KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Şubat 2025 Cumartesi
°C

Neden kalkamıyoruz?

İşte uyandığımızdaki kararsızlığı giderme yöntemleri

Neden kalkamıyoruz?
28 ŞUBAT 2008 PERŞEMBE 11:39
0
878
0
AA aa
Uyandığımızdaki kararsızlığı gidermenin yöntemleri...
 
Psikolog Işın Akı yataktan çıkamamanın nedenleri ve çıkmanın kolay yöntemlerini anlattı.Yatakta uzun kalışın aslında kararsız, programsız, net olmayan bir ruh halinin simgesi olduğunun altını çizen Akı, "Burada önemli olan bu tercümeyi yapabilmek, beyni sorunların çözümü doğrultusunda çalıştırabilmektir. Uykunun kalitesi daima uyunan süreden daha önemli.

Pek çok kişi uzun süre yatakta kalıp, kendisi ile şu veya bu şekilde oyunlar oynayarak, kendini ikna etmeye çalışarak süreyi uzatmaya çalışır. Bu tür uykular vücudu dinlendirmez. Beyinsel bir ağırlıkla, uyku sersemi, kararsız ve isteksiz kalkılır yataktan. Uykunun kalitesi ve süresi bozulur, tabii ruh hali de!"Yataktan mutlu ve bir çırpıda kalkmak için bunları yapın: Sorunlarınızı saptayıp, programa bağlayın. Yatarken kafanız net olsun. Kendinizi kötü haberlere, uyuşukluğa teslim etmeyin.

Çözümsüz sorunlarla yatış, sıkıntıları ve kabusları da beraberinde getirir. Huzursuz yatış yerine hiç yatmamakdaha akılcıdır. Uyku sırasında beynin ürettiği çözümleri yakalamak için başucunuza teyp koyup yatın. Çalışırken vücudunuzu doğru kullanarak kas ağrılarını engelleyin. B ve C vitaminleri potasyum, çinko içeren besinler tüketin. Yeteri kadar karbonhidrat alın, yorgunluktan korunursunuz. 8-10 bardak su için. Yatmadan en az 2 saat önce yemek yeyin. Odayı havalandırın. Oksijenli ortam kas yorgunluğunu giderir. Yatak ve yastığınız ergonomik olsun.

"B ir türlü yataktan kalkamıyorum. Nasıl bir çözüm yolu geliştireceğimi de bilmiyorum. İşe gitmek, yüzümü yıkamak bile istemiyorum. Yataktan fırlamak için telefonun alarmına garip, iğrenç müzikler koydum ama, nafile! Benimkisi uyuma isteği değil, "sadece aptallar 8 saat uyur" biliyorum, benim canım yataktan çıkmak istemiyor. Çoğunlukla alakasız saatlerde uyumak istiyorum.

Akşam eve gelince cin gibi oluyor, sabaha kadar oturmak istiyorum. Ah o sabahlar yok mu!Tam bir kabus." Psikolog Işın Akı, adı kendisinde saklı bir hastasının sabah yakınması ve yataktan kalkamama şikayetini böyle aktarıyor. Işın Akı'ya göre yataktan kalkmak istememenin pek çok nedeni var. Ve aslında hepsinin de temeli ruhsal. Yani psikolojik.

NEDEN KALKAMIYORUZ

Konuyu fiziksel ve ruhsal olarak ayırmak gerektiğini söylüyor Işın Akı fizikselleri sıralıyor; Besin yetersizliği, vücutta bazı vitamin ve minerallerin eksilmesi, tiroit bezi bozukluğu, tansiyon, kalp, enfeksiyon hastalıkları ve çok sigara yorgunluğu artırıyor. Hareketli yaşantınız yoksa, kapınızın önünden arabaya binip, işe gidiyor, gün boyu PC karşısında oturuyor, akşam arabayla eve gidip, TV karşısında pinekleyip uyuyorsak bu müthiş bir yorgunluk getiriyor.

İnsan vücudu fizyolojik olarak bazı hareketleri yapmak üzere planlanmış. Bilgeler insanı her zaman kendini önemsemeye, dingin ruh hali edinmeye çağrır ama günümüzde bilgeleri kimsenin umarsadığı yok. Zaten öyle bir akış da sözkonusu değil. Bize kalan anlamsızca ve neredeyse ışık hızıyla dönen günlük çarkın dişlilerine ruhumuzu sıkıştırmamak, belli formülleri uygulamak, zinde kalkmanın yolu bu.

ZİHNİ KARIŞTIRMAYALIM

Hareketsizliğin yol açtığı sorunlar var. Hareketsiz bırakılan eklem ve kaslar ağrımaya, yıpranmaya ve fiziksel yorgunluk vermeye başlıyor. Baş, boyun, omurga, bel ağrıları devreye giriyor. Kişi daha önce yaptığı işleri yaparken zorlanmaya başlıyor. Zihni karışıyor. Sinirli, alıngan, unutkan hale geliyor, konsantrasyonu bozuluyor. Hareketsiz yaşam kilo sorununu da beraberinde getiriyor. Kilo da hastalıkları. Hastalıklar yaşlanmayı, yaşlanma cinsel isteksizliği, iş kaybını ve dolayısıyla da uçsuz bucaksız bir mutsuzluğu.

CİNSEL ZAFİYET YAPIYOR

Işın Akı "İşleyen demir ışıldar, en çok yorulan en az çalışandır" diyor. Ve bakın çarpıcı bir açıklama daha yapıyor: "Bütün bunlar tek kapıya çıkıyor, kapıdan içeri girdiğinizde karşınızda sizi cinsel zafiyet bekliyor. Sonu depresyona kadar giden cinsel isteksizlik sorununu en çok erkekler yaşıyor. Hareketsizlik, maddi sorunlar, eşin ilgisizliği, evliliğin getirdiği sorunlar, iş performansındaki başarısızlık, erkeklerde hem kısırlığa hem de cinsel zafiyete neden oluyor."

DUYGUSAL NEDENLER

Yatakta uzun saatler geçirmenin, bir türlü uyanmak ve güne sarılmak istememenin çok fazla ruhsal nedeni olduğunu vurgulayan Işın Akı bunları da şöyle sıralıyor: Kişinin aile ve iş ortamında sorun yaşaması. Eşiyle anlaşamaması. Cinsel sorunları olması, erken boşalma, iktidarsızlık, eşten soğuma, aşırı kilo sonucu ilişkide bulunamama. Aileden birinin kaybı. Maddi sıkıntılar yaşanması. Geleceğe ait derin kaygılar taşınması. Aileden gelen genetik ruhsal sorunlar (şizofreni gibi).

Bugün
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
07.02.2025
19:32
Hesarek`e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Hesarek'e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Bingöl'de Üniversite Termal Tesisinin ardından bir kapatma kararı da Hesarek Kayak Merkezi için verildi. Türkiye'deki birçok tesis için verilen karardan etkilenen Hesarek'te yatılı konaklama ile teleferik ve telesiyej sistemi kapatıldı. Kafeterya ve acemi pisti açık olacak.
07.02.2025
18:11
Bingöl`de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeni ile 77 köy yolu ulaşıma kapandı.
07.02.2025
14:17
Bingöl`de ‘İŞKUR Gençlik Programı` sözleşmesi imzalandı
Bingöl'de 'İŞKUR Gençlik Programı' sözleşmesi imzalandı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), devlet üniversiteleriyle birlikte öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak ve aynı zamanda öğrencilere bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacıyla İŞKUR Gençlik Programı'nı başlattı. Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı.
07.02.2025
13:59
Termal Tesis Konusu ‘Bürokratik Krize` mi dönüştürülüyor?
Termal Tesis Konusu 'Bürokratik Krize' mi dönüştürülüyor?
Hijyen noktasında eleştirilerin odağındaki Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi'nin 15 gün süreyle kapatılması bürokratik krizi tetikledi. Üniversite kanadı bunu 'Rektörü yıpratma' olarak yansıtırken, kamuoyu ise kapatma kararı nedeniyle Valiyi takdir ve tebrik ediyor. Yorumlar ise karşılıklı suçlama ve savunma odaklı sürüyor! İşin aslı ne? Kim ne yapmak istiyor?
07.02.2025
12:32
Bingöl Üniversitesi`nden termal tesisleri için ‘sıkı tedbir` vurgusu!
Bingöl Üniversitesi'nden termal tesisleri için 'sıkı tedbir' vurgusu!
Tesisteki hijyen sorununa dair alınan yeni kararları duyuran Bingöl Üniversitesi, 'Bu tür durumların önlenmesine dair radikal tedbirler almış bulunuyor ve bu tedbirleri kararlılıkla devam ettireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz' açıklamasında bulundu. Alınan tedbirler is şöyle sıralandı;
07.02.2025
12:01
Bingöl`de ruhsatsız silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de ruhsatsız silah operasyonu: 4 şüpheli tutuklandı
Bingöl'de polis ekiplerince düzenlenen operasyonda 8 tabanca, av tüfeği fişek ve mermi ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 4 kişi tutuklandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın