Karlıova ilçesinde Şeyh Said'in idam edilişinin 92'nci yıl dönümü münasebetiyle, ilçede faaliyet gösteren Kar-Der hizmet binasında anma programı düzenlendi.
Kuran tilavetiyle başlayan programda Şeyh Said'in hayatına değinen araştırmacı yazar Mehmet Ali Ortaç, “Şeyh Said mücadelesiyle tarih yazmış bir şahsiyettir. Şeyh said efendiyi anlatmak, yazmak kolay değil. Ama onula aynı inancı paylaşanlar için o kadar zor değil. Onun hayatını mücadelesini daha iyi anlamak anlatmak için de onun doğup yetiştiği döneme ve coğrafyaya hayalen gitmek ve o günün siyasi şartlarını birazda bilmek daha iyi olacaktır” dedi.
“KEMALİSTLERİN CUMHURİYET ANLAYIŞINA KARŞIYDI”
Şeyh Said'in Müslüman bir Kürt olduğunu kaydeden Ortaç, “Ama Kürtçü ve ırkçı değildi. Onun davası İslam davasıydı. Müslüman halkların kardeşliği ve zalimlerden, zulümlerden kurtuluşlarıydı.
O bir Peygamber varisiydi. Kendisi Muhammed aleyhi selamın dinine sahip çıkma hususunda sorumlu hissedip, İslam'a göre ne gerekiyorsa onu yapmayı hedeflemiştir. Kendisi Cumhuriyet ve Cumhuriyetin kuruluşuna karşı değildi. Lakin o Kemalistlerin Cumhuriyet anlayışına karşıydı.
Kemalistler kıyam hareketini içerde özellikle batı illerinde desteksiz bırakmak için harekete Kürtçü ve İngiliz işbirlikçisi dediler. Avrupa'dan harekete karşı destek almak ve onlardan tepki almamak için hareket için dinci dediler. Şeyh efendi için İngiliz ajanı diyenleri kendisi İngilizlerin işgale son verirken, memlekette kendileri adına bekçilik için bıraktırdılar” diye konuştu.
Ortaç, “Bölgede Kürtçülüğü kullanan Kemalistlerin iftiralarının aynısını dilendirmektedir. Başka bir kesimde Üstad Bediüzzaman üzerine Şeyh Said'in İslami kıyamını iftiralarla meşru olmayan bir isyan gibi gösterme uğraşı içerisindedirler. Müslümanlara iftira atanların yüzleri kara olsun. Kemalistler ülke halkına özellikle Müslüman Kürtlere yaşattıkları mağduriyetleri ve sebeplerini mevcut Ak Parti hükümetinin bir an önce ortadan kaldırılması lazım. Bu vesile ile Şeyh Said'in mezar yerinin de ivedilikle açıklanması ve halkın gönlünde zaten var olan itibarlarının Devlet tarafında da iade edilmesi gerekmektedir. Günümüzde Müslüman Türk ve Kürt halkı da geçmişi iyi okuyup idrak ederek İngiliz, İsrail, ABD gibi terörist devletlerden hiçbir şekilde ve hiçbir şey için medet ummadan İslam kardeşliğinin eşitlik esasını kendi aralarında tesis etmeliler. İşte o zaman yüz yılların sorunlarından kurtulmuş olup, arzuladığımız güç ve izzeti yakalamış olacağız” ifadelerini kullandı.