Bingöl'e bağlı ilçe ve köylerde yaşayan ve ilköğretimini tamamlayan öğrenciler, yurt yokluğu nedeniyle liseye devam edemiyor. Bingöl İl merkezi ve ilçeler dâhil olmak üzere lise öğrencilerine yönelik toplam 8 tane yurt ve pansiyon var. Bu yurt ve pansiyonlar toplamda 1386 öğrenciye hitap ediyor. Köy ve ilçelerden gelen öğrenciler yer bulamadığı için ya eğitiminden vazgeçiyor. Ya da bin bir zorlukla mücadele edip okuma hayalini zor şartlar altında sürdürebiliyor. Yüzlerce öğrenci de bunu bile yapamadığından eğitimine ilköğretimini bitirdikten sonra nokta koyuyor. Geçtiğimiz gün bazı yurtlara öğrenci alımı için yapılan sınava 220 öğrenci başvurdu. Bunlardan sadece 80 öğrenci yurtlara yerleştirilebildi.
LİSE YURDU BEŞ YILDIR YAPILMAYI BEKLİYOR
1 Mayıs 2003 Bingöl Depremi'nde ağır hasar görüp yıktırılan eski Bingöl Lisesi Yurdu, beş yıldır yapılmıyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bütün işlemleri yaptıktan sonra İl Özel İdaresi'ne ihalesinin yapılması için sevk ettiği yurdun ihalesi hala sonuçlanmış değil.
Yurt ihtiyacının acil bir sorun olduğunu vurgulayan öğrenci velileri ise; bu durumu sert bir dille eleştirerek; “Türkiye'nin her tarafında öğrencilerin okuması için kampanyalar düzenlenirken; biz hala eski çağlarda yaşar gibi eğitimden yoksun devam etmeye çalışıyoruz. Bize çok defa yurt yapılacağı yönünde sözler verildi. Ama hiçbir gelişme olmadı. Aynı sıkıntıyı yıllardır çekiyoruz. Öğrencilerimizin lise eğitimlerine devam edebilmeleri için yurt yapılmasını istiyoruz. Köylü vatandaş çocuğunu gün içinde ile ve ilçe merkezindeki okullara gönderemiyor. Servis parasını bulamayan veya çocuğunu ilçede bir yakınının yanına yerleştiremeyen köylü, çocuğunu okutmaktan vazgeçiyor. Biz Köylüler çocuğunu kız erkek ayrımı yapmadan okutmak istiyoruz''dediler.