KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Haziran 2026 Salı
°C

Kriz bölgeleri için tek havuz oluşturulacak

Filistin, Lübnan ve İslam dünyasındaki diğer savaş ve kriz bölgelerinde yardım kampanyası başlatma kararı alan Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu'na üye sivil toplum kuruluşları, bunu ortak bir basın açıklamasıyla duyurdu. 'Sizi Bekliyorlar' sloganı ile duyurulan proje kapsamında tüm savaş, afet ve insani krizlerin yaşandığı bölgeler tek çatı altında değerlendirilerek hayırseverlerin yaptığı bağışların şartlı yapılmaması, tek havuzda toplanıp söz konusu bölgelerde ulaşılabilecek yerlere ulaştırılması hedefleniyor.

Kriz bölgeleri için tek havuz oluşturulacak
28 KASIM 2024 PERŞEMBE 16:07
5
2444
0
AA aa

Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, bugüne kadar savaş ve kriz bölgelerinde yürüttükleri çalışmalarıyla milyonlarca hayatı etkileyen projelere imza attı.

Suriye, Filistin, Doğu Türkistan Lübnan, Yemen, Afganistan, Somali gibi çatışma ve krizlerin sürdüğü bölgelerde ve savaş dolayısıyla göç eden insanların sığındığı topraklarda, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir özveriyle çalışmaya devam ediyorlar.

Yaşanan doğal afet, savaş gibi sebeplerle çoğunlukla bir yere yönelerek yapılan şartlı bağışlarla oluşabilecek sorunların önüne geçilmesi adına İHH öncülüğünde 53 STK'nın desteğiyle kriz ve afet bölgeleri ayırt edilmeden yapılan bağışların tüm mazlum coğrafyalar için kullanılabilmesi adına yeni bir proje hayata geçirildi.

‘Sizi Bekliyorlar' sloganı ile duyurulan proje kapsamında tüm savaş, afet ve insani krizlerin yaşandığı bölgeler tek çatı altında değerlendirilerek hayırseverlerin yaptığı bağışların şartlı yapılmaması, tek havuzda toplanıp söz konusu bölgelerde ulaşılabilecek yerlere ulaştırılması hedefleniyor.

Konu ile ilgili Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu'na adına yazılı basın açıklama yapan Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH) Başkanı Muhittin Gili, “ Savaşın ve krizlerin oluşturduğu insani trajediler, dünya genelinde milyonlarca insanı temel ihtiyaçlardan yoksun bırakıyor. Türkiye'nin önde gelen çok sayıda sivil toplum kuruluşu, 'Sizi Bekliyorlar' projesiyle güçlerini birleştirerek bu zor durumdaki insanlara umut olmaya devam ediyor” dedi.

TÜRKİYE'DEKİ STK'LAR MAZLUMA UMUT OLUYOR

Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının bugüne kadar savaş ve kriz bölgelerinde yürüttükleri çalışmalarıyla milyonlarca hayatı etkileyen projelere imza attığını kaydeden Gili, “Suriye, Filistin, Doğu Türkistan Lübnan, Yemen, Afganistan, Somali gibi çatışma ve krizlerin sürdüğü bölgelerde ve savaş dolayısıyla göç eden insanların sığındığı topraklarda, insanların en temel ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir özveriyle çalışmaktadır. Barınma desteği sağlayarak yüz binlerce insanın soğuk ve olumsuz hava koşullarından korunmasını amaçlayan çadır kentler, konteyner evler ve geçici barınma alanları kurmuşlardır. Acil ihtiyaçları karşılamak adına milyonlarca ton gıda yardımı ulaştırılmış, mobil klinikler, sahra hastaneleri ve ilaç yardımlarıyla hasta ve yaralıların tedaviye erişimi sağlanmıştır. Çatışmalardan en çok etkilenen çocukların eğitimlerine devam edebilmesi için okullar inşa edilmiş, eğitim materyalleri temin edilmiş ve ailesini kaybetmiş çocuklar için yetimhaneler inşa edip, bakımlarını üstlenmiştir. Ayrıca savaşın travmatik etkilerine maruz kalan bireyler, özellikle çocuklar için terapi merkezleri kurulmuş ve rehabilitasyon programları başlatılmıştır. Bu çalışmalar, yalnızca fiziksel ihtiyaçları karşılamakla kalmamış, aynı zamanda insanların güven ve umut duygularını yeniden inşa etmeye katkı sağlamıştır” diye konuştu.

ORTAK ÇALIŞMALAR İLE MAZLUMLARA UMUT OLUNDU

Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarının, insani yardım çalışmalarını yalnızca karayoluyla değil, deniz yoluyla da ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını vurgulayan Gili, “Türkiye sivil toplum kuruluşları geçmişte birçok projede savaş ve kriz bölgelerine, ortak çalışmalar ile mazlumlara umut oldu. Örneğin: 9 sivil toplum kuruluşunun başlattığı 'Lübnan İçin Hemen Şimdi Yardım Seferberliği' kampanyasıyla hazırlanan bin ton yardım malzemesi taşıyan gemi Lübnan'a ulaşmıştır. Gemide gıda, hijyen, kıyafet ve barınma gibi temel ihtiyaçlara yönelik malzemeler yer almış ve yardım malzemelerinin dağıtımı hala devam etmektedir. Benzer şekilde, Sudan'a gönderilen, 150 konteyner insani yardım malzemesi taşıyan 'İyilik Gemisi', Port Sudan Limanı'na ulaşmış ve iç savaşın gölgesinde umutsuzluk içerisinde olan Sudan halkına umut olmuştur. Bu tür yardımlar, insanlığın dayanışma ruhunu güçlendirerek kriz bölgelerine umut taşımaya devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

BOMBARDIMAN NEDENİYLE BİNLERCE AİLE YOK OLDU

Savaş ve kriz bölgelerinde yaşanan drama değinen Gili, şunları söyledi: “Dünyada savaşlar bitmiyor, kriz bölgelerinde durum her geçen gün kötüleşmeye devam ediyor. İnsanlar savaşın, göçlerin, yoksulluğun ve hastalıkların gölgesinde yaşam mücadelesi verirken bölgelerdeki insani ihtiyaçlarda her geçen gün artmaya devam ediyor. Birkaç savaş ve kriz bölgesinden durumu aktaracak olursak; Gazze'de devam eden saldırılar, 45 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 101 bin 827 kişinin yaralanmasına yol açtı. Bombardıman nedeniyle binlerce aile yok oldu, yüz binlerce ev kullanılamaz hale geldi. Filistin'de savaşın yıkıcı etkisi, özellikle kadınlar ve çocuklar üzerinde derin izler bırakıyor.”

MİLYONLAR GÖÇE ZORLANDI

Sudan'da ki insani kriz ile milyonların yerinden edildiğini belirten Gili, “15 Nisan 2023'te başlayan iç savaş, Sudan'da büyük bir insani kriz oluşturdu. 8,3 milyon kişi yerinden edildi, 12 milyon insan göç etmek zorunda kaldı. 20 binin üzerinde sivil hayatını kaybederken, 50 binden fazla kişi yaralandı. Kolera vakaları, açlık ve eğitim imkanlarının yokluğu, Sudan halkını derin bir umutsuzluğa sürükledi” dedi.

MAZLUMLAR TOPLUMUN DESTEĞİNE İHTİYAÇ DUYUYOR

Diğer kriz bölgeleri hakkında da bilgi veren Gili, “Suriye, Lübnan, Doğu Türkistan, Yemen, Bangsamoro, Patani ve Arakan gibi bölgelerde de insanlar çatışma, baskı ve insan hakları ihlalleriyle mücadele ediyor. Milyonlarca kişi, güvenli bir yaşam sürmek için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyuyor. Savaş ve krizlerin etkilediği bu bölgelerdeki insanlar, yalnızca hayatta kalmak için değil, aynı zamanda daha iyi bir gelecek inşa edebilmek için de desteğe ihtiyaç duymaktadır” şeklinde konuştu

SAVAŞIN İZLERİNİ SİLMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarının, tüm zorluklara rağmen bu çağrıya yanıt vererek savaşın ve krizlerin yarattığı karanlık tabloyu değiştirmek için çaba sarf ettiğini aktaran Gili, son olarak şunları söyledi: “Zorlu koşullara rağmen, savaş bölgelerine ulaşmak, yardımları ulaştırmak ve en kritik alanlarda faaliyet göstermek, sivil toplum çalışanlarının fedakarlığı ve dayanışma ruhunun bir göstergesidir. Yıkımın ve acının en derin hissedildiği anlarda bile, barınma, sağlık, gıda ve eğitim gibi temel ihtiyaçları karşılayarak insanlara yalnızca yardım değil, aynı zamanda umut da taşımaktadırlar. Bu özverili çalışmalar, savaşın izlerini silmek, mağdurların hayatlarını yeniden kurabilmelerine destek olmak ve insanlığın vicdanını canlı tutmak için yürütülmektedir. Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları olarak, dünyanın dört bir yanında bizi bekleyen mazlumlara umut olmaya devam edeceğiz.”

 

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
30.06.2026
00:09
Berdibek`in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu:
Berdibek'in ziyareti umutlandırdı, Özturan son noktayı koydu: 'Artık yokum'
AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek'in, 12Bingölspor'un eski Kulüp Başkanı Mehmet Engin Özturan'ı yeniden göreve dönmesi için ziyaret etmesi, spor camiasında umut oluşturdu. Ancak Bingöl Online'a konuşan Özturan, dönüş ihtimalini kesin ifadelerle reddetti.
30.06.2026
00:08
Bingöl`de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl'de iki yılanın dişi mücadelesi kamerada
Bingöl Fotoğraf ve Sinema Derneği Başkanı Kenan Nihat Elçi, halk arasında 'Çukurbaşlı kara yılanı' olarak bilinen iki erkek yılanın dişi için verdiği mücadeleyi görüntüledi. Elçi, mücadele sırasında her iki yılanın da boyun kısmında yaralanmalar oluştuğuna dikkat çekti ve vatandaşları uyardı!
30.06.2026
00:07
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu: 1 kişi tutuklandı
Bingöl'de narkotik ekiplerinin düzenlediği operasyonda 54 gramdan fazla esrar ile 9 kök kenevir ele geçirildi. Gözaltına alınan 2 şüpheliden biri tutuklanırken, diğeri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
30.06.2026
00:06
Bingöl`ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi`nde temsil etti
Bingöl'ü KKTC Gayrimenkul Zirvesi'nde temsil etti
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne kentinde düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'ne katılan Tüm Emlakçılar Derneği Bingöl Başkanı Serhat Bukan, zirvede edinilen bilgi ve deneyimleri Bingöl'deki emlak sektörü temsilcileriyle paylaşacaklarını belirterek, sektörün daha güçlü ve kurumsal bir yapıya kavuşması için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
30.06.2026
00:05
Genç`te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç'te Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi için ilk kazma vuruldu
Genç Belediyesi'nin ilçeye kazandıracağı Etüt Merkezi ve Halk Kütüphanesi Projesi'nde yapım çalışmaları başladı. Yaklaşık 400 öğrenci kapasiteli merkezin, 2026-2027 eğitim öğretim dönemine yetiştirilmesi hedefleniyor.
30.06.2026
00:04
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Trafik sigortasında yeni dönem yarın başlıyor!
Zorunlu trafik sigortasında hasar, onarım ve tazminat süreçlerini baştan sona değiştirecek yeni düzenleme 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe giriyor. Araç değer kaybı başvuruları otomatik yapılacak, orijinal parça kullanımına yeni kurallar getirilecek, ağır hasarlı araçlar ve kaza yerini terk eden sürücüler için daha sıkı uygulamalar devreye alınacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın