KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Eylül 2024 Pazartesi
°C

Peygambere ilk inanlar gençlerdi

Prof. Dr. Söylemez; İslam öncesi dönem bildiğiniz gibi insanlığın dibe vurduğu bir dönem olarak zikredilir. Peygamber efendimiz böyle bir dönemde görevlendirildi. Hz. Peygambere ilk inanlara baktığınızda yüzde 65'i gençlerden oluşuyordu dedi.

Peygambere ilk inanlar gençlerdi
13 NİSAN 2018 CUMA 23:19
2
1842
0
AA aa

Bingöl Üniversitesi'nde ‘Modern Çağda Gençliğin İnanç ve Sorunları' konulu panel düzenlendi. Panele, Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi, Bingöl Üniversitesi Prof. Dr. Rektör İbrahim Çapak, üniversite yöneticileri ve öğrenciler katılırken, panelin moderatörü Prof. Dr. Hakan Olgun, panelin konuşmacıları ise Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez, Prof. Dr. Şinasi Gündüz ve Prof. Dr. Mehmet Alıcı'ydı.

Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan Bingöl Üniversitesi rektörü Çapak, Kültürel faaliyetlerinin gençlik açısından önemli olduğunu vurguladı.

Çapak; “Kültürel faaliyetler üniversite gençliği için çok önemli. Biz de önem gösteriyoruz. İstiyoruz ki, katılımın canlı olduğu programlar olsun. Bu programların belirli süreçleri var. Biz bu süreçler içerisinde istiyoruz ki, kurumlarımızla üniversite iç içe olsun. Bu programı mutluluğumuz ile birlikte yapıyoruz” diye konuştu.

İnanılan düşüncelerin hayata geçmesi gerektiğini vurgulayan Vali Ali Mantı, uygulamaya geçilmediği takdirde öneminin olmayacağını söyledi.

Gençlerin önemli çalışmalara imza atacağını söyleyen Vali Mantı; “Özellikle sosyal medya üzerinden kopyala yapıştır yapıyor. Dilimizden kalbimiz yansımıyor. İnanıyoruz ki, gençlerimiz önemli şeyler yapacak. Önemli adalet insan hakları hukuk üstünlüğü konularında ilerlemek önemli. Sadece kendimize değil herkese adalet düşünme özgürlüğü gibi hakları talep etmeliyiz. Ümidim ediyorum ki herkesin herksin hakkına saygı duyduğu insanları yaratılışından düşüncesinden dolayı kınanmadığı bir toplum hayal ediyorum” diye konuştu.

Belediye Başkanı Yücel Barakazi, gençlere destek olmaya çalıştıklarını, benzer faaliyetlerinde devam edeceğini söyledi.

Barakazi, Bingöl Üniversitesi'nin gençler konusunda hassasiyet gösterdiğin de altını çizdi.

“Deizm bir Tanrı inancına yer verir”

Deizmle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şemsi Gündüz, her gün yeni bir tartışma ortamının oluştuğunu söyledi.

Gündüz; “Deizmle ilgili her gün bir tartışma yaşanıyor. 2017 yılında diyanetin dergisinde Deizmle ilgili insanları tehdit eden unsur olarak bahsediliyor. Yaşar Nuri hocanın Deizmle ilgili bir kitabı var. Hatta öldüğünde deist olarak öldüğü söylendi bazı gazetelerde. Bazıları gençler arasında fazla yazılan din olarak lanse ediyor. Literatürde Deizm bir Tanrı inancına yer verir. Ama tanrı yaratıp düzen verip elini eteğini çekiyor ve insani aklıyla baş başa bırakıyor. Bu noktada da insanın dine peygambere kitaba ihtiyacı yok denir. Yaradancılık olarak bahsediliyor bazı yerlerde. Türkiye'de son dönemde birileri tarafından pazarlanıyor. Kötüleme de olsa gündemde tutuluyor. Problemli din anlayışı insanları dinden soğutuyor. İlahiyatçıların TV'de peygamberi, dini, deve sidiği ile tartışması dini insanların gözü önünde sorunlu hale getiriyor. Yaşadığımız sosyal kültürel yaşantı sekülerleşti. Dini görünürlük ve etkinlik sosyal alanda kısıtlandı. Mesela adalet konusu İslam'ın temel dayanağıdır. En yakınınızda olsa adaletten şaşmayın ama çıkar ilişkilerinde bunları kurban ediyoruz. Değişme karşı yapılacak en temel çaba kendi değerlerimizle insanları buluşturmalıyız. Dini milli ve kültürel değerlerimizle zihinleri yetiştireceğiz. Tabiat boşluk kabul etmiyor. Siz kendi değerlerinizi vermezseniz başka değerler o zihinleri dolduruyor” diye konuştu.

“İlk inananlar gençlerdi”

İslam öncesine değinen Prof. Dr. Mehmet Mahfuz Söylemez, Hz. Muhammed (S.A.V) efendimize ilk inananların gençlerden oluştuğunu söyledi.

Söylemez; “İslam öncesi dönem bildiğiniz gibi insanlığın dibe vurduğu bir dönem olarak zikredilir. Allah'ın kabul edildiği ama hayatın içerisinde yer almadığı, bir sürü tanrının olduğu bir yaşantı vardı. İyiliğin Allah için yapılmadığı helalin haramin bilinmediği bir dönem vardı. Peygamber efendimiz böyle bir dönemde görevlendirildi. Hz. Peygambere ilk inanlara baktığınızda yüzde 65'i gençlerden oluşuyordu. Hz Ali 10; yaşındaydı mesela. Hz. peygamber devrimi gençlerle gerçekleştiriyordu. Ona verilen destek gençlerin verdiği destektir. ‘İslam'a en yakın olan kesim gençlerdir' demiştir Hz. Peygamber. Çünkü yaşlılar artık risk almaz” şeklinde konuştu.

Panel, karşılıklı soru cevabın ardından sona erdi. 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.09.2024
18:16
Zazaca`ya ömür adayan İbrahim Bukan hayatını kaybetti
Zazaca'ya ömür adayan İbrahim Bukan hayatını kaybetti
Zaza Dili ve Edebiyatına sunduğu katkılarla ve bu yönde yaptığı çalışmalarla bilinen Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı Araştırmacı-Yazar İbrahim Bukan, kısa süre önce yakalandığı amansız hastalığa yenilerek hayata gözlerini yumdu. Taziyesi, Bingöl merkez Hz. Ali Camii'nde kuruldu.
16.09.2024
16:26
YRP Genel Başkanı Erbakan Bingöl`e Geliyor
YRP Genel Başkanı Erbakan Bingöl'e Geliyor
Genç İlçesinde esnaf ziyaretinde bulunacak olan Erbakan, akabinde Parti İlçe Başkanlık binası önünde halka seslenecek. Sonraki durağı ise Sancak beldesi olacak.
16.09.2024
15:36
Zazalar ekran başına! Qal û Qelem bu akşam başlıyor
Zazalar ekran başına! Qal û Qelem bu akşam başlıyor
Sunuculuğunu Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinden Murat Varol'un yaptığı, her bölümde klasik Zaza edebiyatı yazarlarından birinin hayat hikayesi ve Zazaca eserlerini konu alan Qal û Qelem (Söz ve Kalem) adlı Zazaca program 16 Eylül Pazartesi saat 22.40'da TRT Kurdî de izleyicisi ile buluşuyor.
16.09.2024
15:09
Bingöl Valisi Usta, asayiş verilerini açıkladı
Bingöl Valisi Usta, asayiş verilerini açıkladı
Bingöl'de 09-16 Eylül 2024 tarihleri arasında Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmaları paylaşan Vali Ahmet Hamdi Usta, 32 firarinin yakalandığını, aranan 398 şahıs tespit edilerek 3 gözaltı, 1️ tutuklama yapıldığını, ayrıca 81 bin kişi ve 15 bin aracın sorgulanıp yapılan gözaltı ve cezai işlemleri de aktardı.
16.09.2024
14:14
Bingöl`de bir belediye başkanı daha istifa etti!
Bingöl'de bir belediye başkanı daha istifa etti!
Partisine yönelik eleştirilerde bulunduğu açıklamasında; 'İlçe halkımızın bu konudaki talepleri ve bireysel olarak benim gördüğüm lüzum üzerine partiden istifa ederek, ilçe halkına daha iyi hizmet vermek amacıyla bağımsız olarak başkanlık görevime devam edeceğim' dedi.
16.09.2024
14:13
Damperi açık kamyon KGYS direğini devirdi
Damperi açık kamyon KGYS direğini devirdi
Bingöl'de damperi açık unutulan kamyon, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) direğini devirdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın