KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Okullarda '7 basamaklı güvenlik modeli' dönemi başlıyor

Şanlıurfa Siverek ve Kahramanmaraş'ta peş peşe yaşanan, 10 kişinin hayatını kaybettiği okul katliamlarının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçti. İçişleri Bakanı Mustafa Çitfçi'nin talimatıyla okullardaki güvenlik zafiyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla '7 Basamaklı Okul Güvenlik Modeli' hayata geçiriliyor. Yeni sistemle her okulda özel bir 'Güvenlik Kurulu' oluşturulacak.

Okullarda
23 NİSAN 2026 PERŞEMBE 18:00
1
921
1
AA aa

Türkiye'nin günlerdir konuştuğu Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okul saldırıları, eğitim yuvalarındaki güvenlik açıklarını acı bir şekilde gündeme taşımıştı. Özellikle Kahramanmaraş'ta bir öğrencinin babasına ait silahlarla gerçekleştirdiği ve 9'u öğrenci 10 kişinin can verdiği katliamın yankıları sürerken, İçişleri Bakanlığı okulların güvenliğini sil baştan dizayn edecek radikal bir adım attı.

İçişleri Bakanı Mustafa Çitfçi'nin özel talimatıyla hazırlanan yeni düzenlemeyle, mevcut güvenlik sistemleri tamamen güncellenerek risk analizleri ve tehdit tanımlamaları yeniden yapılacak.

İşte faciaya dönüşen olayların ardından devreye sokulan yeni sistemin çarpıcı detayları:

HER OKULA ÖZEL 'GÜVENLİK KURULU'

Yeni modelin en kritik ve dikkat çekici adımlarından biri, her okul bünyesinde zorunlu olarak oluşturulacak "Güvenlik Kurulları" olacak. Adeta okulun güvenlik sigortası ve istihbarat ağı gibi çalışacak bu kurulda şu kilit isimler yer alacak:

Okul Müdürü

Okul Rehber Öğretmeni

Bölgeye en yakın Karakol Amiri

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Sosyal Hizmetler Uzmanı

FACİALARI ÖNLEYECEK '7 BASAMAKLI' KALKAN

Oluşturulacak Güvenlik Kurulu'nun koordinasyonunda yürütülecek yeni model, fiziki engellerden psikolojik takibe kadar çok boyutlu bir yelpazeyi kapsıyor. Sistemin temelini oluşturan 7 basamak şu şekilde sıralanıyor:

Risk Analizlerinin Güncellenmesi: Okulların mevcut tehdit ve risk analizleri, yaşanan son katliamlar da göz önünde bulundurularak günümüz koşullarına uygun şekilde yeni baştan yapılacak.

Kurumlar Arası Güçlü İş Birliği: Okullardaki rehberlik servisleri ile emniyet birimleri arasındaki kopukluk giderilecek, iletişim ve iş birliği ağı kuvvetlendirilecek.

Fiziki Güvenlik Tedbirleri: Okul içi ve çevresindeki fiziki güvenlik önlemleri, güvenlik kameraları ve giriş-çıkış kontrolleri en üst seviyeye çıkarılacak.

Erken Uyarı Sistemleri: Kahramanmaraş'taki gibi "geliyorum diyen" tehlikelerin gözden kaçmaması için, olası risk ve tehditlere karşı çok daha hızlı müdahale edilmesini sağlayacak erken uyarı mekanizmaları devreye alınacak.

Psikolojik Takip ve Destek: Toplum Sağlığı Merkezleri sürece aktif olarak dahil olacak. Şiddet eğilimi gösteren veya psikolojik desteğe ihtiyaç duyan öğrencilerle yakından ve özel olarak ilgilenilecek.

Acil Durum Farkındalığı: Öğrenciler, öğretmenler ve tüm personelin katılımıyla, silahlı saldırı ve benzeri acil durumlar için düzenli eğitimler ve farkındalık çalışmaları yürütülecek.

Üst Düzey Koordinasyon: İlgili tüm Bakanlıklar (İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Aile ve Sosyal Hizmetler) arasındaki koordinasyon mekanizması güçlendirilerek, bürokratik engellerin güvenlik zafiyeti yaratmasının önüne geçilecek.

HEDEF: PROAKTİF KORUMA

Bakanlığın hayata geçirdiği bu yeni "7 Basamaklı Model" ile okul içi şiddet vakalarına, dışarıdan gelebilecek olası silahlı/bıçaklı tehditlere ve öğrencilerin psikolojik sağlığını etkileyebilecek olumsuzluklara karşı olaylar yaşanmadan önce "proaktif bir koruma kalkanı" oluşturulması hedefleniyor.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_118745)
24 Nisan 2026 Cuma 23:07
korucu ve bekçileri verin okullara korucular traşlı tek tip kıyafetlerler okul önlerinde nöbet tutsun
29.06.2026
01:03
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl`e Geliyor
5 Ünlü Sanatçı, Efrayim Bebek İçin Bingöl'e Geliyor
SMA Tip-1 hastası Efrayim Gökalp'in tedavisine destek olmak amacıyla anlamlı bir dayanışma organizasyonu düzenleniyor. Bir sinema filmi çekimi için Muş'ta bulunan 5 ünlü sanatçı, 30 Haziran Salı günü Bingöl'de vatandaşlarla buluşarak Efrayim bebeğe umut olacak.
29.06.2026
01:02
Bingöl`de sıcaklık alarmı!
Bingöl'de sıcaklık alarmı!
Meteoroloji'nin son tahminlerine göre Bingöl'de hava sıcaklıkları yeni haftayla birlikte yükselişe geçiyor. Salı gününden itibaren etkisini artıracak sıcak hava dalgasıyla birlikte kentte hafta sonuna doğru sıcaklığın 38 dereceye ulaşması bekleniyor.
29.06.2026
01:01
Bingöl`de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl'de Arazi Yangını Eve Sıçradı
Bingöl merkeze bağlı Alatepe köyünde çıkan arazi yangını, rüzgârın etkisiyle büyüyerek müstakil bir eve sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alınırken evde maddi hasar meydana geldi.
29.06.2026
00:58
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl`e 8 Kontenjan Ayrıldı
GSB Bin 200 Sözleşmeli Antrenör Alacak! Bingöl'e 8 Kontenjan Ayrıldı
Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2026 yılı personel alımı kapsamında Türkiye genelinde 1.200 sözleşmeli antrenör istihdam edecek. Bingöl'e ise 7 farklı branşta toplam 8 kontenjan ayrıldı. Başvurular 6-17 Temmuz tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak.
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın