KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Haziran 2026 Perşembe
°C

'Mağduriyetlerin telafisi, zararlarının tazminiyle mümkün olabilir'

Memur- Sen Kadınlar Komisyonu adına açıklama yapan Sibel Öz: '28 Şubat zihniyetinin tarihin çöp sepetinde gerçek anlamda yerini alması sadece faillerinin mahkûm edilmesiyle değil mağduriyetlerin telafisi, zararlarının tazminiyle mümkün olabilir' dedi.

`Mağduriyetlerin telafisi, zararlarının tazminiyle mümkün olabilir`
24 ŞUBAT 2021 ÇARŞAMBA 16:05
11
2702
1
AA aa

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu, 81 ilde eş zamanlı 28 Şubat ile ilgili basın açıklaması düzenledi.

Bingöl'de Memur- Sen İl Binasında düzenlenen açıklamaya, Kadınlar Komisyonu üyeleri katıldı. Komisyon adına açıklamayı yapan Sibel Öz, 28 Şubat darbesinin üzerinden 24 yıl geçtiğini anımsattı.

Öz, açıklamasının devamında şu sözlere yer verdi:

“Milletin iradesinin ve egemenliğinin, çoğunluğu kadın olmak üzere, kamu görevlilerinin emeğinin, ekmeğinin, hak ve özgürlüğünün gasp edildiği 28 Şubat darbesinden bugüne, tam 24 yıl geçti. Post modern olarak tesmiye 28 Şubat askeri müdahalesi, o meşum Milli Güvenlik Kurulu toplantısının tarihiyle anılsa da, 90'lı yılların başında başlamış, bir “vesayet” sürecidir.

Millete bakan yönüyle vahşi bir toplum mühendisliğinin, devlete bakan yönüyle de ülke varlığını talan etme yolsuzluğunun adıdır. Milletin içinden çıkan inançlı kadroların iktidara gelmesini hazmedemeyenlerin, şuursuz intikam hırsıyla;

6 milyon kişi hukuksuz fişlemelerle sakıncalı ilan edildi.

Binlercesi haksız soruşturma ve kovuşturmalarla mahkûm edildi.

Öğrenciler okullarından, kamu görevlileri memuriyetten, işçiler işlerinden ihraç edildi. 

Şirketler, yeşil sermaye kumpasıyla ekmeklerinden edildi.

Sivil toplum kuruluşları kapatıldı. Yöneticileri hapse atıldı.

Memur-Sen Kadınlar komisyonu olarak; münhasıran ele alınıp ortak çalışma yapılması teklifiyle aşağıdaki öneri ve taleplerimizi kamuoyunun ve yetkililerin ilgisine sunuyoruz. 

Vesayet dönemindeki “haksız-hukuksuz cezaların” affedilmesi yerine “yok hükmünde kabul edilmesi” ne dair düzenleme yapılmalı, mağdurların haklı oldukları, özgürlüklerinin ve onurlarının ihlal edildiği ortaya konulmalı, hukuki kapsamda iade-i itibar verilmelidir,

Haklarında verilen idari kararlar ile idari yargı kararlarına yönelik hukuki yollara başvuru nedeniyle yapılan giderler, ödenen ücretler güncellenmek suretiyle ilgililere ödenmelidir.

Adli ve idari soruşturma ve kovuşturmalarla taciz edilmeleri dolayısıyla mağdurlara manevi tazminat ödenmelidir,

Eğitim hakkından mahrum edilenlerin maddi ve manevi zararlarını belirlemeye yönelik komisyon oluşturulmalı, komisyon tarafından yapılan çalışma sonucunda belirlenecek kişilere “vesayet tazminatı” ödenmelidir.

Dönem soruşturmalarıyla başörtüsü başta olmak üzere inanca dair hassasiyetleri nedeniyle devlet memurluğundan çıkarılanların açıkta geçen sürelere ilişkin maaşları, ücretleri, diğer mali ve sosyal hakları kendilerine emsalleri esas alınarak hesaplanmalı ve güncelleme yapılarak kendilerine ödenmeli ve zararları karşılanmalıdır.

Mağdurların zararların karşılanmasına yönelik kamu bütçesinden karşılanan tutarlar, 28 Şubat darbesinin asli ve fer'i iştirakçilerine rücu edilmeli ve millet adına kendilerinden tahsil edilmelidir.

Söz konusu dönemde eğitim hakları gasp edilenlerin kamuda istihdamlarını sağlamak için durumlarına ve mezuniyetlerine uygun kadrolar-pozisyonlar ihdas edilmelidir.

Görevlerine son verilmesine, devlet memurluğundan çıkarılmalarına bağlı olarak farklı sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkilenerek emekli olmak durumunda kalanların emekli ikramiyesi ile emekli maaş kayıpları hesaplanmalı ve ödenmeli, emekliliklerine ilişkin hukuki konumları düzeltilmelidir.

Af, göreve dönüş veya sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi ve iadesi gibi iş ve işlemlerle ilgili olarak hak düşürücü süre veya zaman aşımı süresi uygulanmamalı, söz konusu iş ve işlemler ilgililerin başvurusuna ihtiyaç olmaksızın doğrudan tesis edilmelidir.

Özetle, Memur-Sen olarak diyoruz ki:

28 Şubat zihniyetinin tarihin çöp sepetinde gerçek anlamda yerini alması sadece faillerinin mahkûm edilmesiyle değil mağduriyetlerin telafisi, zararlarının tazminiyle mümkün olabilir.  28 Şubat'ın bin yıl süreceği iddiasında bulunanların heveslerini kursaklarında bırakan millet iradesi ve inancı; mağdurların hukukunu koruyan, haklarını sağlayan, zararlarını karşılayan iradeyi de kayda ve hayata geçirecektir. Bu iradenin tesisi ve teşkilinde yetkili ve ilgili herkesi sorumluluk almaya çağırıyoruz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_81419)
25 Şubat 2021 Perşembe 13:06
O günün zihniyetiyle bu gunün
Akp.mhp. arasinda hiçbir fark
Yoktur bunlardan adalet dilemek yerine bunlara karşi
Hak hukuk addalet mücadelesini vererek haklarimiz olanı söküp almalıyız öyle bir bildiri bir ilan vermekle haklar elde edilmez işçisı emekçısı erkegi kadını köylüsü esnafı memuru ögrencisı örgütlenmelıdır sendikalar ssk.vb.bu mücadelenin başını çekmelidır
Bilinçlı ve örgütlü toplum güçlüdür kararlıdır isterse
Eylemlikleriyle hayatı durduracak bir atom gibidir eğer öfkesi patlarsa karşısinda hiçbir güç duramaz.
11.06.2026
17:57
Bingöl`de toplu taşımaya zam! Son 2 Yılda Dördüncü Tarife Artışı
Bingöl'de toplu taşımaya zam! Son 2 Yılda Dördüncü Tarife Artışı
Temmuz 2024'ten bu yana dört kez zam alan şehir içi minibüs ücretleri yeniden artırıldı. Bugünden itibaren tam bilet 28 TL'ye, öğrenci bileti ise 21 TL'ye yükseldi.
11.06.2026
17:24
Zikte SÜRKAP: Hedefimiz sadece ailemize değil, toplumun geneline dokunmak
Zikte SÜRKAP: Hedefimiz sadece ailemize değil, toplumun geneline dokunmak
Zikte Sürdürülebilir Kalkınma Platformu (Zikte SÜRKAP) Başkanı Mehmet Atalay, aile bağlarını güçlendirmeyi amaçlarken eğitim, kültür, sanat ve sosyal projelerle toplumun tamamına katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi. Atalay, 'Soyut söylemlerle değil, somut adımlarla ilerlemek istiyoruz' dedi.
11.06.2026
13:14
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Gölette kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde serinlemek için gölete giren 13 yaşındaki Metin Çağlayan'dan haber alınamayınca ailesi arkadaşlarına ulaştı. Korktukları için saatlerce sessiz kalan çocukların itirafı üzerine başlatılan arama çalışmalarında Metin'in cansız bedenine ulaşıldı.
10.06.2026
22:05
Hatısaru:
Hatısaru: 'Kamu, Kimsenin Arka Bahçesi Değildir'
Kamu kurumlarında görev yapan bazı personellerin siyasi bağlantılarını öne çıkararak ayrıcalıklı davranışlar sergilediği yönündeki iddialara sert çıkan Yeniden Refah Partisi Bingöl İl Başkanı Cihat Hatısaru, kendilerini iktidar partisinin koruması altında görerek diğer çalışanlar üzerinde baskı kurmaya çalışan ve kurum içerisinde ayrıcalıklı bir konum sergileyen personellerle ilgili kurum amirlerine tarafsızlık çağrısı yaptı.
10.06.2026
21:31
12Bingölspor taraftarı tepkili!
12Bingölspor taraftarı tepkili! 'Yalnız bırakırsanız, yalnız kalırsınız!'
12 Bingölspor taraftarları, 2. Lig'e yükselen yeşil beyazlı takımın yalnız ve sahipsiz bırakılmasına tepki için yürüdü! Siyasetçilere, bürokratlara ve iş dünyasına seslenen taraftarlar, 'Bugün 12Bingölspor'u yalnız bırakırsanız yarın yalnız kalırsınız' mesajı verdi.
10.06.2026
20:21
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Çıraklık dönemi çalışmaları emekliliğe sayılmayacak
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, çıraklık döneminde fiilen üretimde çalıştığını belirterek bu sürelerin emeklilik primine dahil edilmesini isteyen davacıyı haklı bulan yerel mahkeme kararını bozarak, çıraklık sözleşmelerinde esas amacın çalışma değil meslek öğretimi olduğuna hükmetti.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın