İl Milli Eğitim Müdürü ile Vakıf Bank arasında imzalanan promosyon sözleşmesinde belirtilen ‘Ödemelerin tek seferde yapılması' hususunun, daha sonra yayınlanan Başbakanlık genelgesi ile değiştirilmeye çalışılmasıyla başlayan tartışmalar büyüyor. Eğitim Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Ramazan Çakırcı, sözleşmenin gereğinin uygulanması yönündeki taleplerini açıklarken önemli bir noktaya daha temas etti. Çakırcı, geçtiğimi ay İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Hansu'ya tahsis edilen makam arabasının kaynağının açıklanmasını istedi.
Sözleşmenin, Başbakanlık genelgesinden önce imzalandığına dikkat çeken Çakırcı, Haziran 2007'de tüm okul müdürlerinin katıldığı bir toplantıda milli eğitim müdür yardımcısı, 3 sendika temsilcisi, 5 okul müdürü ve 1 mutemet'ten oluşan 10 kişilik bir komisyonun, bankalarla peşin ödeme yapılması koşulu ile görüşmeler yapılması yönünde karar aldığını belirtti.
Komisyonun, bankalarla yaptığı görüşmelerde bin 703 kişi adına 920 bin YTL peşin verilmek üzere Vakıf Bank'la sözleşme yapılmasının uygun olacağını tutanak altına alındığını ifade eden Çakırcı: “Yapılan görüşme ve bankaların teklif yazıları ortadadır. Sözleşmenin imzalanmasından sonra 20.07.2007 tarih 2007/21 sayılı Başbakanlık Genelgesi yayınlanmış. Genelgenin yayınlanmasından sonra ise İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız görüşmede kişi başına düşen 540 YTL'nin peşin olarak ödenmesi sözü verilmişti. Bunu hem kamuoyu hem de üyelerimizle paylaşmıştık (22.10.2007). Daha sonra Başbakanlık Genelgesi bahane edilerek 540 YTL'yi 6 taksite bölerek 6 aylık periyotlar halinde verilmeye çalışılması Bankanın lehine bir sonuç doğurmaktadır. Bankalarla yapılan görüşmelerin gereğinin yapılmadığını, ‘genelge' bahane edilmeye çalışıldığını düşünüyoruz. Bizler, komisyon çalışmalarının ve alınan kararların gereği yapılarak promosyonun peşin ödenmesini istiyoruz. Eğer genelge peşin ödemeye engelse neden şartlar değişmesine rağmen sözleşme fes edilmemiştir. Yoksa alınan makam arabasının promosyonlarla bir ilgisi mi var? Eğitim Bir-Sen olarak ek protokollerin olup olmadığını, alınan makam arabasının kaynağının nereden sağlandığını merak ediyoruz? Bunu öğrenmeye hakkımız olduğuna inanıyoruz! Bir başka husus, il milli eğitim müdürü yaptığı açıklamada kurum ifadesinden okullar mı kast ediliyor yoksa il müdürlüğü mü kast edilmiş? Okullar kast ediliyorsa sözleşme neden okul müdürlükleri tarafından değil de il milli eğitim müdürlüğü tarafından yapılmış? Yapılan sözleşmede il milli eğitim müdürlüğünün taraf olduğu ortadadır. Belirtilen açıklamada il milli eğitim müdürlüğünün taraf değilmiş gibi görünmesini de doğru bulmuyoruz” dedi.
Sendika olarak taleplerini sıralayan Çakırcı, Komisyon çalışmalarının gereğinin yapılmasını,
Maaş promosyonlarının peşin ödenerek 22.10.2007 tarihinde verilen sözlerin yerine getirilmesini, Aksi durumunda sözleşmenin fes edilerek, Başbakanlık Genelgesi gereği yapılarak bir komisyon oluşturulması ve başka bankalarla görüşme yapılarak sözleşme imzalanması gerektiğini vurguladı.
Çakırcı, taleplerine gerekli yanıtın verilmemesi durumunda hukuki süreci başlatacaklarını ve demokratik haklarını kullanacaklarını sözlerine ekledi.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber