sağlık gibi temel kamu hizmetlerinin, devletin yapısal dönüşümü ve küçültülmesi sürecinde kamusal bir alan olmaktan çıkarılmak istenmesine hep birlikte tanık oluyoruz' diyen Şaşar: “Açıkça görülüyor ki hükümetin niyeti sağlık hizmetlerini tek elde toplamak değil, devleti sağlık hizmeti sunumundan büyük ölçüde çekmek ve bu topraklarda yaşayan insanların sağlık hakkını piyasaya, ilaç tekellerine, özel emeklilik ve sigorta şirketlerine, özel hastanelere teslim etmektir. Yeni reformla(?), bütün emeklilik sistemlerindeki haklar ve yükümlülüklerin eşitleneceği belirtilmektedir. Bu eşlemenin adil olabilmesi için en yüksek ortak paydada eşitlemenin sağlanması gerekir. Ancak bütçenin büyük bir bölümü faiz ve savaş harcamalarına ayrıldığı için eşitleme en düşük paydanın da altında gerçekleştirilmektedir.  SSK ve Bağ-Kur emeklileri çalışırken aldıkları maaşın % 65'ini, Emekli Sandığı'na bağlı emekliler ise % 75'ini almaktaydılar. Ancak yeni “Reform(?)” ile tüm emeklilere çalışırken aldıkları maaşın sadece % 50'sini ödemeyi öngören bir sosyal güvenlik sistemi oluşturulmuştur. Bu da emeklilik haklarımız konusunda kazanılmış haklarımızı nasıl kaybettiğimizi açıkça göstermektedir” dedi.
Herkes için ücretsiz sağlık söylemini sürekli tekrarlayan AKP Hükümeti'nin yeni reformla(?) şuana kadar ücretsiz olan sağlığı, tam tersine paralı hale getirdiğini kaydeden Şaşar, şöyle devam etti.
Sağlık hizmetlerinden katılım payı alınması ile ilgili olarak (Madde–93) “sağlık hizmetlerinde katılım payı alınacak olanlar şunlardır:
a) Ayaktan tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi.
b) Ayaktan tedavide sağlanan ilaçlar, ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri.
c) Ayaktan tedavide sağlanan diğer sağlık hizmetleri.
Katılım payı, birinci fıkranın (a) bendindeki sağlık hizmetleri için 2 Yeni Türk Lirası olarak uygulanır. Katılım payı, (b) ve (c) bentlerindeki sağlık hizmetleri için gereksiz kullanımı azaltma, sağlık hizmetlerinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması ve benzeri ölçütler dikkate alınarak (b) bendi için % 10 ilâ % 20, (c) bendi için % 3 ilâ % 6 oranları arasında olmak üzere Kurumca belirlenir. (a) bendindeki sağlık hizmetleri için belirlenen katılım payı tutarı, 4.1.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı kadar her yıl artırılır. İkinci fıkrada belirlenen katılım payı miktarı ve oranları, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sevk zincirine uyulmadan doğrudan diğer sağlık hizmet sunucularına müracaatları halinde % 50 oranında artırılarak uygulanır.” şeklindedir.
Yapılan tüm eleştirileri ve gösterilen tüm tepkileri “şuana kadar ki kazanılmış haklarınıza dokunulmuyor” şeklinde geçiştirmeye çalışan zihniyete şunu sormak sanırım en doğrusu. Peki ya bundan sonra ki çalışma günlerimiz ne olacak? Peki gelecek nesiller ne olacak?  Türkiye'de tıpkı özelleştirmeler ve “mezarda emeklilik” tartışmalarında olduğu gibi, kamu emekçilerine, işçilere, halka yönelik olarak yapılan dezenformasyon (yanlış bilgilendirme) en üst seviyelere çıkmıştır. Kamu hizmetlerinin işlememesi için elinden geleni yapan AKP hükümeti, halkın gözünün içine bakarak “bu hizmeti özelleştirirsek, daha kaliteli hizmet alırsınız” demektedir. Ancak bu yalan propagandayı yaparken, yoksul halkın cebinden kaç para çıkacağından, kamu emekçilerinin ne gibi hak kayıplarına uğrayacağından hiç bahsedilmemesi, reform(?) olarak sunulan söz konusu yasaların kolay kabullenmesi için yaratılan bilinç bulanıklığından başka bir şey değildir.  Herkese eşit, parasız, nitelikli eğitim ve sağlık hakkı için, kazanılmış haklarımıza yönelen ve çocuklarımızın geleceğini karartmaktan başka bir sonuç vermeyecek olan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa tasarısı geri çekilmeli, emek örgütlerinin talepleri karşılanmalıdır”
Şaşar, Eğitim-Sen Bingöl Şubesi olarak ‘geleceğimizi karartan' dediği bu düzenleme karşısında saat 10.00–12.00 arasında uyarı amaçlı iş bırakma eylemi yaptıklarını da sözlerine ekledi.
 

 

 





BingolOnline/Bingöl Kent Haber
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.07.2026
17:07
BESOB Başkanı Kurtaran:
BESOB Başkanı Kurtaran: 'Bingöl'ün parası Bingöl'de kalsın'
Bingöl Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Mesut Kurtaran, kentte yaklaşık 130 şubesi bulunan ulusal zincir marketlerin yerel ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirterek, 'Aylık milyarlarca lira Bingöl'den çıkıyor. Bu para Bingöl'de kalmalı.' dedi. Kurtaran, yerel esnafa da fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu.
11.07.2026
16:47
Bingöl`de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl'de bir haftada 21 şüpheli yakalandı, 4 kişi tutuklandı
Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada gerçekleştirilen operasyonlarda 21 şüpheli yakalanırken, çeşitli suçlardan aranan 4 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
11.07.2026
15:39
MEB`de yönetici kadrolarına ek tazminat
MEB'de yönetici kadrolarına ek tazminat
Resmî Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Millî Eğitim Bakanlığı'nda yönetici kadrolarında görev yapan ve belirli hizmet süresini tamamlayan öğretmenlere ek özel hizmet tazminatı verilmesinin önü açıldı. Düzenleme, il milli eğitim müdür yardımcıları, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerini kapsıyor.
11.07.2026
02:25
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Uzman erbaşlar ve kamu personel alımında yeni dönem
Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle uzman erbaşların sicil sistemi yeniden şekillendirilirken, bazı kamu kadrolarına 40 yaşına kadar personel alımının önü açıldı. Kanunda fiziki yeterlilik, sözlü sınav ve askerlik hizmetine ilişkin önemli değişiklikler de yer aldı.
10.07.2026
23:13
Kiğı`yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Kiğı'yı yasa boğan ölüm! Lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Bingöl'ün Kiğı ilçesinde serinlemek için girdiği çayda boğulan 15 yaşındaki Ali Kemal Övet, yaşamını yitirdi. Olay ilçede büyük üzüntüye neden oldu.
10.07.2026
23:11
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi İkinci Dönem Seçimi tamamlandı
Bingöl Kent Konseyi 2. Dönem Seçimli Genel Kurulu'nda tek aday olarak seçime giren Yunus Kuyuldar, üyelerin oy birliğiyle Kent Konseyi Başkanlığına seçildi. Genel kurulda ayrıca 18 kişilik yeni Yürütme Kurulu da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın