KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Temmuz 2026 Cuma
°C

Petrolde ateşle oynuyorlar

Kıbrıs Rum Kesimi Bakanlar Kurulu, önceki akşam apar topar toplanarak KKTC dahil adanın karasularını 13 petrol bölgesine ayıran kararı onayladı.

Petrolde ateşle oynuyorlar
28 OCAK 2007 PAZAR 09:35
0
970
0
AA aa
Kıbrıs'ta iki toplumun birleşmeden Türklerin petrolden pay alamayacağını savunan Rum Yönetimi, 15 Şubat'ta petrol arama ve çıkarma için uluslararası ihale açma kararı aldı.

RUM lider Tasos Papadopulos, KKTC'nin tüm uyarılarına rağmen, petrol krizini tırmandırma kararı aldı. Rum Bakanlar Kurulu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, "Tek başınıza böyle bir karar alamazsınız" uyarısına rağmen, adanın KKTC karasularının da dahil olduğu çevresini 13 petrol bölgesine ayıran kararı onayladı. Rum hükümeti, 15 Şubat'ta da bölgeleri uluslararası ihaleye açıyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rumlarla Doğu Akdeniz'de petrol bölgesi paylaşımı yapan Mısır ve Lübnan'ı, "gerginlik çıkar" diye uyarmasını, "Türkiye savaş tehdidinde bulundu" diye yorumlayan Papadopulos hükümeti, önceki akşam olağanüstü toplanarak petrol konusunu ele aldı.

Rum hükümeti, Kıbrıs çevresindeki Doğu Akdeniz bölgesini 13 petrol bölgesine ayıran kararnameyi onayladı. Rum hükümet sözcüsü Hristodulos Paşardis, bakanlar kurulunun ayrıca, bu bölgelerde petrol arama ve çıkarma yapması için ihaleye çıkarılması kararı verdiğini de açıkladı. Rum Sanayi ve Turizm Bakanı Antonis Michaelidis de ilk ihaleye 15 Şubat'ta çıkılacağını, 6 ay süre ile uluslararası şirketlerden başvuru kabul edeceklerini söyledi. Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Lilikas, petrol ve doğalgaz potansiyelini Türklerle paylaşma niyetlerinin olmadığını söyleyerek, "Kıbrıs halkının ve toplumlarının ekonomik kalkınma ve ulusal zenginliğin paylaşılması, barış, uyum ve Kıbrıs'ın birleşmesinden geçer. Eğer (Kıbrıslı Türkler) petrol gelirinden pay isterse, bunun tek yolu diyalogtur, tehdit değil" dedi.

BAŞBUĞ'DAN KORKTULAR

Rum medyası, adayı geçen hafta ziyaret eden Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da "KKTC'yi sonuna kadar savunacağız" açıklamasını, petrolle bağlantılı olarak değerlendirdi.

Bilgi notu

Doğu Akdeniz'de petrol arayan Rum yönetimi Norveç petrol araştırma şirketleriyle anlaşmıştı. Norveçli şirketler, ilk olarak Doğu Akdeniz'de toplam 8 milyar varil petrol rezervli yataklar bulduklarını duyurdu ve bulunan petrolün piyasa değerini ise 400 milyar dolar olarak hesapladı.



hürriyet
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
16.07.2026
17:31
Üçgül balı Bingöl`de hasat edildi
Üçgül balı Bingöl'de hasat edildi
Yağışlı havalar nedeniyle bu yıl bollaşan üçgül çiçeği balının hasadının gerçekleştirildiğini belirterek, tüketicilere üçgül balını gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri tavsiyesinde bulunan Bingöl Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı, kaliteli üçgül balının değerinin altında tüccarlara kaptırılmaması çağrısında bulundu.
16.07.2026
16:41
Baraç;
Baraç; '21. yüzyılda bu yollar bu hâlde bırakılamaz'
DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Nihat Baraç, Solhan'a bağlı Elmalı–Mutluca grup yolu ile bağlantılı mezra yollarının durumuna tepki göstererek, bölge halkının özellikle yağışlı ve kış aylarında ulaşımda ciddi mağduriyet yaşadığını söyledi.
16.07.2026
15:54
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Taner Balat 9 aydır kayıp! Girişimler Sürüyor
Yurtdışına gitmek amacıyla evinden ayrıldıktan sonra Yunanistan'da görüldüğü belirtilen Bingöllü Taner Balat'tan yaklaşık 9 aydır haber alınamıyor. Ailesi oğullarından gelecek bir haberi beklerken, Bingöl Barosu da Taner Balat'ın akıbetinin araştırılması ve diplomatik süreçlerin etkin şekilde yürütülmesi için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na başvurdu.
16.07.2026
15:12
Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü oldu
Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü oldu
Millî Eğitim Bakanlığı atama kararnamesiyle 12 ilin milli eğitim müdürü değişti. Kararnameyle Bingöl İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdulhaluk Çakan, Ağrı İl Millî Eğitim Müdürü olarak atandı.
16.07.2026
15:08
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alacak
Tarım ve Orman Bakanlığı 1.874 personel alacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Bakanlık bünyesinde 1.874 personel alımı için sürecin başlatılacağını açıkladı. Başvuru takvimi ve alım yapılacak kadrolara ilişkin detaylar resmi ilanla duyurulacak.
16.07.2026
14:32
Bingöl`de topluma dönüşe gönüllü destek
Bingöl'de topluma dönüşe gönüllü destek
Bingöl Denetimli Serbestlik Müdürlüğü tarafından yürütülen gönüllülük çalışmaları kapsamında farklı meslek gruplarından gönüllüler, bilgi ve tecrübelerini yükümlülerle paylaşarak rehabilitasyon süreçlerine katkı sunuyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın