KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Temmuz 2026 Cuma
°C

Şap hastalığı nedeniyle hayvan girişleri yasaklandı

Şap hastalığı nedeni ile Bingöl'e bir ay boyunca hayvan giriş çıkışının yasaklandığı bildirildi.

Şap hastalığı nedeniyle hayvan girişleri yasaklandı
22 TEMMUZ 2010 PERŞEMBE 08:20
0
2060
0
AA aa
İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Bingöl'de artan şap hastalığı nedeniyle Bingöl'e hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığı belirtildi.


Artan şap hastalığı nedeniyle Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu'nun Vali Yardımcısı Abdulaziz Aydın başkanlığında toplandığı belirtilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Toplantı sonucunda komisyon, şap hastalığının daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla 21.07.2010 tarihinden itibaren 1 ay süreyle ilimize hayvan giriş, çıkışlarının yasaklanması kararını almıştır. Yetiştiricilerimizin bu konuya ve aşağıda Şap hastalığı ile ilgili konulara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Şap hastalığı; sığır, manda, koyun, keçi, domuz ve çift tırnaklı vahşi hayvanlarda virüslerin neden olduğu, bulaşıcı ve çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Yüzde 100 bulaşıcı olması nedeniyle şap hastalığı geniş hayvan kitlelerini etkiler. Ağır vakalarda tırnak düşmesi, buzağılarda ve kuzularda ölüm görülür. Hastalık süt, et ve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara neden olur.”


Bu yıl Bingöl de dâhil olmak üzere ülkenin genelinde şap hastalığının görüldüğü ifade edileb açıklamada, “İlimizde bu yıl ilkbahar döneminde büyükbaş hayvanların % 95‘i, küçükbaş havyaların % 57'si Şap hastalığına karşı aşılanmıştır. Ancak aşılamaya rağmen büyük bir şap salgını başlamıştır. Bunun başlıca nedeni ülkemize ve dolayısıyla ilimize dışarıdan kontrolsüz ve kaçak hayvan girişlerinin olmasıdır.

Şap hastalığına neden olan 7 virüs ve 64 tip alt virüs tipinin tümüne birden koruma sağlayan bir aşı yoktur. Ülkemizde görülen şap virüslerine karşı üretilen şap aşıları yurda kontrolsüz ve aşısız sokulan hayvanlarla birlikte gelen yeni tip şap virüsüne karşı yeterli korumayı sağlamamaktadır. Şap hastalığına karşı aşının yeterli korumayı sağlaması için dışarıdan kontrolsüz, kaçak ve aşısız hayvan alımının yapılmaması gerekmektedir” denildi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
03.07.2026
12:46
Bingöl`de refüje çarpan otomobil hurdaya döndü! 1`i ağır 2 yaralı
Bingöl'de refüje çarpan otomobil hurdaya döndü! 1'i ağır 2 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunda meydana gelen trafik kazasında kontrolden çıkarak refüje çarpan otomobil kullanılamaz hale geldi. Kazada yaralanan 2 kişiden birinin sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi.
03.07.2026
12:08
Memur ve emekli zammı belli oldu
Memur ve emekli zammı belli oldu
TÜİK'in haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin 2026 yılının ikinci yarısında alacağı maaş zammı netleşti. Temmuz ayından itibaren geçerli olacak artış oranı yüzde 13,52 olarak belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın