KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Temmuz 2026 Salı
°C

Okulöncesi öğretmen krizi

Danıştay'ın kararı usta öğreticileri saf dışı bıraktı. Sorunun çözümü için Bingöl Üniversitesi Rektörlüğü'ne çağrıda bulunuldu. “Meslek Yüksek Okulu bünyesinde çocuk gelişimi bölümü açılmalı”...

Okulöncesi öğretmen krizi
15 EYLÜL 2009 SALI 08:34
0
1675
0
AA aa
Usta öğreticilerin görevlendirilmemesiyle okulöncesi eğitim kurumlarında ortaya çıkan öğretmen açığı giderilemiyor. 110 yeni öğretmen atanmasına rağmen halen 51 öğretmen açığı bulunuyor. Öğretmen atanamazsa açılan yeni şubeler de kapatılacak!

Eğitim-Sen'in,  açtığı davayla okulöncesi eğitim kurumlarında fakülte mezunlarına görev verilmesi istedi, Danıştay, Mili Eğitim Temel Kanunu'nu işaret etti ve kız meslek lisesi mezunu olup okulöncesi eğitim kurumlarında öğretmenlik yapılmasını engelleyecek kararı verdi.

Danıştay'ın bu kararına hazırlıksız yakalanan Milli Eğitim Bakanlığı, geçen yıl okulöncesi eğitim kurumlarında görev yapan 15 Bin usta öğreticinin yerini doldurmak için kolları sıvadı ve ilk olarak dün, 15 Bin 800 öğretmen atamasını gerçekleştirdi. Kura çekimiyle Bingöl'e 110 okulöncesi öğretmen ataması yapıldı. Ancak yapılan atama sayısı öğretmen açığını gidermeye yetmedi.

“51 öğretmen açık kaldı”

Konuyla ilgili yaptığımız görüşmelerde Bingöl'de şuan itibariyle 235 okulöncesi şubesi bulunduğunu belirten İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mahmut Kurtaran, 74 öğretmen bulunduğunu, yeni atanan 110 öğretmenle birlikte bu sayının 184'e yükseldiğini ancak 51 öğretmen açığı bulunduğunu belirtti.

Kalan 51 öğretmen açığının meslek yüksek okullarının çocuk gelişimi bölümünden mezun olanlar ile kapatılmaya çalışacağını aktaran Kurtaran: “Şuanda 74 öğretmenimiz var. Dünkü kura çekimi neticesinde de 110 öğretmen atandı. Fakat bunlardan kaçının göreve başlayacağını bilmiyoruz. Bu haliyle 51 öğretmene ihtiyaç var. 110 öğretmen arasında gelmeyen olursa bu açık daha da büyüyecek. Bu açığı meslek yüksek okullarının çocuk gelişimi mezunlarından alacağımız müracaatlarla kapatmayı planlıyoruz ancak bu açığı kapatacak sayıda mezun bulacağımızı görüyoruz. Kasım ayında da atama yapılacak. Bir ihtimal bu atamalarda açık kapatılabilir. Eğer açık kapatılamazsa, bu yıl açtığımız 13 şubeyi de kapatacağız” dedi.

“Usta öğreticiler görev alamayacak”

‘Uzun süredir okulöncesi eğitim kurumlarında görev yapan usta öğreticilerin bu yıl görev alma ihtimali bulunuyor mu?' sorusuna “Böyle bir durum söz konusu değil. Danıştay'ın vermiş olduğu bir kara var ortada” yanıtını veren Kurtaran: “Bu sorun, ancak kanun değişikliğiyle çözülebilir. Değişiklik olmazsa usta öğreticiler bundan böyle görev alamayacak. Sadece fakültelerin çocuk gelişimi bölümü mezunu olanlar atanacak. Açık kalırsa da meslek yüksek okullarının 2 yıllık çocuk gelişimi bölümü mezunları ücret karşılığı görevlendirilecek” diye konuştu.

“Bingöl'de bu bölümün açılması lazım”

Bingöl'de kız meslek lisesinden her yıl onlarca öğrencinin mezun olduğuna dikkat çeken Kurtaran, Bingöl Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu bünyesinde çocuk gelişimi bölümü açılmasının önemli bir açığın kapatılmasına vesile olacağını savundu ve ekledi.

“Öğretim görevlisi sorunu öne sürülecek olursa, çevre illerden bir öğretim görevlisi getirilebilir. Bingöl'de de yüksek lisans yapmış öğretmenlerimizden faydalanılarak bu bölüm açılabilir. Kız meslek lisesinden mezun olan öğrencilerimiz burada okuyarak okulöncesi eğitim kurumlarında görev yapabilirler.”

Bingol Kent Haber/Bingol Medya

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.07.2026
18:49
12Bingölspor`da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
12Bingölspor'da aday çıkmadı! Sitemler sloganlarla haykırıldı
Bugün Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde ASKF Başkanı Ali Ekber Alimoğlu'nun divan başkanlığını yaptığı 12Bingölspor Olağan Üstü Kongresine, Eski Başkan M.Engin Özturan da katıldı. Özturan, takıma sahip çıkılmaması konusundaki sitemini paylaşırken, beklenen aday çıkmaması üzerine evraklar imzalanarak kulübün Bingöl Valiliği'ne devri kararı alındı. Evraklar yarın Valiliğe teslim edilecek ve kayyum atanacak.
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
06.07.2026
17:33
Bingöl`de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl'de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda seyir halindeyken henüz bilinmeyen bir nedenle alev alan hafif ticari araç, itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen kullanılamaz hale geldi. Araçta bulunan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
06.07.2026
14:09
Bingöl`de Yaz Kur`an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları başladı. Kurs ziyaretinde bulunan İl Müftü Vekili Bayram Öztürk, çocukların kurslarda yalnızca dini bilgi edinmeyeceğini, aynı zamanda güzel ahlak, paylaşma, sevgi, saygı ve kardeşlik değerlerini de yaşayarak öğreneceklerini söyledi.
06.07.2026
12:46
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 26 Haziran-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde, kaçak sigara, tarihi eser niteliğinde değerlendirilen yüzükler ve çok sayıda kök kenevir ele geçirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın