KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Nisan 2024 Cuma
24 °C Bulutlu ve güneşli

Mustazaf-der'den aşura etkinliği

Mustazaflar İle Dayanışma Derneği (Mustazaf-Der) Bingöl Şubesi tarafından Aşura günü münasebetiyle dernek binasında bir etkinlik düzenlendi.

Mustazaf-der`den aşura etkinliği
17 ARALIK 2010 CUMA 23:44
0
2006
0
AA aa

Mustazaf-Der Bingöl Şubesi "Aşura Etkinlikleri" kapsamında dün saat 18.00'da dernek binasında düzenlediği etkinlik vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. Hz. Hüseyin'in şahadeti ve gelişen olayların anlatıldığı programda, katılımcılar duygulu anlar yaşadı.


İlahi Sanatçısı Muhammed Taha'nın Kur'an tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Mustazaflar İle Dayanışma Derneği Bingöl Şubesi Başkanı Araştırmacı Yazar Mehmet Şenlik, Aşura gününün İslam'dan önce kutlandığını belirterek, Haram aylardan olan Muharrem ayının çok önemli olduğunu dikkat çekti. Muharrem ayının 10. gününün Aşura olarak kutlandığını söyleyen Şenlik, Bu günde insanlığın büyük olaylara sahne olduğunu ifade etti.


Aşura günü hem yas, hem de şükür günüdür
Hz Ömer döneminde Peygamberimizin hicret olayı yeni bir takvim olarak kabul edildiğini belirten Şenlik, Müslümanların Muharrem ayını Hicri yılbaşı olarak kutladığı bir ay olduğunu hatırlattı. İslamdan önceki ümmetlerin Aşura gününde çok büyük olaylar yaşadığına dikkat çeken Şenlik, Hz Hüseyin'in şahadeti'nin aşura gününde olduğu ve o günden sonra aşure gününün hem yas hem de şükür günü olarak kutlandığını söyledi. Şenlik, “Hz Hüseyin canını feda ederek islamın intihar etmesinden kurtardı.

İslam tarihinde bu kadar büyük öneme haiz olan Aşura günü. Kerbela olayından sonra İslam tarihinde hep iki görüntü çizilmiştir. Tıpkı Habil ve Kabil olayında olduğu gibi. Artık Yezid denilince akıllarda hep kötü adam, cani, nefisperest, şehvestperest ve saltanat sevdalısı bir kişilik. Hüseyin denilince de hep civanmert ve şecaat sahibi. İlim ve irfan sahibi. Hak ve hakikatin sembolü bir kişilik canlanıyor zihinlerde. Tarih boyunca Hüseyin hep kabul görmüştür, Yezid ise dışlanmıştır. Biri övgülerle ağıtlarla yad edilirken, diğeri kötülüklerle ve lanetlerle yerilmiştir” diye konuştu.


Bu sevgi Hüseyni Sevda
Müslümanların var olduğu müddetçe Hüseyni Sevda'nın hiç bitmeyeceğini belirten Şenlik, Hüseyni sevgi ve Hüseyni Sevda'nın hiç unutulmadığını vurgulayarak, bu sevginin gün geçtikçe arttığını söyledi.


Sinevizyon gösterisinin ardından konuşan İnzar Dergisi yazarlarından Ahmet Dağılma, Aşura gününde yaşanan büyük hadiselere dikkat çekerek, Kerbela olayı ile birlikte Hz Hüseyin'in şehadetini anlattı.


İslam Tarihi'nde müminlerin yüreğini burkan 3 tane sayılı olay
Ağlanılıp yas tutulacak bir hadise varsa bu imam Hüseyin'in kerbela'da şehid olma hadisesi olduğuna dikkat çeken Dağılma, İslam Tarihi'nde müminlerin yüreğini burkan 3 tane sayılı olay olduğunu söyleyerek, “Birincisi: Taif'te Resulullah(s.a.v)'in taşlanması ve başına gelen musibet. İkincisi: Resuli Ekrem(a.s.v)'ın Uhud'da gördüğü çile mübark dişlerinin şehid olması ve İslam Tarihi'nde üçüncü olay ise Kerbela'dır. Eğer ağlanacaksa bu hadiselere ağlanılacak. Peygamber efendimiz, Hazret-i Ali'yi, Hazret-i Fatıma'yı, Hazret-i Hasan ve Hazret-i Hüseyin'i mübarek abâları ile örterek şöyle dua etti: (İşte benim ehl-i beytim bunlardır. Ya Rabbi, bunlardan kötülüğü kaldır ve hepsini temiz eyle!)” dedi.


Biz zilletten uzağız
Dağılma, “Kerbela'da İmam Hüseyin ve Ehli Beyt'in şehid edilmemiş olsalardı o zaman bu misyon ve zihniyet, İslam'ın değerleri tamamen ayaklar altına alınacaktı. Kerbela'da Yezid'in 30 bin kişilik bir ordusu ve İmam Hüseyin'e karşı. İmam Hüseyin'e zulüm ve işkence yapanlar Müslümanlar. Yahudi, Hıristiyan veya Mecusiler değil. Bu 30 bin kişilik ordunun karşısında Allah Resulü'nün ciğerparesi imam Hüseyin ve Kerbela şehitleri. Bir tarafta küfür ve küfüre bağlılık diğer tarafta ise Allah Resulü'ne bağlılık.

İmam Huseyin: “Ben dünya malı için, makam, şan ve şöhret için kıyam etmedim. Ceddim Muhammed'in dinini ayakta tutmak için kıyam ettim”. Eğer Ceddim Muhammed'in dini kanımla ayakta kalacaksa, ey kılıçlar doğrayın beni”, ”Biz zilletten uzağız”, Madem ölüm kaçınılmaz bir son, Allah(Sevgili) yolunda kılıçla ölmekten daha tatlı bir şey yoktur” diyerek kendisinin ve müminlerin yolunu belli etmiştir” dedi.


Kerbela'da Allah Resulü'nün namusunun çiğnendi
Hz Hüseyin'in Yezid'e biat etmesi islamın intiharı olacağını belirten Dağılma, İmam Hüseyin'in bunu çok iyi bildiğini ve mübarek bedenini islama feda ettiğini söyledi. Kerbela'da İmam Hüseyin ve ehli beyti kendilerini feda ederek islamın izzetini koruduklarını ifade eden Dağılma, Kerbela'da Allah Resulü'nün namusunun çiğnendiğini söyledi. Dağılma, “Kerbela çölün bir parçası. Hıristiyanlar, Yahudiler orada su içerken İmam Hüseyin ve Ehli Beyti o sudan içemiyordular” diye konuştu.


Yezid ismi değişse de zihniyeti değişmiyor
Yezid ismi değişse de zihniyetinin değişmediğini söyleyen Dağılma, Hüseyni sevdanın da hep var olduğuna değinerek, “ Hüseyni zihniyette devam ediyor. Hüseyin aşıkları hep var olmuştur. Bu ikisinin çatışması kıyamete kadar devam edecektir” dedi.


Hüseyinlere selam olsun
Kerbela hadisesinin olmaması durumunda bugün islamı bu şekilde yaşamanın mümkün olmadığını ifade eden Dağılma, “İslam bugün dimdik ayakta ise İmam Hüseyin'in şehadeti ve misyonudur. Onun mirasına çıkan zamanın Hüseyin'leri hep var olmuşlardır. Hüseyinlere selam olsun” şeklinde konuştu.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
19.04.2024
18:52
BAL`da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
BAL'da kritik hafta! Bingöl kazanmak zorunda!
Grup lideri Yozgat Belediyesi Bozokspor ile arasındaki puan farkını kapatmak ve şampiyonluk kupasını kaldırmak için tüm çabasını gösteren 12Bingölspor, Pazar günü Hacılar Erciyesspor'a konuk oluyor. 12Bingölspor'a taraftar yasağı getirildi, aynı yasağın getirildiği Yozgat Bozokspor'un yasağı ise milletvekillerinin baskısı sonucu kaldırıldı!
19.04.2024
18:51
Bingöl`de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de Engelli ve Eski Hükümlüler İçin Hibe Desteği Başvuruları Başladı!
Bingöl'de engelli ve eski hükümlüler için hibe desteği başvuruları başladı. Son başvuru 07.06.2024 olarak açıklandı. Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı;
19.04.2024
18:51
Bingöl için bir uyarı da Arslan`dan…
Bingöl için bir uyarı da Arslan'dan…
'Tokat'ın üzerinde bulunduğu fay hattında beklenen büyük şiddetli deprem hala olmadı' diyen Prof. Dr. Abdussamet Arslan: 'Önümüzdeki 10 yılda Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde 7.0 ila 7.5 civarında deprem beklemek yanlış olmaz. Bingöl'de henüz beklediğimiz deprem olmadı. Bu depremi de hakikaten bekliyoruz' dedi.
19.04.2024
18:50
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Ahırları mühürlendi, hayvanları telef oldu
Bingöl'ün Genç İlçesi'nde hayvancılıkla uğraşan Muhsin ve Mehmet Davran kuzenlerin 2018 yılında yaptıkları ve yapı kayıt belgesi aldıkları ahırları mühürlendi. Gerekçe, kim olduğu bilinmeyen birinin şikâyeti! Gebe olan ve doğum sonrası telef olan hayanlar da cabası..!
19.04.2024
18:45
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl ile Roma La Sapienza Üniversiteleri Arasında İş Birliği
Bingöl Üniversitesi, uluslararası iş birliklerini genişletme çalışmaları kapsamında Avrupa'nın en büyük ve İtalya'nın en prestijli üniversitesi olarak kabul edilen Roma La Sapienza Üniversitesi ile bazı alanlarda iş birliği anlaşması yaptı.
19.04.2024
15:59
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Elektrik ve doğal gaza zam yapılacak mı?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, mayıs ayında elektrik ve doğal gaz fiyatlarına zam yapılmayacağını açıkladı. Bayraktar, doğal gaz desteğinin devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya, 'Sosyal açıdan desteklenmesi gereken grupları desteklemeye devam edeceğiz.' yanıtını verdi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın