KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Ağustos 2026 Pazartesi
°C

Lösemili çocuklar haftası

2 - 8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası münasebetiyle İl Sağlık Müdürlüğü, yazılı bir açıklama yaptı.

Lösemili çocuklar haftası
09 KASIM 2010 SALI 08:44
0
4472
0
AA aa

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Lösemi (Kan kanseri), kan ve kemik iliği dokusunda bulunan kan yapımından sorumlu, hücrelerin kanserleşmeleri sonucunda ortaya çıkan bir tür kan hastalığıdır. 

Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası 64 ülkede, 72 kuruluş tarafından tanınmakta ve kutlanmaktadır. Kanserleşen ilik hücreleri sağlıklı kan üretmedikleri gibi iliği istila ederek, sağlıklı kan üretebilecek hücrelere de yer bırakmazlar. Lösemiler en kaba şekilde akut ve kronik olmak üzere iki guruba ayrılabilirler. Akut lösemiler, tedavi edilmedikleri zaman, sıklıkla haftalar aylar içinde ölümle sonuçlanırlar. Bu hastaların önemli bir bölümü kemoterapi adı verilen ilaç tedavileriyle ya da ilik nakli (kök hücre nakli) ile iyileştirilebilirler.

Kronik lösemili hastalarsa kendi seyirlerine bırakılmaları halinde sıklıkla yıllarca (hatta bazen on yıllarca) yaşayabilirler. Kronik lösemili hastaların ilaç tedavileriyle iyileştirilmeleri daha zordur. Bu hastalarda ilaç ve destek tedavileri genellikle tam iyileşme değil, yalnızca yaşam kalitesinin düzelmesi ve yaşam süresinin uzamasına olanak sağlayabilirler. Bazı tip kronik lösemiler kök hücre nakliyle iyileşebilirler. Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır. Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle; genetik yatkınlıkları radyasyon, benzin ve türevleri (bali, tiner vs.) böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı virüslere bağlı hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir. Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. 1 yaşın altında 10 yaşın üstündeki yeni vakalarda tedaviye cevap azalmaktadır.

Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri:
İştahsızlık
Kansızlık
Zayıflama
Bacaklarda kemik ağrıları
Cilt altında kanamaları (kırmızı noktalar veya morarmalar)
Burun ve dişeti kanamaları
Ateş ilk gözlenen bulgulardır.
Ayrıca yayıldığı organlara ait belirtiler, örneğin baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, görme bozuklukları önem taşıyabilir. Bu yakınmalarla müracaat ettikleri çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları tespit edilebilir. Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir.Tanıdaki ayrıntılı testler genellikle lösemi tiplerini, tedavi prensiplerini belirlemede yardımcı olacaktır.

Tedavisi:
Tedavi öncelikle genel durumun düzeltilmesi yöntemleri ile başlar. Bu safhada kan veya kanın içindeki özel hücrelerini donörlerden (gönüllü kan verici kişi) alınarak lösemili hastaya verilmesi, enfeksiyon mevcutsa gerekli mücadelelerin yapılması, böbreklerin, karaciğer ve kalbin kemoterapi ilaçlarının yan etkilerinden korunma önlemlerinin alınması çok önemlidir.
Ancak bu kemoterapi ilaçları, maalesef yalnızca kötü hücreleri etkilememekte, vücudumuzun iyi, faydalı hücrelerini de yok etmektedir. Bu nedenle, çocuklarımızın saçları dökülmekte, ağızlarında, bağırsaklarında yaralar açılmakta, halsizleşmektedirler. Yine, vücudumuzu enfeksiyonlara karşı koruyan savunma hücreleri de ilaçlarla yok edildiğinden immün sistem (savunma sistemi) yıkılmakta, en ufak bir mikrop, hastalık etkeni dahi tüm vücuda yayılıp ağır ateşli enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu nedenle lösemili çocuklarımız etraflarındaki insanlardan, havadan, sudan mikrop olmamak ve korunmak için maske takmaktadırlar.
 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
10.08.2026
00:23
Mahkeme tebligatı tuzağına dikkat!
Mahkeme tebligatı tuzağına dikkat!
Dolandırıcılar bu kez UETS üzerinden gönderilmiş gibi görünen sahte e-postalarla vatandaşları hedef alıyor. Uzmanlar, 'Mahkemeden tebligat geldi' mesajlarıyla gönderilen bağlantılara kesinlikle tıklanmaması gerektiği konusunda uyarıyor.
10.08.2026
00:21
Şehit aileleri ve gazilere yeni haklar içeren teklif yasalaştı
Şehit aileleri ve gazilere yeni haklar içeren teklif yasalaştı
TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen kanunla, şehit aileleri ve gazilere yönelik aylık ve ek ödemelerde artış yapılacak. Düzenleme, vazife malulleri ile 15 Temmuz ve terör olaylarında yaralanan bazı kişilere yeni haklar getiriyor.
10.08.2026
00:21
Vali Çelik, Karlıova`daki eğitim yatırımlarını yerinde inceledi
Vali Çelik, Karlıova'daki eğitim yatırımlarını yerinde inceledi
Karlıova'nın Yiğitler köyünde yapımı süren 8 sınıflı ilk ve ortaokul inşaatında incelemelerde bulunan Bingöl Valisi Cahit Çelik, eğitim yatırımlarının son durumu hakkında yetkililerden bilgi aldı.
10.08.2026
00:20
Sigaraya bir zam daha: 130 liraya çıktı
Sigaraya bir zam daha: 130 liraya çıktı
Imperial Tobacco grubundaki sigaralara yeni zam geldi. Güncellenen fiyat listesine göre bazı ürünlerin satış fiyatı 130 liraya yükselirken, zamlı tarifeler 10 Ağustos'tan itibaren geçerli olacak.
10.08.2026
00:18
MHP Adaklı`da Antlı İle ‘Devam` Dedi
MHP Adaklı'da Antlı İle 'Devam' Dedi
MHP Adaklı İlçe Başkanlığı'nın 15. Olağan İlçe Kongresi yoğun katılımla gerçekleştirildi. Kongrede Mehmet Resul Antlı yeniden ilçe başkanlığı görevine seçilirken, birlik ve beraberlik mesajları öne çıktı.
10.08.2026
00:16
Bingöl Üniversitesi tercih döneminde sahaya indi
Bingöl Üniversitesi tercih döneminde sahaya indi
Kalium ve Miliamall AVM'lerinde kurulan tanıtım stantlarında aday öğrencilere bölüm, kampüs yaşamı ve kariyer olanakları hakkında doğrudan bilgi veriliyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın