KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Şubat 2025 Çarşamba
°C

Otomotivde belirsizlik ortadan kalktı

Beklenen tebliğ yayınlandı. Maliye ÖTV indirimini sınırladı. Daha fazla indirim şirket kasasından karşılanacak.

Otomotivde belirsizlik ortadan kalktı
08 TEMMUZ 2008 SALI 12:02
0
905
0
AA aa
Maliye Bakanlığı, motorlu araç satışlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hesabında, en fazla yüzde 10 indirimi esas alacak. Bundan daha fazla indirim yapılsa bile Bakanlık, ÖTV matrahını yüzde 10 üzerinden belirleyecek.
Maliye Bakanlığının Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Günlerdir otomotiv satışlarını kilitleyen tebliğin yayınlanması belirsizliği kısmen ortadan kaldırdı. Şu anda tüm otomotiv üreticileri ve mali müşavirler bu tebliği inceliyor. Tebliğde ne anlatılmak istendiği de tam olarak bilinmiyor. Maliye'nin kararının HABERTURK.COM'a değerlendiren Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Sekreteri Işık Dikmen, “Biz de şu anda tebliği inceliyoruz. Mali müşavirlerimizle istişare yapacağız. Maliye'nin ÖTV matrahından indirimi yüzde 10 olarak sınırladığı görünüyor” dedi. Otomotiv satışlarında ÖTV indirimlerinde yüzde 10 sınırının aşılması halinde matrah kaybının satıcı tarafından karşılanacağını belirten Dikmen, “En azından belirsizlik ortadan kalktı. Artık otomotivciler indirim sınırını kendi stoklarına üretim kapasitelerine göre belirleyecekler. Yeni oluşan şartlara göre satış stratejisi belirleyecekler” diye konuştu.

İNDİRİME SINIR GETİRİLDİ

Bakanlık, araç satışlarında indirim oranı yüksek gösterilerek ÖTV matrahının aşındırıldığı gerekçesiyle, matrah hesabında dikkate alınan indirim oranına sınır getirdi.
Tebliğde, ÖTV Kanunu ile motorlu araçların bulunduğu 2 sayılı listedeki mallardan alınacak verginin, mükellefin bu malları alış bedeli üzerinden malın tabi olduğu orana göre hesaplanan vergi tutarından az olamayacağının hükme bağlandığı anımsatıldı. Buna göre, ithalatçıların alış bedeli olarak, ithalatta hesaplanan KDV matrahı esas alınacak. Verginin alış bedeli üzerinden hesaplandığı durumlarda, mükellefin malı teslim tarihine kadar bu malı mükellefe teslim eden tarafından yüzde 10'a kadar yapılan indirimler alış bedelinden indirilecek.
Mükelleflerin teslim ettikleri söz konusu mallara ilişkin hesapladıkları ÖTV'nin matrahı, alış bedelinden daha düşük ise, ÖTV alış bedeli üzerinden hesaplanacak. Bu malların mükellef tarafından teslimi tarihine kadar, malları mükellefe satanların satış bedeli üzerinden indirim yapmış olması halinde, mükellefin alış bedelinin yüzde 10'unu aşmamak üzere yapılan indirim tutarının düşülmesi sonucu kalan tutar ÖTV'nin matrahının tespitinde dikkate alınacak.
Tebliğde, bir örnekle, indirimli matrah üzerinden nasıl ÖTV hesaplanacağı, fatura edileceği gibi konulara açıklık getirildi.
Öte yandan mükellefin alış bedeli olarak, bu malları mükellefe satanların düzenledikleri fatura ve benzeri vesikalar üzerinde gösterilen tutarlar esas alınacak.
Alış bedeli üzerinden yapılan indirimlerin de Vergi Usul Kanunu hükümleri kapsamında belgelendirilmesi gerekecek. ÖTV mükellefinin ithal ettiği malları tesliminde vergi hesaplaması halinde, ithal edilen malların alımına ilişkin yurt dışındaki satıcı tarafından yapılan indirimler de belgelendirilecek.


Habertürk

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.02.2025
22:43
Bingöl`ün Genç İlçesi`nde şap karantinası
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde şap karantinası
Bingöl'ün Genç ilçesinde şap hastalığı nedeniyle 21 gün süreyle karantina uygulaması başlatıldığı bildirildi. İlçedeki veteriner hekim kontrolündeki kesimler hariç tüm hayvan hareketlerinin ikinci bir emre kadar durdurulduğu belirtildi.
03.02.2025
22:42
Bingöl`de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklandı
Bingöl'de kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, 2 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 zanlı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
03.02.2025
22:41
Bingöl`de gübre bayileri ve üreticileri denetlendi
Bingöl'de gübre bayileri ve üreticileri denetlendi
Bingöl'de ekipler tarafından gübre bayileri ve üreticileri denetlendi.
03.02.2025
22:40
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Aile hekimleri de randevu sistemine alındı
Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! Aile hekimleri de randevu sistemine alındı
Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sağlık sistemindeki yeni uygulamayla aile hekimlerinin de randevu sistemine alındığını belirtti.
03.02.2025
22:38
Kuzey ilçelerin ulaşım sorununa dikkat çekti!
Kuzey ilçelerin ulaşım sorununa dikkat çekti!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na iki ayrı önerge veren Bingöl Milletvekili Hülakü; 'Bingöl'ün kuzey ilçeleri, yıllardır merkezi yönetim tarafından ihmal edilmekte, hizmet götürme yükümlülüğü göz ardı edilmektedir' dedi.
03.02.2025
01:44
Bingöl`de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de sürücüler en çok neden ceza yiyor?
Bingöl'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmada kurallara uymayan 158 araç veya sürücüye ceza kesildi. Sürücülerin en çok ceza yediği ihlaller ise şöyle sıralandı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın