KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

Libya, iki yıldır türk işçilerin gözdesi

İş ve aş umuduyla yurtdışına yelken açan Türklerin adresi yıllar içinde önemli değişiklik gösterdi

Libya, iki yıldır türk işçilerin gözdesi
27 KASIM 2009 CUMA 10:02
0
1594
0
AA aa
Ekonomik kriz sebebiyle iç piyasada istihdam alanları ciddi şekilde daralırken yurtdışına giden Türk işçi sayısı büyük oranda düştü. Her yıl yaklaşık 50-60 bin kişi iş için yurtdışına çıkarken kriz döneminde bu sayı yarı yarıya azaldı. Geçen yıl 57 bin 652 kişi yurtdışına çalışmak için giderken 2009'da Ekim ayı itibarıyla bu sayı 24 bin 543'e geriledi. En dikkat çekici değişim ise geçtiğimiz günlerde Türkiye ile karşılıklı olarak vizeyi kaldıran Libya'da yaşanıyor. Bu ülkeye giden işçi sayısı son iki yılda büyük artış gösterdi. 2009'da ise en çok tercih edilen ülke oldu. Yurtdışına çıkan her 4 Türk'ten biri Libya'nın yolunu tuttu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretiyle zirveye çıkan Türkiye -Libya ilişkilerindeki sıcaklık, bu ülkeye giden işçi sayısında da kendini gösteriyor. 2004 yılında sadece 668 Türk işçinin gittiği bu ülke, geçen sene 5 bin 902 kişinin ekmek kapısı oldu. 2009'da kriz sebebiyle Rusya başta olmak üzere bütün ülkelere giden işçi sayısı azalırken sadece Libya ve Türkmenistan'a giden Türk işçilerin sayısında artış oldu. Ekim ayı itibarıyla çalışmak için yurtdışına çıkan 24 bin kişiden 5 bin 506'sı Libya'ya gitti. Libya, ilk kez Rusya'yı geride bırakarak Türk işçilerin en çok gittiği ülke oldu.
İş ve aş umuduyla yurtdışına yelken açan Türklerin adresi yıllar içinde önemli değişiklik gösterdi. 1970'li yıllarda Almanya başta olmak üzere Türklerin gözdesi olan Avrupa ülkeleri, yerini Rusya, Türk ***huriyetleri ve Arap ülkelerine bıraktı. Son iki yılda ise Libya başta olmak üzere Arabistan ve Irak, en çok tercih edilen ülkeler. Rusya da ağırlığını koruyor. Türkiye İş Kurumu'nun verilerine 2004 ile 2009 yılları arasında Rusya'ya giden işçi sayısı 101 bin oldu. İş için gidilen ikinci ülke olan Suudi Arabistan'a 40 bin, üçüncü sıradaki Irak'a ise 33 bin kişi gitti. Almanya ise yedinci sırada bulunuyor. Libya son iki yılda büyük artış gösterdi. Toplamda 5. sırada olan Libya'ya giden işçi sayısında yıllar içindeki artış dikkat çekici. 2006'da 900 kişinin gittiği bu ülkeyi, 2007'de bin 500, 2008'de 5 bin 900 kişi tercih etti.
Türkiye'de çalışan yabancı sayısı artıyor
Çalışmak için yurtdışına çıkan Türk işçi sayısı azalırken buna karşın Türkiye'de çalışan yabancı sayısı arttı. 2008 yılında 10 bin 705 yabancıya çalışma izni verilirken bu yıl ekim ayına kadar 10 bin 434 yabancıya izin verildi. 2003 yılından bu yana çalışma izni verilen toplam işçi sayısı 58 bin 267 oldu. Çalışma izni verilen yabancılar arasında Ruslar ilk sırada. İzin verilenlerin yüzde 10,9'u Ruslardan oluşurken bunu 7,57'lik oranla Almanlar, yüzde 6,10'luk oranla Fransızlar, yüzde 5,99'luk oranla İngilizler, yüzde 5,64'lük oranla Amerikalılar takip etti.

HT
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
05.07.2026
22:39
Çotla Yaylası`nda Festival Coşkusu
Çotla Yaylası'nda Festival Coşkusu
Bingöl'ün Genç ilçesindeki Çotla Yaylası, yıllar sonra düzenlenen Çotla Festivali ile binlerce kişiyi bir araya getirdi. Gün boyu süren etkinliklerde halaylar çekildi, yöresel kültür yaşatıldı, birlik, beraberlik ve huzur mesajları öne çıktı.
05.07.2026
22:38
DEM Parti`den Cafran`a `dayanışma` ziyareti!
DEM Parti'den Cafran'a 'dayanışma' ziyareti!
Köylülerin görüş, talep ve önerilerini dinleyen Milletvekili Hülakü ve beraberindeki heyet, ormanların ekonomik çıkarlar uğruna tahrip edilmesine karşı ortak mücadele çağrısında bulundu.
05.07.2026
22:32
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: `Tij` Yayında
Öğrencilerden Yeni Zazaca Klip: 'Tij' Yayında
Bingöl'ün Genç ilçesinde Zazaca öğretmeni İsmail Yıldız öncülüğünde kurulan ve ortaokul öğrencilerinden oluşan Grup Estare, yeni klip çalışması 'Tij' (Güneş) ile dinleyicilerin karşısına çıktı. Daha önce yayımladıkları 'Estari Tari' adlı eserle dikkat çeken grup, ikinci projelerinde de Zazaca'nın yaşatılmasına katkı sunmayı hedefliyor.
05.07.2026
22:30
Karlıova`da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Karlıova'da su tankeri devrildi: 1 ölü, 1 yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde su tankerinin devrilmesi sonucu meydana gelen trafik kazasında ağır yaralanan Ömer Faruk Özçelik, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Kazada yaralanan diğer kişinin tedavisi sürüyor.
05.07.2026
22:29
Bingöl`de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'de Tıra Çarpan Otomobil Hurdaya Döndü: 1 Yaralı
Bingöl'ün Solhan ilçesinde park halindeki bir tıra çarpan otomobil hurdaya dönerken, meydana gelen kazada 1 kişi yaralandı.
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın