KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Şubat 2025 Perşembe
°C

Onlar böyle kutladı

Dünya 1 Mayıs'ı bayram havasında kutladı

Onlar böyle kutladı
01 MAYIS 2008 PERŞEMBE 17:27
0
1020
0
AA aa
1 Mayıs İşçi Bayramı Çin'de bayram havasında kutlanıyor. Bayram nedeniyle 1 günlük resmi tatili değerlendiren halk, her zaman olduğu gibi parklara ve eğlence yerlerine akın etti.

1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı yerlerden birisi de başkent Pekin. 1 Mayıs'ı dinlenme, alış veriş yapma ya da aileyle birlikte geçirme olarak gören Çinliler, şehrin en büyük parklarından Chao Yang'da bayramı kutladı. Çocuklarıyla uçurtma uçuran, piknik yapan ve küçük arabalarla gezen anne babalar burada stres giderdi. Çocukların en çok eğlendiği yer ise yapay havuzlardaki su balonları ve küçük arabalardı. 1 Mayıs nedeniyle ülkede hiç bir gösteri düzenlenmezken, Çinli liderler halkın bayramını genelde bayram mesajı yayınlayarak yada resepsiyon şeklinde kutluyor.

BİZDEKİ KUTLAMALAR BÖYLE OLDU. FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

FOTOĞRAFLAR: HABERTURK.COM MUHABİRİ İBRAHİM ŞAHİN

DÜNYA 1 MAYIS'I BÖYLE KUTLADI


RUSYA'DA 1 MAYIS ŞENLİK HAVASINDA KUTLANIYOR

Rusya'da 1 Mayıs hem emekçilerin hem de baharın karşılanması anlamında 'İşçi ve Bahar Bayramı' olarak şenlik havasında kutlanıyor. İnsanlar birbirlerinin işçi ve bahar bayramını tebrik ediyor. Resmi olarak üç güne çıkartılan tatili değerlendirmek isteyen Moskova halkı bir gün önceden şehirden kaçmak için yollara koyuldu. Baharla birlikte şehrin dışındaki daçyalarda (yazlık) mini bir tatil yapmak isteyen halk geç saatlere kadar şehrin çıkış yollarını kilitledi. Halkın taleplerini göz önünde bulunduran resmi makamlar Cuma iş gününü pazara taşıyarak üç günlük bir tatil imkânı hazırladı.



Komünist Parti ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Birleşik Rusya Partisi başta olmak üzere siyasi partiler halkı tatile gitmek yerine yürüyüşlere ve şenliklere katılması için teşvik ediyor. Resmi verilere göre Moskova'da farklı alanlarda gerçekleşen şenlik ve gösterilere 30 binden fazla kişi katıldı. Moskova polisi sözcüsü Viktor Biryukov on binden fazla polisin görev aldığı gösterilerde her şeyin yolunda olduğunu kaydederek, "Herhangi bir emniyet bozucu durum olmadı. Her şey önceden planlandığı üzere gerçekleşti. Herkes festival havasında 1 Mayıs İşçi ve Bahar bayramını kutluyor." dedi.

Sovyet döneminde 1 Mayıs daha çok Komünist Parti taraflarının gösterisine dönüşüyordu. Rusya Sovyetlerin dağılmasının ardından 1 Mayıs'ı 'İşçi ve Bahar Bayramı' olarak kutlamaya başladı. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma'da bulunan siyasi partilerin 1 Mayıs'ı fırsat bilerek şenlikler düzenledi. Moskova'da Birleşik Rusya, Komünist Parti, Liberal Demokrat Parti ve Adaletli Rusya Partisi'nin gösteri ve kutlamalarına on binlerce taraftar katıldı. St. Petersburg'da ki kutlamalarda ise 'Öteki Rusya Hareketi'ne mensup yüz kadar taraftarın Kremlin karşıtı bir gösteri yaptığı kaydediliyor.

TÜM PARTİLER BİRLİK MESAJI VERDİ

Moskova başta olmak üzere bölgelerde de siyasi partilerin birlikte miting düzenlemeleri dikkat çekti. Vladimir bölgesinde tüm siyasi partilerin katılımı ile toplanan 5 bin kişilik kalabalık 'Adalet ve dayanışma', 'Herkes için daha fazla ücret' sloganı attı. Göstericilerin hükümet karşıtı herhangi bir slogan atmamaları dikkat çekti. Tambov bölgesinde de tüm siyasi partilerin katılımı ile dev bir gösteri düzenlendi. İkiye ayrılmış meydan Birleşik Rusya Partisi taraftarları ile Komünist Parti taraftarları birlik mesajı verdi.

VİYANA'DA 1 MAYIS KUTLAMASI

1 Mayıs işçi bayramı Viyana'da 100 bin kadar işçi ve memurun katıldığı törenle kutlandı. Viyana belediye sarayı önündeki meydanda toplanan işçi ve memurlar,
taşıdıkları pankartlarla koalisyon hükümetinin vergi reformu, işsizlikle mücadele, hayat pahalılığı ve sağlık politikalarını protesto ettiler.Avusturyalıların yanı sıra ülkedeki yabancı sivil toplum örgütlerinin de katıldığı 1 Mayıs kutlamasında konuşan Başbakan ve Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) lideri Alfred Gusenbauer, isim vermeden koalisyon ortağı Hristiyan demokrat eğilimli Halk Partisini (ÖVP) eleştirerek, "Her şeye rağmen vaadettiğimiz vergi reformunu gerçekleştirip, sosyal adaleti tesis edeceğiz" dedi.

Avusturya'da 90 yıllık cumhuriyet döneminde demokrasinin tüm kurallarıyla yerleştiğini ifade eden Gusenbauer, demokraside istikrar sağlandığını, ancak sosyal adaletin tesisi konusunda eksikler bulunduğunu söyledi. Sosyal Demokratlar olarak, işsizlik ve hayat pahallığıyla mücadele, vergi ve sağlık reformu gibi vaatlerini unutmadıklarını belirten Gusenbauer, bu vaatlerini bazı kesimlerin (koalisyon ortağını kastederek) karşı çıkmasına rağmen gerçekleştireceklerini kaydetti.

Viyana'daki geleneksel 1 Mayıs kutlaması bu yıl da kent merkezindeki belediye sarayı önündeki meydanda yapıldı. Tören alanına Avusturyalıların yanı sıra bazı sivil toplum örgütlerinin girmesine de izin verildi. Tören alanında toplanan 100 bin kadar katılımcıyı Başbakan Gusenbauer, Belediye Başkanı Michael Haeupl, ve Sendikalar Birliği Başkanı Rudolf Hundstorfer yakalarında kırmızı karanfil ve ellerinde kırmızı mendille selamladılar.

HABER: AJANSLAR
FOTOĞRAFLAR: HABERTURK.COM-İBRAHİM ŞAHİN / AA

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.02.2025
18:11
Bingöl depreme ne kadar hazır? Vali Usta tek tek açıkladı
Bingöl depreme ne kadar hazır? Vali Usta tek tek açıkladı
Yapı stokundan dönüşüm çalışmalarına, çadır stokundan çadır kent alanlarına, Master planından tatbikat ve arama kurtarma ekiplerine kadar birçok konuda detay veren Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta, 7 ilçe Kaymakamlığı bünyesinde olası afetlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla İlçe Afet Yönetim Merkezleri kurulduğunu vurguladı.
06.02.2025
17:56
Bingöl`de 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı
Bingöl'de 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenler anıldı
Bingöl'de, 6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenler anıldı. Mezarlar ziyaret edilip mevlid okutuldu, ikramlar yapıldı.
06.02.2025
17:27
Bingöl`de tarihi eser kaçakçılığı! 4 gözaltı
Bingöl'de tarihi eser kaçakçılığı! 4 gözaltı
Yakalanan şüpheli şahıslar hakkında Cumhuriyet Savcısının talimatları doğrultusunda adli işlemlere başlanıldığı bildirildi.
06.02.2025
16:33
Keskin:
Keskin: 'Bir an önce harekete geçilmelidir'
6 Şubat depremlerinin 2. yılına dair açıklamada bulunan Bingöl İMO Temsilcisi Keskin'den olası yeni depremler için çağrı; 'Türkiye sıradaki afeti çaresizce beklemektedir! Sorumlular bir an önce harekete geçmelidir!'
06.02.2025
15:06
Bingöl Üniversitesi Termal Tesisleri Kapatıldı
Bingöl Üniversitesi Termal Tesisleri Kapatıldı
Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi, Vali Dr. Ahmet Hamdi Usta'nın ziyareti sırasındaki incelemesi sonrası denetim yapıp numune alan Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce 15 gün süreyle kapatıldı.
05.02.2025
21:08
Bingöl`de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de hırsızlık olaylarına karışan 6 şüpheli yakalandı
Bingöl'de ev ve işyerinde 3 ayrı hırsızlık olayına karıştığı tespit edilen 6 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın