KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
03 Temmuz 2026 Cuma
°C

Nyt: yaşlı avrupa'nın türkiye'ye ihtiyacı var!

ABD'de yayınlanan The New York Times (NYT) gazetesi, AB rönesans yaşayan Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu yazdı. Gazete, 'Türkiye AB'ye değil, AB Türkiye'ye ihtiyaç duyuyor' vurgusu yaptı.

Nyt: yaşlı avrupa`nın türkiye`ye ihtiyacı var!
07 TEMMUZ 2010 ÇARŞAMBA 10:49
0
1596
0
AA aa

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The New York Times'ta (NYT)n doğuya dönen Türkiye'nin, bölgesinin yükselen yeni ekonomik gücü oluduğu ve Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerinde bir paradigma değişikliği yaşandığını; “Türkiye'nin AB'ye değil, AB'nin Türkiye'ye ihtiyaç duymaya başladığını” anlatan övgü dolu bir makale yayınlandı.

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve Ülker Grubu Başkanı Murat Ülker gibi Türkiye'nin öne çıkan işadamlarının faaliyetlerine de yer verilen makalede, “Onyıllar boyunca Türkiye'ye AB'ye üye olmaya hazır olmadığı söylendi. Ancak bu söylem 27 ülkeli kulüp için artık geçmişte kaldı” denildi.

Girişimci bölgesi

Türkiye'nin bugün hızlı büyüyen ekonomik bir güç olduğuna dikkat çekilen haberde, “Genç nüfuslu ülkede önde gelen şirketler ulusalarası düzeyde rekabet eder hale gelerek, Türkiye'yi bir girişimcilik bölgesine dönüştürüyor.

Rusya ve Ortadoğu gibi nakit zengini ülkelere yaptıkları ihracatla milyarlarca dolar gelir elde ederken, bir yandan da milyarlarca dolarlık yatırım çekiyorlar” ifadeleri kullanıldı.

Gazetenin haberinde Türkiye ve ekonomisine ilişkin dikkat çeken saptamalar özetle şöyle:

Etkileyici büyüme

Yaşlı ve borç yorgunu Avrupa bu yıl yüzde 1'in biraz üstünde bir büyümeden medet umarken, ekonomik rönesans yaşayan Türkiye'nin geçen hafta etkileyici yüzde 11.4'lük ilk çeyrek büyümesi ile Çin'den sonra ikinci olmasının ardından akıllara yen bir soru getirdi: ‘Kimin daha çok ihtiyacı var AB'nin mi yoksa Türkiye'nin mi?'

Haziranda ihracat rakamları yüzde 13 düzeyinde arttı. Gelen talebin büyük çoğunluğu Türkiye'ye komşu nakit zengini İran, Irak, Rusya gibi ülkelerden.

Büyük dönüşüm geçirdi

Türkiye ekonomisi son 10 yılda büyük bir değişim geçirdi. 10 yıl önce bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 16 ve enflasyon oranı da yüzde 72 iken, Türkiye ekonomisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Hükümeti döneminde izlenen sıkı mali politikalar sonucunda AB'nin (Eğer bir gün üye olursa) kriterlerini karşılamaya yakın bir görünüme sahip oldu.

İran'a yatırım arttı

Türk Hava Yolları (THY), Fransa'ya uçtuğu kadar çok Irak'a da uçuyor. En hızlı büyüyen rotaları ise Libya, Suriye, Rusya.

Türk şirketlerinin İran'daki yatırımları da artıyor. Irak'ta bir Türk şirketi 5 hastane yapacak. Türk şirketlerinin bölgede aldığı ihaleler 30 milyar doları aştı.

Türkiye güçlü

Haberde görüşüne yer verilen Intercity CEO'su Vural Ak, “Eski güçlerin ekonomik ve entellektüel olarak güç kaybettiğini görüyoruz.

Türkiye ise kendi ayakları üzerinde duracak kadar güçlü” dedi.

Türkiye ile İsrail arasındaki son dönemde yaşanan gerginlik ile ilgili olarak haberde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ‘Yurtta barış, dünyada barış' ilkesini bozabileceğine de dikkat çekildi.

Özyeğin, yatırımlarını doğuya kaydıranlardan

THE New York Times haberinde Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin'in faaliyetlerine de yer verildi.

Finansbank'ı 2006 yılında National Bank of Greece'e (NBG) sattıktan sonra Türkiye'nin en zengin işadamı haline geldiği belirtilen Özyeğin'in bankanın satışının ardından ‘Bu bir rüya dünya' dediği hatırlatıldı.

Haberde Özyeğin'in 5 yıldızlı Swissoteli'nin terasında, Blackberry'den son finansal gelişmeleri takip ettiği belirtilerek, “Eğer biri bana 10 yıl önce Türkiye'nin finansal riskinin İtalya ile eşit olacağını söyleseydi, çılgın olduğunu düşünürdüm” dediği kaydedildi.

hürriyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
03.07.2026
12:46
Bingöl`de refüje çarpan otomobil hurdaya döndü! 1`i ağır 2 yaralı
Bingöl'de refüje çarpan otomobil hurdaya döndü! 1'i ağır 2 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunda meydana gelen trafik kazasında kontrolden çıkarak refüje çarpan otomobil kullanılamaz hale geldi. Kazada yaralanan 2 kişiden birinin sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi.
03.07.2026
12:08
Memur ve emekli zammı belli oldu
Memur ve emekli zammı belli oldu
TÜİK'in haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin 2026 yılının ikinci yarısında alacağı maaş zammı netleşti. Temmuz ayından itibaren geçerli olacak artış oranı yüzde 13,52 olarak belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın