KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
14 Temmuz 2026 Salı
°C

Sadece onların içine sinmedi

3 aylık maaşın ödeme günü olan 15 Temmuz ile seçimin yapılacağı 22 Temmuz arasındaki bir haftalık mesai için 25 bin YTL almayı "içine sindiremeyen" milletvekilleri Zülfü Livaneli, Turhan Çömez, Ersin Arıoğlu, Cengiz Kaptanoğlu, Muharrem Eskiyapan, Memduh Hacıoğlu ve Hasan Özyer oldu

Sadece onların içine sinmedi
20 TEMMUZ 2007 CUMA 08:44
0
1182
0
AA aa
22 Temmuz'da yapılacak seçim öncesi, 15 Temmuz'da 3 aylık 25 bin YTL'lik peşin maaş almaya hak kazanan 541 milletvekilinden sadece 8'i, TBMM Başkanlığı'na dilekçeyle başvurarak maaşlarının hesaplarına yatırılmamasını istedi. Böylece, aday listelerinde yer almayan 256 milletvekiliyle birlikte toplam 533 milletvekiline, sadece bir haftalık mesai için 13 milyon YTL'den fazla ödeme yapıldı.
3 aylık maaşın ödeme günü olan 15 Temmuz ile seçimin yapılacağı 22 Temmuz arasındaki bir haftalık mesai için 25 bin YTL almayı "içine sindiremeyen" isimler Zülfü Livaneli (Bağımsız İstanbul), Turhan Çömez (AKP Balıkesir), Ersin Arıoğlu (CHP İstanbul), Cengiz Kaptanoğlu (AKP İstanbul), Muharrem Eskiyapan (AKP Kayseri), Memduh Hacıoğlu (Bağımsız İstanbul) ve Hasan Özyer (ANAP Muğla) oldu. AKP Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir de yeniden milletvekili seçilmesi halinde maaşının ödenmesini istedi.

Vekilliğim bitecek

Milletvekilleri Hacıoğlu dilekçesinde "15 Temmuz 'de şahsıma ödenecek 3 aylık milletvekili ödenek ve yolluk tutarının tamamının, bir hafta sonra yapılacak 22 Temmuz genel seçimleri sonrası milletvekilliğimin bitecek olması nedeniyle tarafıma ödenmemesi hususunda gereğini arz ederim" ifadelerine yer verdi. Çömez de bir haftalık maaşının yatırılmasını isterken şunları söyledi:
"15 Temmuz'da ödenecek milletvekili maaşı ise bu tarihten itibaren, 2 ay 3 haftalık (çalışılmayan) bir dönemi de kapsamaktadır. Maaşımın sadece 1 haftalık kısmının ödenmesini, 2 ay 3 haftalık kısmının hesabıma yatırılmamasını arz eder, saygılar sunarım."
Maaş istemeyen milletvekillerinin yasal olarak hak ettikleri paranın, TBMM bütçesinin emanet hesabına aktarılacağı öğrenildi.
22 Temmuz'da yeniden aday olmayan ya da parti liderleri tarafından aday gösterilmeyen 256 milletvekili ise 22. dönem milletvekili olarak görev yapacakları "bir hafta için" toplam yaklaşık 533 bin YTL hak etmelerine karşın, 3 aylık maaş olarak toplam yaklaşık 6 milyon YTL maaş aldı. Genel seçimlerde yeniden aday olmayan 256 milletvekili arasında 161 AKP, 66 CHP, 16 ANAP'lı ve diğer partilerle bağımsızlardan 13 isim yer aldı.
Milletvekillerinin tümünün seçildiği düşünülse bile, listelerde olmayan 256 milletvekilinin yerine yenileri geleceği için, en az 256 koltuk için "bir haftaya çift maaş ödemesi" yapılmış olacak. Parlamentoya yeni girecek milletvekilleri de, seçildikleri ayın ay başından itibaren hak ettikleri için, maaşlarını 15 Temmuz'dan itibaren alacak. Bu durumda yeni seçilecek en az 256 milletvekili de seçime kadar geçen bir haftalık süre için yaklaşık 533 bin YTL maaş almış olacak. Yeniden seçilecek mevcut milletvekilleri ise yeni maaş için 15 Ekim'i bekleyecek.

Sekreterlik: Hak edince ödenir

18 Nisan 1999'da 21. dönem milletvekili seçimi yapılırken milletvekillerine seçimden üç gün önceye denk gelen 15 Nisan 1999'da maaşları tam olarak ödenmişti. 3 Kasım 2002'de milletvekili seçimi sürecinde de 19 gün önceden, 15 Ekim 2002'de maaşlar tam olarak yatırılmıştı. TBMM Genel Sekreterliği yetkilileri, seçimden kaç gün önce olursa olsun, milletvekilinin yasal olarak 3 aylık maaşı hak ettiği an ödeme yapmak durumunda olduklarını kaydetti. Yetkililer, milletvekillerine sadece çalıştıkları dönemin karşılığı kadar maaş yatırılması için yasa değişikliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Erkan Mumcu bağışlayacak

ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun danışmanı Sabri Bayar, 12 Temmuz'da Isparta'da yaptığı açıklamada, Mumcu'nun 15 Temmuz'da alacağı 3 aylık maaşını, Süleyman Demirel Üniversitesi Yalvaç Meslek Yüksekokulu'na bağışlama kararı aldığını bildirmişti. Ankara Barosu avukatlarından Sedat Vural, TBMM Başkanlığı'nın milletvekillerine seçimden sonraki 3 ayı kapsayan maaşlarının ödenmesine ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara 16. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı. Mahkeme ise dava konusu kararla davacı arasında menfaat ilişkisi bulunmadığı, davacının kişisel menfaatinin ihlal edilmediği kanaatiyle davanın reddine karar vermişti.


HÜRRİYET
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
14.07.2026
13:42
Bingöl`de etkili hutbe sunumu yarışmasının il birincisi belli oldu
Bingöl'de etkili hutbe sunumu yarışmasının il birincisi belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında düzenlenen 'Etkili Hutbe Sunumu Yarışması'nın Bingöl il finalinde birinciliği Bahçeli Köyü Camii İmam Hatibi Cihad Kalkan elde etti.
14.07.2026
13:06
Yabancı plakalı araç kullanımında yeni dönem
Yabancı plakalı araç kullanımında yeni dönem
İçişleri Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı, gurbetçilerin Türkiye'de yabancı plakalı araç kullanımıyla ilgili yaşadığı mağduriyetlerin önüne geçmek amacıyla uygulamada değişikliğe gitti.
14.07.2026
12:58
15-18 yaş arası çocuklara müebbet verilebilecek!
15-18 yaş arası çocuklara müebbet verilebilecek!
Suça sürüklenen çocuklara ilişkin teklif Meclis'e sunuldu. Teklifle birlikte 15-18 yaş arasın çocuklara artık müebbet hapis cezası verilebilecek. Teklif 7 kanun maddesinde değişiklik getiriyor. Yeni düzenleme ile anne ve babaların cezai sorumluluğu da artıyor.
14.07.2026
12:29
Grup Estare`ye Zazaca Çalışmalarından Dolayı Teşekkür Ziyareti
Grup Estare'ye Zazaca Çalışmalarından Dolayı Teşekkür Ziyareti
İdeal Eğitim Vakfı Bingöl İl Temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Dağılma, Zazaca müzik çalışmalarıyla öne çıkan Grup Estare'yi ziyaret ederek, dilin yaşatılmasına sundukları katkılardan dolayı ekibe teşekkür etti.
13.07.2026
14:09
Şerafettin Yaylası`nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Şerafettin Yaylası'nda bir gece... Vali Çelik, göçerlerin sofrasına, ateşine ve türküsüne ortak oldu
Bingöl'de yıllar sonra yeniden huzurun sesiyle yankılanan Şerafettin Yaylası, bu kez sıra dışı bir misafiri ağırladı. Vali Cahit Çelik, protokolü geride bırakıp göçerlerin çadırına konuk oldu; ateş başında sohbet etti, dengbejleri dinledi, koyun kırptı, buz gibi dere suyunda yürüdü ve geceyi yaylada geçirdi.
13.07.2026
13:33
Muhtar Dinler;
Muhtar Dinler; 'Mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemeli'
Bingöl'ün Solhan ilçesi Kale Köyü Muhtarı Selim Dinler, ÇED sürecinde sunulmak üzere hazırladığı dilekçede, Yukarı Kaleköy Barajı ve HES Yardımcı Kaynak GES Projesi'ne köy halkı adına itiraz ettiklerini açıkladı. Dinler, önceki projelerden kaynaklanan mağduriyetler giderilmeden yeni projeye onay verilmemesini istedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın