KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

‘MAKUL ŞÜPHE’YE YARGI FRENİ

Bingöl’de bir araçtan çıkan malzemeler için, “Bölgenin yapısıyla düşünürsek, C-4 bomba yapımında kullanılabilir” diyen mahkeme, Yargıtay’a takıldı.

‘MAKUL ŞÜPHE’YE YARGI FRENİ
29 KASIM 2014 CUMARTESİ 04:45
0
2230
0
AA aa

Hükümet son yargı paketiyle, güvenlik güçlerine sınırsız arama yetkisi getirirken, Yargıtay, Bingöl'de içinde turşu ve çay bulunan bir araçta maskeli kişilerin yaptığı üçüncü aramada “C-4 patlayıcı madde ele geçirildiği” iddiasıyla açılan davada hukuk dersleri verdi.

Araç sahibi uzaklaştırılarak yapılan aramanın hukuksuz olduğunu, burada bulunanların delil olarak kullanılamayacağını söyleyen Yargıtay, ele geçirilen malzemelerin PKK'nın kullandığı malzemelere benzediği gerekçesiyle de ceza verilmesine karşı çıktı.

ABİSİ PKK'LI DİYE

Yargıtay kararına konu dava Bingöl'ün Genç ilçesindeki yol aramasıyla gelişti. Davada özetle şu aşamalar yaşandı: “İki akrabasıyla birlikte otomobiliyle köyüne giden Salih Y., jandarma kontrol noktasında durduruldu. Araçta yapılan ilk aramada çay, şeker, tütün, turşu, çocuk bezi gibi malzemelerle ruhsatlı av tüfeği, dürbün ve faturası bulunan jeneratör bulundu. Ancak jandarma aracı bu kez karakolu çekti. Araç sahibinin kardeşinin PKK'lı olmasıyla ilgili kısa sorgu yapıldı, bilgi vermesi halinde kendilerinin serbest bırakılacağı vaat edilirken, burada yapılan ikinci aramada da araç temiz çıktı.

“MASKELİLER GELİNCE C-4 ÇIKTI”

Ancak karakol komutanı buna rağmen aracı ve içindekileri serbest bırakmadı. “Bekleyin Alay Komutanı gelecek, sizi de helikopterle göndereceğiz” dedi. Gelen helikopterden iki maskeli kişi indi. Gece saatlerinde üçüncü arama yapıldı. Arama sırasında karakolun ışıkları söndürülürken araç sahibinin aramaya katılma talebi reddedildi. Ve iki ayrı aramada temiz çıkan araçtan bu kez, nasıl olduysa “C4 düzeneği, 195 adet çivi, elektrik kablosu, pil, fünye, saniyeli fitil, esrar, kupürleri kesilmiş ağrı kesici ilaçlar” çıktı.

Araç sahibi ve yanındaki iki kişi tutuklandı. Diyarbakır Başsavcılığı da şu gerekçeyle dava açtı: “Ele geçirilen malzemelerin niteliği bölgenin coğrafi durumu ve yapısı ile birlikte değerlendirildiğinde PKK terör örgütüne bilerek ve isteyerek silah temin etmek suçunu işledikleri anlaşıldığından...”

Dava, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, asker tanık anlatımlarında ciddi çelişkilerin de ortaya çıktığı yargılama sonunda sanıklara beraat kararı verdi. Beraat şu gerekçelere dayandırıldı: “Aracın durdurulduğu, gündüz iki defa araçtaki malzemeler indirilerek arama yapıldığı ancak suç unsuru oluşturan herhangi malzemenin gele geçirilemediği, buna rağmen aracın burada bekletilerek sonrasında gece yapılan aramada bu sefer aracın altında bomba düzeneği bulunduğunun bildirildiği, Gündüz bulunamayan malzemelerin gece yapılan aramada bulunmasının hayatın olağan akışına uygun olmadığı, patlayıcı düzeneğinde sanıkların parmak izlerinin tespit edilemediği. Gece aramasında sanıkların aracın yanından uzaklaştırıldığı, içinde herhangi suç unsuruna rastlanmadığı halde sanıkların karakolda bekletilmelerinin bir hukuki dayanağının bulunmadığı. Ayrıca hukuka aykırı olarak yapılan aramada ele geçirilen patlayıcı düzeneğinin hükme esas alınamayacağı...”

Mahkemenin bu kararı, Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından “Ele geçen patlayıcı maddeler PKK terör örgütünün kullandığı patlayıcılarla benzerlik gösteriyor” gerekçesiyle bozuldu. Yerel mahkemenin direnmesi nedeniyle dosya bu kez, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na gitti. Kurul, “Hukuksuz aramalarda ele geçirilenler delil olamaz. Varsayımlara ve olasılıklara göre kimseye ceza verilemez” diyen mahkemenin kararını onayladı. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
03.07.2026
12:46
Bingöl`de refüje çarpan otomobil hurdaya döndü! 1`i ağır 2 yaralı
Bingöl'de refüje çarpan otomobil hurdaya döndü! 1'i ağır 2 yaralı
Bingöl-Erzurum karayolunda meydana gelen trafik kazasında kontrolden çıkarak refüje çarpan otomobil kullanılamaz hale geldi. Kazada yaralanan 2 kişiden birinin sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi.
03.07.2026
12:08
Memur ve emekli zammı belli oldu
Memur ve emekli zammı belli oldu
TÜİK'in haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla birlikte memur ve memur emeklilerinin 2026 yılının ikinci yarısında alacağı maaş zammı netleşti. Temmuz ayından itibaren geçerli olacak artış oranı yüzde 13,52 olarak belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın